ORGANIZIRANI

Nemate vremena za veliko pospremanje vikendom? Ovo možete napraviti svakog dana

Shutterstock
11.01.2018.
u 08:12

Vikend je konačno stigao, a vi nemate vremena posvetiti se čišćenju i pospremanju. Imamo savjete kako održavati dom čistim i organiziranim, tako da potrošite minimalno vremena na "veliko pospremanje"

Ako ste rastrgani između poslovnih i obiteljskih obaveza i nemate ni minute vremena praznog hoda, sigurno znate kako je nemoguće uvijek biti u korak s kućanskim poslovima. Još k tome ako imate mališane kojima se treba posvetiti i za kojima treba hodati s metlom i podmetačem, teško pronalazite vremena u svom tjednu za veliko pospremanje.

Stoga donosimo nekoliko savjeta kako usvojiti pametne trikove za pospremanje tijekom tjedna kako ne biste morali provesti sate u čišćenju jednom kada dođe vikend.

Namjestite prekrivače odmah kada se ustanete. Protresite ih na prozoru ili balkonu te složite krevet.

Foto: screenshot/facebook

Pametno pospremajte odjeću. Ako neki komad možete ponovno odjenuti, poput hlača ili šosa, odmah ga objesite na vješalicu i pospremite. Ako nije za ponovno nošenje, poput košulje ili donjeg rublja, odmah ga ubacite u košaru za pranje.

Držite odvojene košare za bijelu i šarenu odjeću. Ubacite odjeću u odgovarajuću košaru i nećete morati odvajati kasnije.

Operite "jedan bubanj odjeće" čim stignete kući. Tako ćete imati dovoljno vremena za prebacivanje odjeće u sušilicu ili pak da ju izvjesite za sušenje.

Kada su u pitnaju ručnici koje više ne možete koristiti nakon par kupanja, nemojte dozvoliti da ostanu odbačeni na podu kupaonice. Budite nemilosrdni s ovim pravilom!

Sve ručnike ostavite neka se dobro osuše prije sljedeće upotrebe, pa čak i ako ih više nećete koristiti nego oprati. Ako ubacite mokri ručnik u košaru s odjećom, lako ćete na nju navući plijesan.

Zavežite vreću za pranje za košaru u koju ubacujete dječju odjeću i u tu vreću odmah ubacite dječje sokne. Najgore je "pecati ih" iz duboke košare kada biste mogli sve skupa samo ubaciti u mašinu za pranje rublja.

Foto: screenshot/facebook

Multitasking nije samo pojam koji povezujemo s uredom! Dok četkate zube zalijte WC školjku dezinfekcijskim sredstvom ili sredstvom protiv kamenca. Taman kada završite s pranjem zuba i čišćenjem lica možete isprati zahod. Ovako ćete ga lakše održavati čistim između "velikog pranja".

Kuhinja je prostorija u kojoj se lako i neprimjetno nakupi posuđa i predmeta koji narušavaju ugodan osjećaj boravka u domu i odaju nered. Svake večeri pospremite sve što se nalazi na radnoj površini.

Ako perete posuđe po noći, ispraznite perilicu ujutro dok kuhate kavu. Taman ćete biti gotovi za nekoliko minuta i osloboditi prostor za novo posuđe.

Čistite za sobom dok kuhate! Započnite organizirano: pripremite sve nemirnice koje trebate, narežite ih i nasjeckajte, začinite i kada ih stavite kuhati, operite sav pribor koji ste koristili i prebrišite radnu površinu.

Možda najbitnije od svega, prebrišite štednjak odmah nakon kuhanja i jela. Tako ćete ga lako održavati i nećete trebati uklanjati tvrdokorne stvrdnute mrlje.

Foto: screenshot/facebook

Kada završite s objedom, odmah isperite tanjure i lonce te odložite ih u perilicu posuđa. Ako ih samo ostavite, skoreni umaci će se teže isprati.

Svake večeri kada idete na spavanje ugrubo pospremite dnevni boravak. Popravite jastuke, maknite igračke na jedno mjesto i pospremite čaše i šalice koje ste koristili na stoliću za kavu.

Poštu ne ostavljajte u hodniku na nekom vidljivom mjestu. Pospremite ju u ukrasnu kutiju ili makar u ladicu, sve dok ne dođe vrijeme za plaćanje računa. Ako tražite inspiraciju, zavirite u članak Čuvaj moju tajnu - kutije i škrinje za odlaganje sitnica.

Svaki put kada prođete hodnikom, pospremite jedan par cipela. Naravno da se one moraju provjetriti nakon nošenja, stoga ih ostavite u hodniku, no nakon nekog vremena ih možete pospremiti. Prvi dojam koji netko dobije kada uđe u vaš dom je u hodniku. Neka on bude uredan i pospremljen.

Svaki put kada izlazite iz doma uzmite sa sobom smeće i predmete za reciklažu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije