DOBRO JE ZNATI

3 zlatna pravila za uspješno postavljanje slike na zid

vješanje slike na zid
Foto: Thinkstock
1/3
08.01.2019.
u 08:48

Vješanje slika je jedan od onih poslova za koji ne trebate angažirati majstora. Saznajte kako to jedanko dobro i kvalitetno možete učiniti i sami

Umjetničke slike i fotografije su ono što oplemenjuje naš dom i daje mu posebnu notu. Zajedno sa namještajem i detaljima one čine jednu estetsku cjelinu. Iako ih obično smještamo u dnevnu i spavaću sobu, mogu se nalaziti doista u bilo kojoj prostorji, pa čak i na balkonu, kupaonici i stepeništu.

Jedino što u slučaju da ih smjestite na balkon ili pak kupaonicu morate paziti na vlagu i činjenicu da bi se tako mogle oštetiti. Zato ne stavljajte u ove prostore vrijedne umjetničke slike niti fotografije. Također, slike ne bi trebale biti na direktnom udaru sunca, jer se i na taj način mogu oštetiti. Usto, dobro je znati još nekoliko pravila ako ih stavljate sami. Njih pročitatje u nastavku!

Foto: pixabay

PRIBOR – Nekoć su to bili čavli, a danas najčešće kukice ili klin. Čavli i kukice koje možete kupiti u većim trgovačkim centrima dolaze u obzir kod lakših slika, ali kod težih su bolji klinovi koji se stavljaju u rupice koje ste probušili flaksericom i obložili plastičnom tiplom.

Ako vam se dogodi da probušite rupu na krivom mjestu, možda ju možete pokriti samom slikom koju ćete pomaknuti, pa se neće vidjeti. A ako to nije moguće, onda rupicu zatvorite masom za gletanje ili pak smjesom gipsa, pijeska i vode. Nanesite smjesu špahtlom na zid koji ste prethodno malo ovlažili. Kada se smjesa osuši, eventualne nepravilnost uklonite papirom za brušenje i obojajte rupu u boju zida.

VISINA JE BITNA Prvo što će svakom stručnjaku za uređenje interijerea i onome tko drži općenito do estetike pasti u oči u svakom stanu jest ako je slika previsoko postavljena. Osnovno pravilo za visinu na koju se postavljaju slike jest da njezino središte bude u visini očiju.

Ako je više slika na zidu, stručnjaci preporučuju da ih stavite na različite visine. Osim vodoravno, možete ih postavljati i okomito. Također je bitno da bude centrirana – ako je slika iznad sofe, onda treba biti u sredini.

Foto: pixabay

RASPORED NA ZIDU – Ako je slika mala i ona jedina dolazi na zid, onda je bitna veličina toga zida. Jer, ako je riječ o velikom zidu, a slika je mala, onda će se ona djelovati izgubljeno u prostoru odnosno neće biti u prvom planu ona nego zid, a to naravno, nije cilj.

U tom slučaju bolje ne stavljajte sliku i čekajte još barem jednu da ih zajedno postavite ili tu malu sliku stavite na neki manji zid. Ili, ako ipak poželite samo tu malu sliku staviti na veliki zid, neka ima upečatljiv, deblji okvir.

>>Tražite ogledalo za svoj novi dom? Mi ćemo vam pomoći!

Komentara 1

GE
GeronimoZec
22:27 24.02.2021.

...kažete buši se flaksericom...pošaljite mi video kako se to flaksericom buši...vi niste normalni LOL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije