sjajan spoj

Pogledajte kako izgleda kad se domaći dizajneri udruže s metalurškom industrijom

05.10.2022.
u 12:23

Naši dizajneri s razlogom su skloniji domaćoj proizvodnji, a metalurgija Mihoković pokazala se je kao prava adresa za izradu custom made dijelova po njihovim idejnim konceptima

Sve češće korišten, metal u interijeru postao je nezamjenjiva pratnja i dalje dominantnom drvetu. Iako se u interijer unosi u manjim količinama, estetika proizvoda uvelike ovisi o dizajnu, obradi i kvaliteti izrade metalnih dijelova. Ručke, nogice, dekorativni elementi, rasvjetna tijela i sl. imaju nevjerojatan utjecaj na finalni dojam proizvoda i posljedično cjelokupni interijer. Naši dizajneri s razlogom su skloniji domaćoj proizvodnji, a metalurgija Mihoković pokazala se je kao prava adresa za izradu custom made dijelova po njihovim idejnim konceptima.

“Dugo već surađujemo s dizajnerima i tvrtkama koje isporučuju proizvode za luksuzne brendove. Kvaliteta materijala, proizvodnih procesa i završne obrade je ključna za uspjeh na takvom tržištu.” govori nam Marina Mihoković Dvorski, direktorica prodaje u metalurgiji Mihoković.

Domaći brand Milla&Milli iza kojeg stoji domaći prerađivača drveta Mundus Viridis u gotovo svakom proizvodu uz drvo kao bazni materijal, koristi metal za potkonstrukciju i dodatne dijelove.Cjelokupna proizvodnja bazirana je u Hrvatskoj, a Mihoković metalurgija dugogodišnji je partner za izradu metalnih dijelova.

“Metal je ne samo logičan, već i idealan odabir. Osim što ima visoku nosivost, prilagodljivost zahtjevima proizvoda, kvalitetna obrada podržava visoku estetiku proizvoda. Iznimno nam je važno da proizvodnja bude prvenstveno kvalitetna, a domaća proizvodnja pokazala se je upravo takvom.” govore nam dizajneri ove kolekcije.

 

Multifunkcionalna kuhinja PIA domaćeg branda DizzConcept u zatvorenom stanju izgleda kao element dnevnog boravka s TV-om uz kojeg je prostor idealan za smještaj manje skulpture. Televizor uz kojeg se nalaze potrebne utičnice integriran je u vrata na zglobnom nosaču. Osim uštede prostora dobivena je i mogućnost usmjerivanja ekrana pod kutem do 180 stupnjeva.

- U proizvodnji je uvijek prisutna fleksibilnost i prilagodba idejnom konceptu s kojim dolazi dizajner ili tvrtka. Laserska tehnologija rezanja daje nam pregršt mogućnosti, uz naravno strojeve i alate za savijanje oblika. Također, spajanje dijelova metala mora biti oku nevidljivo što se postiže naknadnim brušenjem spojeva, dok plastifikacija pruža bezbrojne palate boja s efektima sjaj, mat, glatke i ‘tekstura’ površine - objašnjava Marina Mihoković Dvorski.

“Metal u dizajnu kuhinje Pia nije slučajan odabir. Ideja je bila stvoriti inovativan, jednostavan, funkcionalan, kvalitetan i vizualno nenametljiv proizvod, a odabir metala kao baznog materijala doprinio je svim navedenim karakteristikama.” govore iz dizajnerskog kolektiva DizzConcept.

Suradnja metalurgije Mihoković i domaćih dizajnera iznjedrila je i zanimljivi ukras za interijer izrađen u potpunosti od metala. Riječ je o ukrasu ‘Tovar’, minimalističkom redizajnu tradicionalnog drvenog mediteranskog suvenira. Dostupan je u ljubičastoj, žutoj i plavoj boji, a dizajn potpisuje Jasmina K.Pahič iz KPdizajna.

"Primarno smo studio za dizajn interijera ali bavimo se i produkt dizajnom, uglavnom dekorativnih predmeta." započinje Jasmina, hrvatska dizajnerica sa slovenskom adresom u Kopru.

„Dizajnirala sam nekoliko predmeta iz metala, volim istraživati razne mogućnosti ovog materijala. Prvenstveno me oduševljava njegova izdržljivost i dugovječnost. Ako radite s nekim materijalom, s vremenom naučite kako se "ponaša", koji su načini obrade, što sve možete s njim, a onda se i vaš dizajn prilagođava tome.“, nadodaje te kaže: „Za dizajnera je iznimno važno pronaći prave suradnike za izradu njegovog dizajna. Naša nova serija Tovara napravljena je u tvrtki Mihoković i što se tiče suradnje, mogu samo reći da smo tovari i ja napokon došli 'doma'.“

Kolekcija DOT sastoji se od dva pomoćna stolića različitih dimenzija i boja, koji se mogu kombinirati ili koristiti zasebno, ovisno o prostoru. DOT pomoćni stolići zamišljeni su kao nastavak Grupine kolekcije rasvjetnih tijela, dijeleći njihov vizualni stil i karakter.Stolić DOT primjer je korištenja metala kao baznog i u slučaju ovog modela - jedinog materijala. Njihov prepoznatljiv karakter postignut je metalnom potkonstrukcijom na čijem se vrhu nalazi aluminijska ploča.

- Naša sklonost korištenja metala u oblikovanju proizvoda prisutna je od samih početaka našeg profesionalnog bavljenja dizajnom. Zbog mogućnosti krajnjeg reduciranja elemenata proizvoda metal je materijal koji je kompatibilan s našim promišljanjima važnih karakteristika koji proizvod treba zadovoljavati a kroz dugogodišnje iskustvo njegovog korištenja, jednom usvojena znanja, uzorke i procedure u mogućnosti smo primijeniti na oblikovanje i razvoj novih proizvoda - objasnila je Tihana Taraba iz Grupa-e.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije