Novo ruho

Pogledajte kako izgleda luksuzni butique hotel u Opatiji

Pogledajte kako izgleda luksuzni butique hotel u Opatiji
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
1/7
25.09.2013.
u 22:53

Kultno mjesto liburnijske gastronomije, restoran Bevanda otvorio je vrata u novom ruhu

Jeste li znali da su na opatijskoj rivijeri tijelo i dušu odmarali Marija Ana Austrijska, Isadora Duncan, Albert Einstein, Gustav Mahler, Sergej Jesenjin, Giacomo Puccini, James Joyce ali i All Capone? Upravo su oni bili inspiracija za novi koncept uređenja novog visokokategornika i butique hotela na Liburniji. Priče o osobama koje su obilježile opatijsku povijest pronađene su u suradnji s gradskim muzejem, a svaki od njih dobio je svoj piktogram i - sobu s pogledom

Bitka s vremenom - dobivena!

Više od restorana, hotela i bara....priča o opatijskom turizmu, tradiciji, gastronomiji ali i hrvatskom, domaćem, riječkom dizajnu i arhitekturi oživljena je u novom ruhu Bevande.

Kultno mjesto na kojem se uz birane delicije uživalo tik uz more i legendarnu opatijsku plažu Lido od ove godine priča novu priču. Bevanda je osim luksuznog restorana pretvorena u jedinstveni hotel s pet zvjezdica.

- Ideja je postojala oduvijek, želja također, a izvedba se dogodila - na zadovoljstvo svih nas - u rekordnom roku, a sve to u gabaritima prostora - paviljona projektiranog 1924. godine - koji je bio izmjeren u milimetar i uz pomoć i patronat konzervatora - ispričao nam je vlasnik, riječki poduzetnik Zoran Maržić. Dodaje kako je sav posao obavljen od rujna prošle godine do prvih dana srpnja kada su u novu Bevandu stigli prvi gosti.



Restoran se proteže na 1600 kvadrata, a na dvije etaže smjestilo se deset soba, svaka poput stana s pogledom na Kvarnerski zaljev. Upravo su arhitektonski detalji ono što Bevandu čini mjestom na kojem se ne osjećate kao u hotelu. Sve je reducirano do krajnjih granica, stavljeno u funkciju udobnosti, a iskorišten je svaki centimetar prostora kojeg vlasnici nisu imali puno, a k tome se bijeli "box" u kombinaciji s puno stakla uklopio uz Lungomare.

Povjerenje riječkoj ekipi

Na svakom su katu dvije središnje i po dvije bočne sobe, a svaka je, osim što nosi ime jedne od poznatih povijesnih likova, luksuzno opremljena. Sobama dominira veliki spavaći krevet i kupaonica s jacuzzijem, a sve to tek staklenom stijenom odijeljeno od terase s koje se ne vidi ništa doli - more. Dojam je, ležali u postelji ili se brčkali u jacuzziju - kao da ste na plaži, i to u prvom redu do mora.



Arhitektonska rješenja potpisuje Siniša Glušica, vlasnik riječkog arhitektonskog studija DG Arhitekti, koji je uz Maržića, i samog ljubitelja dizajna, perfekcionist i pazio je na svaki detalj. Osim tog, vlasnik i arhitekt su lokalpatrioti pa su dobar dio opreme naručili upravo od domaćih dizajnera - Decora, riječkog Tekstuma, Anarte, Luminis ...

- Sinago je odradio lavovski dio posla jer je sav namještaj u sobama rađen po mjeri i nema nikakve konfekcije ili šablone - objašnjava Maržić rad tvrtke koja potpisuje i opremanje svih Chanelovih trgovina.

Posebnu pažnju posvetili su skrivenim kutovima pa su tako ispod stuba i iza recepcije smjestili dvije velike prostorije. Izazov je bio savršeno napraviti i izolirati ventilacijske sustave kako se mirisi kuhinje - ma koliko savršena bila - ne bi širili prostorom hotela.

- Potrudili smo se oko boja koje su sve prirodne, od bež do boje crvene zemlje i zelne šume Učke, ali i tirkiznih fotelja koje podsjećaju na kvarnersko more.



I u sobama se nalazi po jedan komad namještaja živih boja, npr. fotelja kraljevsko ljubičaste boje koja podiže prostor i atmosferu u sobi.

No, ono što nedvojbeno ostavlja bez daha jest način na koji su riješene kupaonice u sobama. Točnije, prave odaje jer se staklenima stijenama odvojena izba za tuširanje i posebni prostor za toalet ne čine poput dvije sobe u dnevnom boravku kupaonice kojim dominira dvostruki jacuzzi. Njega od vanjskog svijeta dijeli tek staklena stijena. No, za one koji nisu spremni za ovakvo luksuzno uživanje, tu je čvrsta tamna zavjesa i nešto nježnija pamučna kojom - ako baš moraju - mogu zakriliti pogled prema pučini.



Pogled iz postelje i kade - u more

Za oblaganje zidova korišten je svjetlucavi mozaik. Nigdje u sobama nema pragova, osm dvije male stube za izlaz na terasu. No, i ona je neobična jer nema klasične ograde već debelo staklo kako se ne bi zatvarao vidik iz postelje ili kaponice.



Rasvjeta je u cijelom objektu bila veliki izazaov.

- Cjevaste lampe u restoranu dizajnirao je Martin Grubić iz Luminisa, a ove trodimenzionalne samostojeće unikatne lampe sa sjenilima od furnira otkrio sam u Valenciji - odaje nam Maržić dodajući da se na prvi pogled zaljubio u njih.

Bevanda je, nema sumnje, uređena s puno pažnje, mjesto koje vrijedi posjetiti i doživjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije