LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Pogledajte kako je maslinik na otoku Krku pretvoren u arhitektonsku atrakciju

26. listopada 2020. u 13:16 0 komentara 12327 prikaza
Pogledajte galeriju 1/14

U unutrašnjosti otoka Krka, točnije u malenom mjestu Linardići, smjestila se divna kuća za odmor – Villa Margari. Ova jedinstvena kuća predstavlja unikatan spoj tradicije, prirode i najsuvremenijih arhitektonskih rješenja, a jedna od njenih posebnosti što je smještena u samome središtu maslinika koji je zadržao sva svoja stabla.

 | Autor :

Želja investitorica je bila vrlo jasna. Htjele su kuću za odmor sa četiri jedinice koje je moguće iznajmljivati. Imajući u vidu prethodna iskustva iz zajedničke suradnje, njihova su očekivanja bila usmjerena ka rješenju koje nije tipično za kuće - istaknuo je Pero Vuković, osnivač arhitektonskog ureda ARHIV, koji je bio zadužen za projektiranje ove jedinstvene mediteranske oaze.

 | Autor :

Villa Margari spaja jednostavnost i funkcionalnost te nudi poseban ugođaj haciende s niskim prizemljem, zidovima i dvorištem koje „curi“ na sve strane u zelenilo i druge dijelove parcele. Ona priča svoju priču – izmiče se maslinama, stvara džepove mirisnog bilja uz spavaće sobe, osigurava različite pozicije za boravak na otvorenom, u natkrivenom i nenatkrivenom prostoru.

 | Autor :


Jedan od ključnih ciljeva bio je taj da smo željeli aktivirati čitavu parcelu koja nas se jako dojmila
veličinom i predivnim starim maslinama koje smo željeli zadržati, te ih u potpunosti uklopiti u novom
okruženju - ističe Vuković.

 | Autor :

Kako su se „kućice“ izmicale maslinama, tako su ujedno definirale i svoju prostornu logiku te su spojene preko uglova. Time su se „negirali“ uglovi koji u interijerima inače često budu nezanimljivi, a sve spavaće sobe su dobile svoje terase i privatne mirisne vrtove koji provjetravaju svaku sobu. Okoliš je sastavni dio ove vile. Sav biljni materijal je autohtoni, lokalni i karakterističan za Krk. Za mini zelene mirisne oaze korištena je lavanda, smilje, bosilje i slično, dok se na krovu saune nalaze agave.

 | Autor :

Dvorište vile popločano je prirodno crvenim betonskim opločnicima, složenima u rimski vez, koji prate kružnu geometriju središnjeg dvorišta. Atraktivan bazen u njegovom središtu napravljen je od posebnog materijala koji je nalik sitnom bijelom kuliru, bez fuga, spoja i s lijepim, nježno zaobljenim rubovima, dok je njegova posebnost u tome što se prelijeva po kraćoj strani.

 | Autor :

Interijer je maksimalno funkcionalan, jednostavan i obogaćen s puno prirodnih detalja, koji su postali sastavni dio identiteta kuće. Zajednički je naglasak na prirodnim materijalima i ugođaju. Posebnost je i da su sve klizne staklene stijene skrivene na način da „kližu u zid“, tako da kada su potpuno otvorene kao da i ne postoje. „Željeli smo stvoriti novi osjećaj luksuza, koji se ne očituje kroz razmetanje, već kroz suptilnu mogućnost mira, odmora i uživanja. Investitorice su kasnije kući dodale i naziv – quiet living. I zaista to tiho življenje definira odmor koji je rasterećen od svakog napora i drugog podražaja, osim prirode, maslina, mirisnog bilja i neba.“, rekao je Vuković.

 | Autor :

Ova predivna vila još je jedaan uspješan projekt međunarodnog arhitektonskog ureda ARHIV, kojeg je 2014. godine osnovao renomirani arhitekt Pero Vuković. Njihova svježina pristupa projektu omogućuje stvaranje jedinstvenih, atraktivnih projekata i pomicanje granica suvremene arhitekture.

Uređenje interijera Želite tamni zid u domu? Zbog ovih 5 razloga to je dobra ideja! MOĆ DETALJA Budite u trendu: Nađite mjesto za klupu u svome domu stan u singapuru MODERAN STAN Moderan dom super je primjer modernog dizajna, s pokojim moćnim detaljem!

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.