Toplo - hladno

Nije svaka bijela ista, evo kako pronaći idealnu nijansu za svoj dom!

GettyImages
22.07.2020.
u 07:04

Za industrijski prostor bolje su hladne nijanse bijele, a za prostor u sklopu starije građevine radije odaberite onu toplu nijansu

Postoje dvije nijanse bijele boje, ona topla i ona hladna, navodi homebeautiful.co.au

Tople i hladne nijanse imaju različite podtonove, a odabir onog pravog može u potpunosti promijeniti ugođaj prostorije, tvrdi Andrea Lucena-Orr, stručnjakinja za boje u Duluxu. 

Kako bi uvijek odabrali onu pravu nijansu, uvijek, ali uvijek povucite boju jednim potezom kista na zid i vidite koja vam više odgovara, tvrdi stilistica Julia Green. 

Svjetlije nijanse pomalo plavkastih tonova odličan su odabir za otvoren, suvremeni, industrijski prostor dok su toplije nijanse bolji odabir ako je vaš dom nešto starija građevina karakteristične gradnje. 

Foto: GettyImages

Ukoliko i dalje niste sigurni koja nijansa je vaš odabir, posavjetujte se sa stručnjakom jer njegovo će oko možda vidjeti ono što vi ne vidite, smatra stilistica. 

Kada ste se odlučili koje boje su vaš favorit, ali i dalje ne možete odlučiti, dobra ideja je postavljanje boja u neposrednu blizinu one druge kako bi sigurno vidjeli sve njihove razlike. 

Boju bi trebali promatrati i ujutro, popodne i navečer kako bi utvrdili kako koja boja izgleda u različitim dijelovima dana, smatra direktorica marketinga Lana Taylor. 

S druge strane, odabir boje ovisit će i o ukupnom dojmu doma kojeg želite postići, a to će vam pitanje biti temelj odluke. 

Ipak, nemojte upasti u zamku trendova kada odabirete bijelu boju. 

Foto: GettyImages

Za prostor koji je dobro osvjetljen ili koji vrvi prirodnom svjetlošću, a koji je uz to dekoriran s drugim hladnijim nijansama, odaberite hladnu nijansu bijele. No, ako želite dodati topline svom starom prostoru, čiji je namještaj u toplim nijansama, svakakao birajte tople nijanse bijele, objasnila je stilistica Sara Chamberlain.

No ni ove stavke nisu jedino o čemu trebate voditi računa prilikom odabira nijanse, smatra urednica bloga The Design Files,  Lucy Feagins. 

"Jednako je važna i tekstura boje, ali i koliko će se slojeva boje nanijeti kao i način na koji ta boja reflektira svjetlo", kazala je. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije