LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Izbjegnite ovih 5 pogrešaka pri odabiru boja za interijere

U suvremenom uređenju interijera čini se da pravila nema i da svakakve kombinacije, uključujući i one kod odabira boje, dolaze o obzir. No je li baš tako?
07. prosinca 2018. u 10:13 0 komentara 8798 prikaza
boje u interijeru
Foto: Thinkstock

Trendovi i pravila u uređenju prostora, baš kao i kada je odijevanje u pitanju, dopuštaju da kombinirate sve i svašta. Tako je i s bojom, iako i tu vrijede neke zakonitosti koje morate poštovati. Boja namještaja, dekora, detalja ili zidova daje pečat prostoru te ga može učiniti ljepšim, odnosno ružnijim nego što doista jest. Samo vrsni majstori interijera znaju spojiti nespojivo, a da to ne završi u stilskoj zbrci, neskladu, kiču ili neukusu.

Slijedite svoje želje i poticaje iznutra, ali budite oprezni u svome igranju i imajte u vidu neke unaprijed zadane karakteristike prostora koje ne možete mijenjati, kao što je položaj stana s obzirom na strane svijeta, utjecaj prirodnog i umjetnog svjetla na prostor, veličina i visina prostorija te njihova namjena. Usto, boje imaju i svoj psihološki utjecaj na ljude te daju atmosferu prostoru, šalju određenu poruku.

Crvena će vas tako razbuditi i općenito će snažno djelovati na ljude, zelena će vas odmarati i umiriti, a bijela – umoriti. Također, odabir mat boja unijet će mir u prostor, a sjajne boje će ga dinamizirati i danje svijetlo neprestano će se poigravati njime. Razmislite prije svega kakav osjećaj želite postići odabirom određene boje, uklapa li se ona u postojeći stil doma, želite li eksperimentirati ili biti u trendu... U nastavku teksta saznajte koje su najčešće pogreške koje činimo kada su boje interijera u pitanju.

1. Bijela je klasika s kojom ne možete pogriješiti

boje u interijeru | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Odabirom bijele bit ćete u trendu, no previše bijele učinit će prostor odviše sterilnim

Često u nedostatku vremena ili odsustvu želje da se bavimo usklađivanjem boja i promišljanjem opremanja doma zaključimo kako je najbolje da što više toga bude bijelo. Jer, bijela je moderna i s njome, naime, ne možemo pogriješiti. No, je li ovo posljednje točno? Bijela jest u trendu već nekoliko godina, ali previše bijele doista može biti dizajnerski faux pas. Djelovat će bezlično i sterilno. Usto, možda vaš prostor baš vapi za nekim jakim kolorističkim akcentom, a da pritom bijela i dalje ostane u glavnoj ulozi? Isto vrijedi i za krem, svjetlosivu i bež boju.

2. Zidovi moraju biti tamniji od podova

boja u interijeru | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Podovi mogu biti i svjetliji od boje zidova, no onda trebate pripaziti da namještaj ne bude svijetlih nijansi

Jedno od pravila uređenje jest da podovi budu tamnijih boja, a zidovi svjetlijih. Zašto? Na ovaj će način namještaj i detalji bolje doći do izražaja. No, kao na slici gore, pod može biti svjetliji od boja zidova, no u tom slučaju namještaj ne bi trebao biti svijetao jer bi se ''izgubio''. Usto, bitna je i boja stropa jer može povećati (bijela, siva, žuta) ili smanjiti (tamna boja) prostor, odnosno učiniti da bude viši ili niži.

3. Tamne boje u malim sobama daju intimnost prostoru

boja u interijeru | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Tamne boje vole zapravo velike prostore i visoke stropove

Ne postoje u stanu boje koje trebate izbjegavati, pa čak i kada je riječ o ''neboji'' poput crne. Noviji trendovi itekako preporučuju crnu, tamnoljubičastu ili bordo ali umjereno – neka samo dio namještaja bude takav ili jedan zid ili pak dio zida... U manjim prostorima, koji su usto maksimalno ispunjeni namještajem, preporučuju se svjetlije nijanse jer otvaraju prostor i uvećavaju ga. Tamnije pak boje najviše odgovaraju stanovima s visokim stropovima, ali svakako ne biste njima trebali obojiti ili opremiti cijeli stan.

4. Ista boja dekora i namještaja

boje u interijeru | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Pazite da vas ljubav prema određenim bojama ne odvede u neukus

Zamislite da imate sobu u kojoj je gotovo sve crveno – osim namještaja, još i detalji i dekori... Prenapadno, a istodobno i dosadno, zar ne? Ako hoćete nešto istaknuti u interijeru, neka bude posve drukčije boje ili nijansu svjetlije od dominantnog tona. Tamnijim bojama također možete staviti akcent na ono što želite.

5. Crvena u spavaćoj sobi, plava u dnevnoj

boje u interijeru | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Ako već želite crvenu u spavaćoj sobi, neka se nalazi na detaljima

Naravno da je moguće imati uređen stan kako sugerira gornji naslov, no ipak trebate imati na umu namjenu prostorije koju uređujete. Zar nije bolje imati dnevnu sobu u toplim i dinamičnim crvenim, a spavaću sobu u smirujućim plavim tonovima? Uz crvenu, ljubičasta, narančasta i tamnozlatna daju prostoru udobnost i dobro raspoloženje. Inače smirujuća zelena neće baš tako dobro djelovati u kupaonici, kao ni intenzivno žuta u dnevnom boravku.

>>Zašto su neutralne boje najbolje za interijere? Evo 4 ključna razloga!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.