riječ stručnjaka

Otkrivamo kako urediti kupaonicu ovisno o kvadraturi, male kupaonice traže više planiranja

kupaonica kada
Shutterstock
07.10.2022.
u 09:15

Kupaonica danas igra raznovrsne uloge – osim što je to funkcionalan prostor s jasnom namjenom, ona je i reprezentativan prostor pa i prostor emocija, a ulogu kupaonice ne može zamijeniti niti jedna druga prostorija u stanu

Od pamtivijeka prostori za osobnu higijenu osnovna su čovjekova potreba – prvi takvi prostori datiraju čak iz vremena Egipta i Mezopotamije, a s vremenom im se oblici i funkcije sve više mijenjaju i usavršavaju. 20. stoljeće posvetilo se proučavanju prostora kupaonice u ergonomskom smislu u svrhu standardizirane proizvodnje što će imati za cilj smanjenje troškova i racionalizacije prostora. U najnovije vrijeme kupaonice postaju vlastiti „spa“ prostori tj., razvija se kultura rafinirane njege tijela.

Foto: pixabay

Kupaonica danas igra raznovrsne uloge – osim što je to funkcionalan prostor s jasnom namjenom, ona je i reprezentativan prostor pa i prostor emocija, a ulogu kupaonice ne može zamijeniti niti jedna druga prostorija u stanu.

Za uređenje kvadratnog metra kupaonice izdvojit će se najviša svota novca u odnosu na ostale prostorije, a dinamika uređenja podrazumijeva dulja vremenska razdoblja jer izvedba kupaonice zahtjeva izvrsnost i pedantnost. Elementi u kupaonici trebali bi biti kvalitetni, funkcionalni i lijepi, a glavni uvjet za dobro projektiranje je mjera čovjeka.

Foto: Shutterstock

S obzirom na standardizirane mjere elemenata i sanitarija (s manjim odstupanjima), način na koji će se kupaonica oformiti uvelike ovisi o njenoj kvadraturi i tlocrtnom obliku.

Dok velike kupaonice pružaju luksuz uključujući više funkcionalnih značajki prilagođenih vašem životnom stilu – one su prilika za ugradnju luksuzne kade, dvostrukog tuša ili oboje, bidea, dvostrukih umivaonika koji su čest odabir, saune i sl., kupaonice manje kvadrature, svakako zastupljenije, zahtijevaju pametno korištenje prostora kako bi se ugradile sve željene i neophodne značajke, a da bi ste ih, u isto vrijeme, učinili lijepima i udobnima.

Svejedno radi li se o velikom ili manjem kupaonskom prostoru neke smjernice ostaju iste.

kupaonica kada
1/8

Dobro je razmišljati o potpunoj iskoristivosti prostora u čemu je ključan dobar dizajn. Pozicioniranje sanitarija, elemenata za pohranu i možda bijele tehnike, vrlo je bitno jer neki ovise o poziciji kanalizacijske vertikale, odvodnih cijevi i sl. i vrlo ih je teško, ponekad i nemoguće, mijenjati, a uz sve to važno je i ostaviti dovoljno prostora za kretanje.

Foto: pixabay

Uz veliki izbor stilskih mogućnosti uređenja preporučljivo je potražiti pomoć oko dizajniranja bilo od dizajnera interijera ili iskusnog (i provjerenog) graditelja/vodoinstalatera (sa dobrim okom za dizajn) jer mreža instalacija i zamršen prostorni dizajn zahtjeva dobre tehničke vještine. Budući da u nekim slučajevima postoji velik broj ideja za uređenje kupaonice (posebno ako se radi o većem prostoru) način na koji se planira raspored ovisit će o nekim čimbenicima – naravno, veličini, tko kupaonicu koristi i koliko često te koja joj je funkcija (osim primarne).

Ono što bi se svakako trebalo imati na umu pri uređenju i velikog i manjeg kupaonskog prostora jest da je kupaonica dio veće cjeline – kuće ili stana – i da je svakako poželjno da se uklopi i „nastavi“ na cjelokupni stilski izražaj.

Veliki prostor velika je i obaveza i iako omogućava veći opus elemenata ne smije se opteretiti opremom, bojama, ukrasima jer time se vrlo lako može postići kontra učinak – u tom se prostoru trebate znati (s)naći, ne izgubiti.

Vrlo je važno optimalno korištenje prirodnog svjetla, a ukoliko prostor nema prozora potrebno je obratiti pažnju na rasvjetu, rasporedu opreme te skladu boja koje neće prostor „progutati“ nego još više naglasiti njegovu veličinu. Prednost većih kupaonica je što se ne treba razmišljati hoće li se ugraditi kada ili tuš jer može i oboje. Moguće je i postavljanje duplih umivaonika kako bi se olakšao „promet“ ukućana.

Foto: Promo

Kod odabira boje keramike preporučljiva je minimalna paleta boja oplemenjena detaljima  - grafike na baznoj keramici, kombinacija površina (mat / sjajno / polupolirano) ili pak reljefna (strukturalna) keramika (koja nije preporučljiva za male prostore) te zanimljivim odabirom, na primjer, ogledala ili elementa u koji se ugrađuje umivaonik. Keramikom se na taj se način mogu odvojiti pojedinačni prostori, a kupaonica zadržava eleganciju i nema dojma prenatrpanosti.

Foto: Ankica Juričević

Bez obzira što se raspolaže velikim prostorom preporučljivo je zadržati umjerenost i pročišćeni stil.

Manje kupaonice zahtijevaju malo bolju plansku razradu jer se u manji prostor trebaju uklopiti gotovo sve funkcije kao i u veliki. Naravno i svaki trik kako vizualno povećati prostor je uvijek dobrodošao. Kada se u ovakvim kupaonicama nerijetko zamjenjuje tušem (iako je postavljenje kade odgovarajućih dimenzija lijepo rješenje), a u tom slučaju „walk – in“ tuš svakako je bolja opcija. Vjeruje se da keramika većih formata nije poželjna za manje kupaonske prostore no to je zapravo najveći trik – što je format veći manje je fugiranih linija koje vizualno smanjuju prostor. Iznimka su mozaik pločice jer nakon što se postave i fugiraju daju kontinuiranu teksturu.  Ogledala što su bliže postavljena stropu (većih formata) vizualno više udvostručuju kvadraturu.

Foto: screenshot/facebook

Kupaonice malene kvadrature vrlo često imaju izazov sa prostorom za pohranu stvari, no ormarić ispod umivaonika može dobro poslužiti u tu svrhu, planska ugradnja niši u zidu, „lažna“ polica na zidu ugradbenog vodokotlića, klupčica prozora ukoliko je ima, viseće police na zidovima i sl.

Opće pravilo pri odabiru boje za manje prostore su „lagane“ i svijetle boje jer reflektiraju svjetlo čineći prostor otvorenijim i prozračnijim, no ukoliko su tamnije nijanse vaš odabir, a one mogu dati vrlo privlačan, ambijentalan ton, preporučljivo je koristiti što više reflektirajućih površina (sjajna keramika, ogledala velikih formata).

Foto: screenshot/facebook

I kad se uzme u obzir da su određena pozicioniranja u kupaonici fiksno određena i da su mjere pojedinih sanitarija standardizirane još uvijek ostaje dovoljno prostora da prostor kupaonice uredite po svojoj mjeri i po svom stilu i na način da mjesto gdje vam dan, nakon ustajanja, započinje i prije lijeganja završava, bude ugodno i opuštajuće – bilo da se radi o velikom ili pak malenom prostoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije