najbolje od dizajna

Najpopularniji skandinavski brendovi za opremanje doma čekaju vas u jednom od najljepših zagrebačkih showrooma

John Pavlish
06.06.2024.
u 13:51

Gubi, Muuto, &Tradition, Audo, Ferm Living, 101 CPH, Norr 11 i Fredericia; skandinavski brendovi čiji je Trika ponosni zastupnik, a koji su predstavljeni na Popodnevu skandinavskog dizajna na najljepši nam način približavaju skandinavsku lifestyle filozofiju koja promiče jednostavnost, funkcionalnost i - snažnu povezanost s prirodom

Afinitet prema skandinavskom dizajnu i svemu što isti veže na sebe  već je duže vremena prisutan kod nas te je jedan od zastupljenijih smjerova pri uređenju interijera. U Triki koja zastupa renomirane skandinavske brandove, jučerašnjim druženjem i promocijom skandinavska nam je estetika, zajedno s njenim predstavnicima,  još bolje predstavljena  kao i njena, nadasve jedinstvena, načela.

Foto: John Pavlish

Ono što se danas smatra skandinavskim dizajnom pojavilo se u pedesetim godinama dvadesetog stoljeća zajedno s modernističkim pokretom u Europi.  Čiste linije, funkcionalni namještaj i neutralna paleta bili su obilježja modernističkog stila posvuda, ali skandinavska privrženost prirodnim materijalima u oštroj je suprotnosti s mnogim europskim tradicijama dizajna interijera, te se snažno isprepliće s kulturom i životnim stilom nordijskih zemalja.

Foto: John Pavlish

„Popodne skandinavskog dizajna“ koje se jučer održalo u Trikinom showroomu još jednom je potvrdilo kako su fokus skandinavskog dizajna na jednostavnosti i udobnosti, tek dva od brojnih aspekata koji nadahnjuju vlasnike domova diljem svijeta da svoj životni prostor pretvore u produžetak načina života na koji žele živjeti.

Foto: John Pavlish

Brojnim uzvanicima ove male proslave skandinavskog dizajna bio je i Nj.E. g. Ole Frijs-Madsen veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj, veliki ljubitelj, ali i vrsni poznavatelj dizajna. Gubi, Muuto, &Tradition, Audo, Ferm Living, 101 CPH, Norr 11 i Fredericia; skandinavski brendovi čiji je Trika ponosni zastupnik, a koji su predstavljeni na Popodnevu skandinavskog dizajna na najljepši nam način približavaju skandinavsku lifestyle filozofiju koja promiče jednostavnost, funkcionalnost i - snažnu povezanost s prirodom.

Foto: John Pavlish

Pod moderatorskom palicom Ide Prester, saznali smo mnogošto zanimljivo o osam navedenih brendova koji uz brojne brendove zastupljene u Triki čine okosnicu skandinavskog dizajna. Nakon što je preuzeo upravljanje obiteljskom kompanijom, Jacob Gubi je kreativnom vizijom i hrabrom intuicijom malu obiteljsku manufaktura promaknuo u važnog čimbenika na svjetskoj dizajnerskoj sceni. Od suradnje s biranim suvremenim  dizajnerima, do ponovne proizvodnje nekih od svjetskih arhivskih dizajnerskih komada, Gubi je danas brend omiljen među ljubiteljima dizajna diljem svijeta.

Muuto proizvodi nam pak donose neke nove perspektive skandinavskog dizajna, a prepoznatljivi su po svojim čistim linijama, minimalizmu i paletom boja koje unose toplinu i karakter u prostor. Uz ekološki prihvatljive materijale i proizvodne procese koji smanjuju utjecaj na okoliš, te kontinuirano istraživanje novih načina za unapređenje održivosti svojih proizvoda, jasno je zašto se Muuto itekako ponosi svojom predanošću održivosti.

&Tradition, brend je koji klasične komade namještaja reinterpretira na suvremen način, pa njihovi proizvodi često oživljavaju komade velikana skandinavskog dizajna iz 20. stoljeća, kao što su Arne Jacobsen i Verner Panton, dok je Audo Copenhagen promičući vrhunski dizajn i stvarajući proizvode koji nadilaze trendove postao sinonim za eleganciju i inovaciju u industriji namještaja.

Ferm Living jednostavnim, ali upečatljivim namještajem unosi harmoniju i udobnost u dom, a 101 Copenhagen inspiraciju crpi iz različitih kultura i povijesnih razdoblja, s posebnim naglaskom na japanski Wabi-sabi koncept. Slow living na skandinavski način, uz naglasak na važnosti kvalitetnog, promišljenog dizajna temelj je filozofije Norr 11 brenda, a najstariji skandinavski brend u Trikinom portfoliju - Fredericia kontinuirano poštuje svoje korijene,dok istovremeno uvodi suvremene elemente u svoje kolekcije, stvarajući održive komade koji su jednako relevantni danas kao i prije više od jednog stoljeća.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije