Isprobajte!

Odaberite savršenu kombinaciju boja za svoj dom, evo sjajnog recepta!

moderna dnevna soba
Thinkstock
14.01.2021.
u 07:00

Kada planirate kombinaciju boja u sobi, odolite iskušenju da prvo odaberete boju sobe. Budući da je boja jeftina i može se podudarati s gotovo bilo kojom drugom bojom, pretragu boja najbolje je započeti s manje fleksibilnim elementima sobe, poput namještaja, tkanina, pločica ili tapeta

Urediti dom znači, osim namještaja, mudro uskladiti i boje jer upravo su one zaslužne za ukupni dojam koji neki prostor ostavlja. Odabir boja u interijeru, a naročito u domu izuzetno je subjektivan što znači da ne postoji pravi ili krivi izbor boja. Pri uređenju svog životnog prostota ne morate nužno slijediti teorije dizajna ili birati komplementarne boje da biste stvorili uspješnu kombinaciju. Najvažnije je pronaći paletu boja koja vam odgovara. 

Kako odabrati kombinaciju boja za interijer

Kada planirate kombinaciju boja u sobi, odolite iskušenju da prvo odaberete boju sobe. Budući da je boja jeftina i može se podudarati s gotovo bilo kojom drugom bojom, pretragu boja najbolje je započeti s manje fleksibilnim elementima sobe, poput namještaja, tkanina, pločica ili tapeta. Zatim temeljite boje zidova na tim elementima.

Evo nekoliko ideja kako suziti izbor boja:

1. Pronađite inspiraciju za svoju kombinaciju

Najjednostavniji način izbora boja jest d ase fokusirate na sliku ili predmet koji volite. To bi moglo biti umjetničko djelo, tepih, fotografija koju ste vidjeli na mreži ili tkanina s uzorkom koja vam se sviđa. Izvucite određene nijanse iz dizajna i primijenite ih u prostoru. Obratite pažnju na proporcije svake nijanse kako biste stvorili slično uravnoteženu shemu boja.

2. Razmotrite vrijednost boje

Dok odabirete boje, ne zaboravite uzeti u obzir vrijednost koja se odnosi na svjetlost nijanse. Kombinacija vrijednosti unutar kombinacije boja pomaže da paleta više nijansi ne izgleda kaotično. Pokušajte odabrati jednu tamnu boju i jednu svijetlu. Boja koja djeluje kao dominantna nijansa u sobi ovisi o vašim osobnim željama. 

moderna dnevna soba
1/20

3. Planirajte kombinaciju boja svog doma

Ako se bojite boje, prvo je mapirajte. Nacrtajte plan doma i navedite što će se nalaziti u svakoj sobi, poput tepiha, boja zidova i namještaja. Skupite uzorke koji predstavljaju boje tih predmeta. Procijenite u prostorijama pozitivne i negativne osobine zapišite ih. Pronađite žarišne točke s popisa pozitivnih osobina. Također biste trebali razmotriti kako će se jedna soba pretočiti u sljedeću, kakvo raspoloženje želite i predmete koji će se uklopiti u paletu. Za jednostavnu paletu boja za cijeli dom, pokušajte upotrijebiti jednu boju u različitim omjerima u svim sobama: kao boju zida u jednoj sobi i naglasak u drugoj.

Foto: Promo

4. Razmotrite kako svjetlost utječe na boje

Obratite pažnju na utjecaj osvjetljenja. Boja je odraz svjetlosti, pa će vrsta i količina svjetlosti u sobi imati značajan utjecaj na kombinaciju boja. Eksperimentirajte s tim kako prirodna svjetlost ili svjetlost svjetiljki utječe na boju tkanina, boja, namještaja i drugih površina. Dnevno svjetlo smatra se savršenim izvorom svjetlosti jer ima gotovo ujednačen intenzitet u cijelom vidljivom spektru boja. Prirodno svjetlo mijenja se od izlaska do zalaska sunca dok sunčeve zrake putuju kroz različite količine atmosfere. Kad razmišljate o shemi boja za određenu sobu, provedite neko vrijeme u prostoru tijekom dana, vodeći računa o tome kako promjenjivo svjetlo utječe na njega. Na primjer, soba sa samo sjevernom orijentacijom prima manje dnevnog svjetla od ostalih soba u domu. Paleta tople boje bila bi tamo učinkovita za omekšavanje sjena i dobro bi reagirala na više sati umjetnog svjetla. Žarulje sa žarnom niti emitiraju crveniju i topliju svjetlost od sunčeve svjetlosti. S druge strane, fluorescentne žarulje općenito stvaraju plavije, hladnije svjetlo. Pri odabiru boja za sobu koja se koristi prvenstveno prije izlaska ili nakon zalaska sunca, odaberite boje samo pod osvjetljenjem koje se koristi u sobi. Imajte na umu da će svaka soba s bijelom bojom odražavati boje koje je okružuju. Na primjer, bijeli zid poprimit će odsjaje tepiha, boje stropa, pa čak i namještaja.

Foto: Promo

5. Kako primijeniti kombinaciju boja

Dodavanje boje sobi ne mora značiti dugotrajnu vezu s odabranom nijansom. Ako više volite neutralnu pozadinu, postoji mnogo načina za dodavanje boje malim detaljima. Tkanine i tekstil kao što su prostirke, jastuci, zavjese savršeni su elementi za dovođenje boja u dom, a mogu dodati i uzorak i teksturu. Umjetnička djela istodobno donose boju i osobnost.  Grupirane u vaze ili zdjele, stvaraju šarenu masu u bilo kojem prostoru. Boja može objediniti različite stilove namještaja i dobro djeluje za obnavljanje istrošenog ili zastarjelog namještaja. Svježi, neočekivani dodatak boje može dosadnu sobu pretvoriti u moderan, personalizirani prostor. Korištenje boje također može manipulirati vašim osjećajem za prostor. Mala soba može izgledati veća sa svijetlim bojama; velika će se soba smanjiti tamnijom nijansom na zidovima. Možete vizualno spustiti strop tamnom bojom, a podići svijetlom.

moderna dnevna soba
1/10

6. Kako odabrati kombinaciju boja za otvorene tlocrte

U otvorenom tlocrtu gdje se povezuje nekoliko soba, odabir kombinacije boja može biti malo zamršeniji. Ne morate svaki prostor "oblačiti" u iste tonove, ali shema boja trebala bi izgledati skladno od sobe do sobe. Pri prijelazu između boja, dopustite da vas vodi arhitektura. Potražite kutove i prijelazna područja kako bi se boja prekinula na prirodnom mjestu. Za naglasak nanesite boju na samostalni zid. Upotrijebite odabranu kombinaciju boja za definiranje različitih prostora unutar otvorenog plana. Da biste razbili beskrajne zidove, odvojite dugački zid policom za knjige, policama ili paravanom. Također možete razlikovati prostore s tepisima. Na primjer, u blagovaonicu stavite prostirku različitih boja, dok u susjednom dnevnom dijelu namještaj grupirajte oko tepiha raznobojne vune. Također biste mogli razmotriti primjenu jednobojne kombinacije u rasporedu otvorenog koncepta. Druga mogućnost je uporaba kombinacije triju boja. Nanesite jednu boju na sve zidove, a zatim odaberite drugu boju za obloge u cijelom prostoru i treću boju za strop.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije