Ako muku mučite s prostorom za skladištenje, vjerojatno vam je kuhinja, posebice ako je mala, najveći uzrok glavobolje. Naime, posuđe dolazi u svim oblicima i veličinama, što spremanje istog predstavlja pravi izazov. Kada imate malu kuhinju i ograničen prostor u ormarićima, organiziranje lonaca i tava zahtjeva kreativno razmišljanje. Idealno bi bilo da je posuđe nadohvat ruke radi praktičnosti tijekom kuhanja, bez čeprkanja po prepunom ormariću.
To znači da je prvi korak u organiziranju lonaca i tava obično uređivanje i selekcija postojećeg posuđa. Iako je primamljivo objesiti sve posude za pečenje ili tave na zid, zadržavanje samo onoga što redovito koristite olakšat će organizaciju kuhinje. Donirajte ili reciklirajte predmete koje ne koristite često. Posuđe, lonce i tave za posebne prilike držite podalje, dok ne zatrebaju kako vam ne bi zauzimali svakodnevni prostor za pohranu. Kad ste odradili taj predkorak, slijedi osam ideja koja možete već danas isprobati!
1. Organizirajte lonce i tave iznad štednjaka
Najčešće korištene lonce i posude držite iznad štednjaka tako da su na dohvat ruke dok kuhate. Postavite jednostavni nosač na zid, vodeći računa da bude dovoljno čvrst da podnese težinu. Koristite kuke kako biste objesili lonce, tave i posuđe točno tamo gdje će vam trebati.
2. Spremite tave okomito
Kad spremate ravne predmete poput limova za pečenje, možete uštedjeti prostor tako što ćete ih postaviti okomito umjesto vodoravno. Odlično rješenje uski je ormarić na izvlačenje u koji možete staviti tave i limove za pečenje.
3. Postavite montažnu ploču (od iverice)
Objesite lonce i tave na montažnu ploču koju lako možete prilvrstiti na slobodan zid ili čak i na poleđinu kuhinjskog ormarića. Ovakva ploča nudi ideju za pohranu lonaca i tava koja je u potpunosti prilagodljiva. Postavite ploču i upotrijebite niz kukicakako biste objesili lonce i tave za ručke. Ova ideja za organizaciju kuhinje dobro funkcionira i za druge predmete, uključujući ploče za rezanje, posuđe za kuhanje, kuhinjske škare, šalice za mjerenje i još mnogo toga.
4. Montirajte stropni nosač
Ako ste ograničeni i zidnim prostorom i odlaganjem u ormaru, posegnite u visinu. Stropni nosači lonaca dostupni su u najrazličitijim veličinama i pružaju izvrsno rješenje ako vam je ponestalo prostora za pohranu.
5. Spremite tave u plitku ladicu na dnu kuhinje
Još jedna pametna ideja za pohranu tava je da ih stavite ravno u plitku ladicu na dnu kuhinje. Ovi skriveni pretinci za odlaganje mogu se ugraditi ispod donjih ormarića ili uređaja. Plitka ladica savršena je za lim za pečenje, posude za pizzu, kalupe za muffine i još mnogo toga. Ako je potrebno, upotrijebite razdjelnike da tave ne bi zveckale kad otvorite ladicu.
6. Izložite bakreno posuđe
Svojom bogatom bojom i sjajem, bakreno posuđe dovoljno je lijepo za prikaz kad se ne koristi. Spremite bakrene lonce i tave na otvoreno na zidni nosač. Ako je vaša zbirka velika, posvetite cijeli zid bakrenom zaslonu posuđa s više stalaka instaliranih jedan na drugi.
7. Spremite poklopce za lonce i tave u ladicu
Mnogi lonci i tave imaju poklopce i nije uvijek najbolja ideja pohraniti dva komada zajedno. Dobro organizirani poklopci unutar ladice zauzimat će manje mjesta nego u kombinaciji s posudom koju pokrivaju. Također možete prevrnuti poklopce naopako na loncima kako biste stvorili ravniju površinu koja omogućuje slaganje.
8. Koristite otok za spremanje lonaca i tava
Ako u kuhinji imate otok ili šank, premjestite lonce i tave na otok ako su vam ormari puni. Ako nemate ugrađeni otok, kuhinjska kolica također mogu lijepo odraditi ovaj zadatak.
Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!