insajderski savjet

Pet ključnih stavki koje bi trebala zadovoljiti baš svaka dnevna soba

Emmezeta
23.01.2021.
u 07:00

Ako nemate iskustva u uređenju interijera lako biste mogli upasti u zamku. Ako nešto izgleda dobro na fotografijama ili u salonu namještaja ne znači da će dobro izgledati u vašem dnevnom boravku

Uređenje doma, bilo da krećete od nule ili pak tragate za osvježenjem postojećeg stanja nije lak zadatak. Posebno ne u dnevnoj sobi, prostoriji u kojoj provodimo najviše vremena, u kojoj se družimo s obiteljii i prijateljima, u kojoj ugošćujemo. Kako je riječ o prostoriji koju osim ukućana imaju prilike vidjetii drugi iznimno je bitno stvoriti ugodan i topao prostor. Ako nemate iskustva u uređenju interijera lako biste mogli upasti u zamku. Ako nešto izgleda dobro na fotografijama ili u salonu namještaja ne znači da će dobro izgledati u vašem dnevnom boravku. Zato, evo ključnih smjernica za planiranje i opremanje ove, najvažnije prostorije u domu.

Foto: Lesnina

Kako planirati i urediti dnevnu sobu?

Dobro polazište je razmišljati o tome koliko ljudi trebate redovito smjestiti u dnevnu sobu. To će vam pomoći da odaberete pravi namještaj. Velikoj će obitelji trebati kauč i nekoliko fotelja barem kako bi bili sigurni da svi mogu negdje ugodno sjesti. Ako nema dovoljno prostora, vreće za sjednje i taburei su pametan način da osigurate dodatna sjedala, a lako ih možete spremiti u trenucima kada je u kući manje ljudi. Mali pomoćni stolovi još su jedan zgodan dodatak, koji gostima daje mjesto za smještanje pića.

Foto: H&M Home

Kako postaviti namještaj?

To ovisi o veličini dnevne sobe, kao i o primarnoj namjeni iste. Male dnevne sobe mogu zahtijevati od vas da namjestite namještaj uz zidove kako biste osigurali dovoljno prostora za kretanje ljudi. U idealnom slučaju trebate imati najmanje 50 cm između svakog komada namještaja kako biste omogućili optimalan protok. Ako imate više prostora, odmaknite namještaj od zidova kako biste stvorili ugodan prostor za sjedenje. To posebno dobro djeluje u otvorenim životnim prostorima, pomažući zonirati područje opuštanja od blagovancice i kuhinje.

Foto: pixabay

Dobar tepih također može pomoći u zoniranju životnog prostora, čineći ga intimnijim. Postavite prednje noge sofe i stolaca na prostirku, ostavljajući stražnje noge odmaknute, kako bi neusklađeni namještaj dobio jedinstveniji osjećaj. Ako je dnevna soba zapravo TV soba, podrazumijeva se da sjedeća mejsta trebaju biti postavljena tako da bi se dobro vidjela televizija. Dnevne sobe bez TV-a daju vam slobodu da odaberete estetski ugodniju žarišnu točku, bilo da je riječ o kaminu, ukrašenom ogledalu ili stoliću za kavu. Ako imate televizor, ali ga ne želite prikazivati ​​kad ga ne gledate, uvijek ga možete sakriti iza vrata atraktivnog TV ormarića.

Foto: pixabay

Ideje za spremanje dnevnog boravka

Dobro spremanje dnevnog boravka gotovo je jednako važno kao i dobar raspored dnevnog boravka. Nered se može brzo nakupiti u prostoru koji svakodnevno koristi cijelo kućanstvo, pa je važno da sve ima svoje pravo mjesto. Stolić s ladicama ili skrivena polica savršen su izbor za držanje daljinskih upravljača na dohvat ruke, ali izvan pogleda. Taburei koji se otvaraju kako bi otkrili tajni pretinac još su jedan zgodan trik za pospremanje, posebno u malim dnevnim boravcima. Otvorene police izvrsne su za knjige i ukrase, ali korisno je imati i neku vrstu ladica ili ormarića u svojoj dnevnoj sobi, gdje možete odložiti stvari poput prijenosnih računala i drugih predmeta koje ne želite izlagati. Ne zaboravite ostaviti dovoljno mjesta za svaki namještaj s vratima ili ladicama da se pravilno otvori.

Foto: Zara Home

Koje su nove boje za dnevne sobe?

S prigušenom bazom nikada ne možete pogriješiti, zbog čega će neutralne dnevne sobe uvijek biti relevantne. Posebno su moderne ove godine kad neutralni tonovi dominiraju interijerima.

1/10

Koji je najbolji način osvjetljenja dnevne sobe?

Dnevne sobe su multifunkcionalni prostori, pa im je potrebna rasvjeta za sve različite zadatke koje trebaju obaviti. Prvo, trebat će vam općeniti izvor svjetlosti - na primjer stropni luster - koji će osvjetljavati sobu u mračnije doba dana.. Zidna svjetla i stolne svjetiljke dat će nježniji sjaj kada je vrijeme za opuštanje. Podesiva svjetiljka za čitanje pored udobne fotelje omogućit će čitateljima da se usredotoče na svoju knjigu bez zasljepljivanja ostatka sobe. Svečana dnevna soba u stilu salona zahtijeva ukrasnu rasvjetu kako bi impresionirala, bilo da je riječ o statement lampi ili o dizajnerskom lusteru. Možete razmisliti i o dodavanju naglasnog osvjetljenja, poput svjetla za sliku, kako biste skrenuli pozornost na omiljeno umjetničko djelo. Dobra je ideja imati najmanje dva električna kruga za osvjetljenje vaše dnevne sobe - jedan za glavno svjetlo i jedan za mekše osvjetljenje - kao i prekidače za prigušivanje kako biste mogli kontrolirati razinu svjetlosti prema dobu dana i raspoloženju.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije