malen, ali moćan

Zagrebački stan kakav još niste vidjeli i to u samo 43 kvadrata!

Foto: Luka Stnazl/Pixsell
1/16
06.11.2019.
u 06:00

Vlasnica je čak godinu dana prije kupnje osmislila koji namještaj želi i polako ga nabavljala. Iznimno je ponosna na barokni stolac i vitrinu iz dnevnog boravka koja je stara 150 godina

Namješten prije 10 godina, stan od 43 četvorna metra, u nijansama sive i bijele, nakon svih ovih godina definitivno je još uvijek u trendu.

Foto: Luka Stnazl/Pixsell

Evica Borčić, vlasnica stana, nedavno je prvotnom uređenju dodala i plavi kauč od pliša, a morala ga je zamijeniti zbog male nezgode.

Donedavno smo imali drugi kauč, ali udomili smo psa koji je pojeo onaj prethodni. Morali smo ga zamijeniti, a kako sam se ja zaljubila u ovaj plavi, nije bilo drugog izbora, kazala je Evica.

Ovaj stan od kolovoza je apartman s četiri zvjezdice, a tvrdi vlasnica, stalno je popunjen.

To je bio naš dom. Mi ga nismo uredili da bismo ga iznajmljivali. Ali nakon ove situacije s kaučem moralo je doći do promjene pa smo se odselili u vikendicu, kazala je.

Foto: Luka Stnazl/Pixsell

Da se doma bilo teško odreći, tvrdi i vlasnica, a navodi da se bojala iznajmljivanja jer nije bila sigurna hoće li netko drugi jednako čuvati taj dom kao što ga je čuvala ona. Čak je i cijenu odabrala nadajući se da ga zbog toga neće iznajmljivati.

Dosad, tvrdi, nije imala nikakvih problema i svi su gosti bili jako pažljivi.

Foto: Luka Stnazl/Pixsell

Zanimljivo je i to kako je sav namještaj iz stana nabavljen prije same kupnje stana. Naime, vlasnica je čak godinu dana prije kupnje osmislila koji namještaj želi i polako ga nabavljala. Iznimno je ponosna na barokni stolac i vitrinu iz dnevnog boravka koja je stara 150 godina. Oba komada sama je restaurirala.

Foto: Luka Stnazl/Pixsell

Dakako, u stanu se našao i luster iz Beča koji su nabavili na aukciji. Aukcije namještaja, tvrdi vlasnica, najbolje su u Beogradu i Beču, ali nakon što je opremila stan, više ni ne proučava što se sve može kupiti.

Ipak, stan u Zagrebu dekoriran je i djelima hrvatskih kreativaca. Papirna skulptura bika koja se nalazi se na vrhu vintage hladnjaka djelo je osječkih kreativaca Oh, my deer, dok su zidni satovi od dijelova bicikala djelo supruga vlasnice i vlasnika Nebo Crafts.

Foto: Luka Stnazl/Pixsell

Cijeli stan uređen je različitim dekoracijama od kojih svaka priča priču, a zanimljivo je i da je sama vlasnica stan dekorirala i svojim rukotvorinama. Tako su šarene pletene deke djelo njezinih ruku, a točno prije snimanja stana dekorirala ga je i vunenim bundevama koje je izrađivala dan prije.

Dok brišem prašinu, preselim neke dekoracije s jedne na drugu policu. Osim toga, dekoracija mi ne manjka. U sobi držim spremne dvije kutije, kaže uz smijeh.

Foto: Luka Stnazl/Pixsell

Uređenje stana mijenja se minimalno četiri puta godišnje, u skladu s godišnjim dobima, a posebno je veseli božićno dekoriranje stana.

Prirodni materijali dominiraju čitavim stanom, a najdraže joj je raditi, tvrdi, s drvetom. Čitav namještaj u konačnici i jest od tog prirodnog materijala.

Foto: Luka Stnazl/Pixsell

Dok je sav drugi namještaj došao već sastavljen, kuhinja se izrađivala po mjeri.

Čim smo kupili stan, izmjerila sam kuhinju i s dimenzijama i nacrtanom kuhinjom došla k majstoru i tražila baš ono što želim. Kod namještaja mi je bitno da je udoban, kvalitetan, ali ponajviše da mi je lijep, kazala je.

Stan nije bilo teško urediti, tvrdi. Najteži dio bila je restauracija namještaja, a osim toga, prvi je put lijepila tapete. Već je ranije uređivala apartman na Visu i savjetovala prijatelje u dekoriranju, ali drugog iskustva u uređenju interijera nema.

Mi nismo rušili zidove ili radili neke opsežne radove u stanu. Samo smo ga kupili i u njega donijeli namještaj, kazala je.  

Foto: Luka Stnazl/Pixsell

Pri uređenju stanova malih kvadratura, smatra, treba paziti na dimenzije stana i dimenzije namještaja. S druge strane, treba birati ono što će dom učiniti domom, a pomno birati količinu dekoracija kako ne bi djelovalo previše.

Odabir bijelog namještaja nije bio slučajan. Upravo je taj namještaj, tvrdi vlasnica, najlakše dekorirati. Jednostavnim dodavanjem predmeta u drugim bojama dekorira ga kako želi.

Stan smo uredili prije deset godina i od tada ništa nije mijenjano. Ipak, govore nam da je uređenje baš u trendu pa se uvijek rado šalim kada govorim mužu da sam znala da ćemo jednom biti moderni. Trebalo nam je samo deset godina, zaključuje.

Komentara 3

MA
maklin
10:35 06.11.2019.

Lijepo uređeno za staromodni štih, iako ja osobno volim moderni look. Vidi se da je puno truda uloženo, detalji i to. Lijepo.

KL
Klavir58
11:50 06.11.2019.

Predivan apartman. Divno da ga daju različitim ljudima na upotrebu. Sigurna sam da njihovi gosti uživaju koristeći sve što je u njemu. Nesebično je uredjen, s dušom i puno ljubavi i to samo za njih. Slučajno sam gledala emisiju naa HTV o vlasniku, njegovoj ženi. Divni, marljivi i vrlo kreativni ljudi koji imaju zlatne ruke. Vlasničin muž izgradjuje ove predivne satove. Sve ukupno, vrlo lijepo!

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:33 06.11.2019.

Ovi stanovi gdje ništa ne smiješ maknuti ni promijeniti da ne narušiš koncepciju, su stanovi bez duše, samo za slikanje. Što će im toliko satova? Svakom moraš mijenjati bateriju? Do kada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije