bez mane

Ljudi, ova kuća ima sve što ste ikad zamišljali da savršena vila ima!

kuća Posedarje
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/42
29.10.2019.
u 07:37

Vila Maris Maria u Novigradskom moru, koju odlikuje zanimljivo moderno pročelje i minimalistička unutrašnjost plijeni svojom jednostavnom i profinjenom ljepotom

Posedarje, mjesto 25 kilometara udaljeno od Zadra, dobilo je nedavno prekrasno novo zdanje od 300-injak četvornih metara zatvorenog prostora i 170 četvornih metara vanjskih terasa s dodatkom bazena i prekrasne okućnice, na kojoj tek trebaju pokazati svoje pravo lice i raskoš brojne zasađene biljke.

Ovako veliku kvadraturu omogućila je činjenica da se objekt nalazi u dijelu mjesta s novijim kućama, od kojih mnoge tek niču ili će niknuti. Uz prostornost, veliki adut kuće je njezina strma pozicija i spektakularan pogled koji se s njezinih terasa i prozora pruža na plaže, cijelo mjesto, ali i Novigradsko more u kojem se Posedarje nalazi.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Kako bi se što bolje iskoristio pogled, sve glavne prostorije u kući okrenute su prema moru, dok su sporedne nalaze na bočnim te stražnjoj strani koja gleda na Velebit. Investitori, obitelj iz Zadra, izradu projekta kuće povjerili su zagrebačkom arhitektu Tomislavu Rukavini i njegovu studiju Magnituda, koji je nastojao ispuniti njihove želje. One su se prvenstveno odnosile na sadržaje u objektu, a manje na njegov izgled ili stil.

- Investitor je odredio trošak za kompletan projekt s jedne strane, te broj soba i obavezne sadržaje poput bazena i igraonice te trim sobe s druge strane – objašnjava arhitekt Rukavina, koji se tijekom godina specijalizirao za gradnju obiteljskih kuća diljem Hrvatske. Priznaje kako je za njega bio veliki izazov izrada projekta i troškovnika u zadanim financijskim okvirima, a da se pritom zadovolje sve želje za sadržajima koje je kuća trebala imati.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Kada su se u fazi idejnog projekta radile prve procjene investicije i pokazale se u okvirima dogovorenog, nastavljena je daljnja razdrada koja je rezultirala objektom modernog minimalističkog interijera i eksterijera i zanimljiva pročelja, koje se ističe među ostalim objektima, no istovremeno svojom jednostavnošću stapa s prirodnim okolišem.

- Istaknuti volumen kuće ima proporcije koje pristaju tom području, a gotovo polovica prizemlja je ukopana tako da sve skupa ne izgleda preveliko. Usto, bura je na ovom mjestu prilično jaka, pa je dinamika vidljiva na volumenu nastala prilagođavajući se dominantnom vjetru toga kraja – isitče arhitekt.

Foto: Duško Jaramaz/ PIXSELL

Tlocrtni raspored vile Maris Maria prilagođen je u potpunosti potrebama stanara, ali i aktualnim standardima stambenih objekata. Tako se u prizemlju nalazi prostrana dnevna zona koncipirana kao zajednički prostor sastavljen od kuhinje, blagovanja i dnevne sobe s izlaskom na terasu. Na istoj etaži nalaze se i prostorija za trim, vinski podrum, zatvoreni bazen, kupaonica, ostave, i soba za tehniku. Dio tih prostorija ukopan je u zemlju što je ustvari savršeno, jer nudi niže temeprature, što nije zanemarivo u ljetnim mjesecima.

Na katu, do kojeg vode prekrasne drvno-metalne stepenice iz dnevne zone, nalaze se četiri spavaonice sa pripadajućim kupaonicama. Izboru materijala posvećena je velika pažnja – zbog praktičnosti a i činjenice da je riječ o obalnom području mediteranske klime, u cijelom prizemlju za podne obloge je izabrana keramika svijetlo sive boje s uzorkom koji imitira drvene grede odnosno seljački pod.

Foto: Duško Jaramaz/ PIXSELL

Arhitekt Rukavina odabrao je velike formate pločica od 120x80 centimetara jer odlično funkcioniraju u ovako velikom prostoru. Vanjske terase prema moru obložene su lomljenim kamenom, koji se prilično koristio 60-ih godina. Odabir PVC prozora bio je određeni kompromis.

- Bojali smo se utjecaja posolice nošene burom, a da opet ne premašimo financijske okvire. Okviri su svijetlo sive boje tako da ne nose onaj negativni kontektst klasične PVC stolarije, a i dimenzije i način otvaranja su prilagođene što boljim povezivanjem vanjskog i unutrašnjeg prostora – objašnjava arhitekt Rukavina dodajući kako mu je drago što je uspio realizirati čelično stepenište koje vodi iz dnevne sobe na gornju etažu. Naime, postojala je bojazan od neugodnih vibracija koje su karakteristika takvih metalnih stubišta, no arhitekt ih je uspio uvjeriti da se to neće dogoditi.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

- Čelične profile napravili smo znatno više od potrebnih tako da nema nikakvh vibracija – otkriva Tomislav Rukavina.

Stepenište je efektan dekorativan element u domu jer je kombiancija metala i drveta od kojih su napravljene nagazne plohe. Element drveta na stubištu izvrsno se nadopunjuje s hrastovim stolom u blagovanju, a usto ne zatvara prostor i djeluje, zahvaljujući tome što nema čela stuba (okomitih ploha koje bi sasvim zatvorile stepenice), prozračno. Ulazeći u kuću pogled se pruža na stepenište iza kojeg se vidi dio interijera dnevne zone i kamin.

Unutarnje uređenje vlasnici su također prepustili arhitektu koji je osmislio funkcionalan i jednostavan interijer u kojem previše detalja i glomaznih komada namještaja neće ometati odmor i opuštanje, što je osnovna namjera ove kuće.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

- Teško je u današnje vrijeme govoriti o stilovima jer su se previše isprepleli. Ovo je tek prva godina korištenja kuće i vjerujem da će s vremenom vlasnicici svojim boravkom u kući dodonisti više osobnosti. To je najčešće nešto što nedostaje dok je kuća tek useljena, pa djeluje kao minimalizam – smatra arhitekt.

 

Komentara 4

DU
Deleted user
22:44 15.08.2016.

ruznoće li

TV
tvrditik
18:07 15.08.2016.

Ništa fascinantno. Vidio je uživo neki dan, izgleda kao dom zdravlja. Okoliš jako prazan nemaštovit

OZ
ozanavg
23:36 15.08.2016.

Toliko novaca a iz spavaćih soba se ne može izaći na terasu i uživati u pogledu, suncu, zraku....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije