U srcu Istre

Od stare kuće postao vrhunski hotel. Zavirite u istarski San Rocco

Od stare kuće postao vrhunski hotel. Zavirite u istarski San Rocco
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/9
25.07.2013.
u 08:48

U srcu Istre obitelj Fernetich uredila je najnagrađivaniji boutique-hotel u nas

Obitelj je ključ uspjeha, znaju to dobro vlasnici najnagrađivanijeg malog boutique-hotela u Hrvatskoj, obitelj Fernetich iz Brtonigle. Rita i Tulio Fernetich te njihovo dvoje djece, danas već i sami uspješni ugostitelji i menadžeri hotela, svojim su primjerom, dovevši San Rocco u vrh domaće ugostiteljsko-gastronomske ponude, pokazali su put kako steći, ali i opravdati četiri zvjezdice, s koliko se hotel kiti. “Lokomotiva”, barem kada je riječ o domaćinskim poslovima, jest gazdarica Rita čiji je širok osmijeh dobrodošlice jamstvo da ste na pravom mjestu na kojem vam ne preostaje ništa drugo doli – zaboraviti brige i prepustiti se diskretnim domaćinima.



Masline umjesto mora

– Počeli smo od restorana i proširili se do mini hotela, a kupnja stare kuće u susjedstvu da bismo imali mir prerasla je u obiteljski posao za koji smo dosad već dobili toliko nagrada. Svaka od njih zaslužena je cjelogodišnjim radom, i to cijele obitelji – kaže Rita Fernetich. Ponosna je, no ima i na što biti. Kada smo je prije devet godina upoznali, obitelj je bila na putu profiliranja tada prvog ovakvog hotela u Istri. Danas i Rita i San Rocco zrače – uspjehom.


Visoka gastronomija; upravo je u San Roccu zaživjela ideja o uključivanju hrvatskih restoratera u prestižnu međunarodnu asocijaciju Jeunes Restaurateurs d’Europe
– Mi u Brtonigli nemamo more i pogled na plavetnilo, smješka se gazdarica. Upravo zato odlučili smo smisliti nešto drukčije, podjednako atraktivno da privučemo goste. Izabrali smo – mir. To je ono čemu današnji turisti teže. Atmosfera i opuštenost koju ovdje doživljavaju pokazala se dobitnom kombinacijom, a sve to u okruženju maslinika i ispod maslina koje smo zasadili i odnjegovali od otvorenja i od kojih radimo svoje ekstradjevičansko ulje. To je strancima iz Europe gotovo nepojmljivo – da ujutro leže pod maslinom, a navečer se gosti njenim uljem – zadovoljno će Rita.


Kako bi svojim gostima ugodila i zimi, obitelj Fernetich uredila je manji unutarnji bazen, saunu i wellness
– Puno smo toga napravili sami, razmišljali, pokušavali, putovali da vidimo kako su to drugi učinili... Moram priznati, laska kada nas pitaju koji nam je to arhitekt radio. Iz starog smo imanja izvukli maksimum za hotel od 12 soba, vanjski i unutarnji bazen, wellness, restoran, vinski podrum... – samozatajna je Rita koja zapošljava čak 19 radnika. Njezini su gosti Austrijanci, Nijemci i Talijani koji dolaze na duge vikende i ljetovanja.

Detalji daju poseban dojam San Roccu, a drvene grede konzervirane su i sačuvane u izvornom obliku

Fini balans luksuza

– Gosti nam se vraćaju i to je najbolji znak da smo napravili dobar posao. Neki od njih dolaze od otvorenja i postali smo prijatelji pa su rastanci emotivni, svi se rasplačemo. Uređujući San Rocco, Rita i Tulio Fernetich vodili su se ljubavlju prema tradiciji i istarskom podrijetlu te željom da je očuvaju, ali i ugode gostima koje ondje ugošćuju već više od deset godina.


Rita Fernetich, dobri duh San Rocca, govori kako je obitelj od ruševne istarske hiže podigla hotel o kojem se govori od Austrije do Italije, od Mađarske i Skandinavije do SAD-a, a titulom najboljeg boutique-hotela nagrađen je i u Hrvatskoj

Komplet posteljine u nježnim pastelnim bojama od kvalitetnog damasta, oko 600 kuna (Immpressionen. online shop)

– Nisu željeli konfekciju, ali ni glamurozni kič, već fini balans ugodnog, decentnog, kvalitetnog i luksuznog. Pomoglo im je i samo okruženje u kojem se nalaze pa su odlučili sačuvati puno kamena, stare grede, kvalitetne drvene podove... Sve grede koje je bilo moguće sačuvati uredili su i konzervirali, a one nagrizene vremenom – zamijenili.

I boje su takve – baš kao Istra, tople i decentne pa prevladavaju smeđi tonovi, bijeli lan i boje slonove kosti, maslinasto... U malo kvadrata lijepo su rasporedili i smjestili baš toliko soba koliko ovakvom mjestu dostaje. Posebnu pozornost posvetili su rasvjeti koja je u cijelom objektu diskretna te osvjetljavanju vanjskih terasa, okolice bazena i mjesta za odmaranje u masliniku. Ideja je puno, kaže gazdarica, volje ne nedostaje, no vremena je uvijek premalo.

Ne propustite: FOTO Zavirite u čarobnu morsku palaču modnog dua Boudoir

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije