uređenje interijera

Moderno uređen stan ima savršen dnevni boravak kao stvoren za opuštanje

BoConcept
21.03.2023.
u 14:24

Skandinavski stil je stil koji odiše lakoćom, pa ovdje treba paziti da se interijer ne pretrpava namještajem i detaljima

Ako ste ljubitelj jednostavnosti, prozračnosti i nenametljive elegancije u interijeru onda je uvijek moderan i bezvremenski skandinavski stil idealan za vas. Skandinavski dizajn podrazumijeva čiste linije, kako u arhitekturi tako i u dizajnu namještaja. Ovaj stan čista je esencija tog stila - naglašen je dizajn, linije su jednostavne i čiste, a kvaliteta materijala u prvom je planu.

Foto: BoConcept

Želite li i vi svoj dom urediti u sličnom stilu evo o čemu sve valja voditi računa. Skandinavci glavni naglasak daju bijelim i svijetlim tonovima boja, te rasvjeti. Osim zidova koji su u pravilu bijeli, svijetlo-sivi ili u nekoj od hladnijih svijetlih boja, i drveni podovi su obojeni u bijelo. Podne obloge nerijetko se izrađuju i u boji prirodne borovine.

Foto: BoConcept

Sve to radi se u svrhu dobivanja što više svjetlosti i prozračnosti u interijeru. Da ne bi bilo presterilno i bijelo, toplina doma u skandinavskim interijerima postiže se drvenim elementima, a monotonija se razbija određenim detaljima koji dominiraju u prostoru. Stolarija, kao i zidovi, obojena je u bijelo, a prozori su najčešće bez zavjesa da bi se omogućio ulazak što više sunčeve svjetlosti.

Foto: BoConcept

Ako i postoje zavjese, onda one služe u dekorativnu svrhu i pokrivaju samo mali dio prozora. Skandinavski stil je stil koji odiše lakoćom, pa ovdje treba paziti da se interijer ne pretrpava namještajem i detaljima. Dakle, funkcionalnost, praktičnost, prozračnost i jednostavnost osnovne su karakteristike ovoga stila.

Foto: BoConcept

Skandinavci vole kombinirati moderni s antiknim namještajem i u tome su vrlo vješti kad je riječ o skladu i balansu. Toplinu doma dobivaju komadima antiknog (gustavijanskog) namještaja koji je izrazito cijenjen kako među samim Skandinavcima, tako i među dizajnerima i poznavateljima starina diljem svijeta. Kristalni luster, antikni sat i kamin gotovo su nezaobilazni elementi u klasičnim skandinavskim domovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije