LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Oaza u Zagorju: minimalistički stan za bijeg od gradske vreve

Budući da u Zagrebu žive u kući s antiknim namještajem, vlasnici su svoj stan za odmor od 70m2 opremili u posve drugome stilu. Sami su uredili svoj prostor, uz pokoji savjet dizajnerice
08. ožujka 2020. u 07:00 2 komentara 8478 prikaza
stan vikendica u Zagorju
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

U ovoj priči o stanu stvari stoje obrnuto od uobičajenog: zagrebačka obitelj vikende provodi u stanu na zagorskim bregima, dok radni tjedan provodi u staroj zagrebačkoj vili građenoj 1933.

No, to nije sve: stan je pravi primjer modernog i minimalističkog stila, dok je kuća mali muzej antiknih i klasičnih komada, skupljanih tijekom desetljeća. Upravo zato vlasnici su svoj zagorski stan-vikendicu odlučili urediti modernije, s tek pokojim, pomno odabranim detaljem. Bio je to za njih pravi stilski izazov.

stan vikendica u Zagorju | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL Stan je na originalnosti dobio i zahvaljujući originalnim zavjesama dizajnerice Marije Skelin

– Poželjeli smo drukčiji stil, a to nam nova kuća omogućuje. Budući da ona u kojoj živimo ima puno detalja, išli smo na posve oprečno, odnosno minimalističko uređenje – objašnjava vlasnica. Zasad su detalji nekoliko lampi, ogledalo u dnevnoj i spavaćoj sobi te obiteljske fotografije i slike mladog austrijskog umjetnika. Vlasnici usto stan nisu htjeli pretrpavati namještajem, nego samo onim što je nužno, i to iz praktičnih razloga – kako bi ga što lakše održavali.

Naporno radimo od jutra do sutra pa smo si željeli olakšati vikend, što manje pospremati, a ipak stvoriti mjesto koje ima atmosferu i u kojem je ugodno boraviti – kaže vlasnica. Stan je osam godina bio u stanju rohbau i tek je prije nekoliko mjeseci dovršen.

stan vikendica u Zagorju | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL Želeći uštedjeti, vlasnici su podove u stanu obložili laminatom koji djeluje vrlo prirodno. Tamna boja kontrapunkt je svijetlom namještaju i bijelim zidovima

Jedina preinaka bila je što su odlučili od dječje sobe napraviti blagovaonicu, koja je u prvotnom planu bila zamišljena u sklopu dnevne sobe, kao i kuhinja. No, kako njihova 21-godišnja kći rijetko u isto vrijeme kada i oni provodi vikende u Zagorju, uvidjeli su da im ne treba druga spavaća soba te su zadržali samo svoju, odnosno, odsad zajedničku.

stan vikendica u Zagorju | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL Budući da nisu uspjeli naći dovoljno otkačene, crni i bijeli barski stolac za vlasnike su kompromis dok ne nabave nove

Nastao je naoko neobičan koncept da se u jednoj sobi nalaze dnevna i kuhinja, a blagovaonica u drugoj sobi. No kako je stan napravljen tako da je dnevna soba prostorija u koju ulazite kad otvorite njegova vrata te da se iz njega ide u sve ostale prostorije, ovaj potez je i više nego logičan. I vrlo efektan.

Kako je tek odnedavno u funkciji, stanu još nedostaje ugradbeni ormar, što je idući projekt vlasnika. Jedino što znaju da će biti smješten iza vrata dnevne sobe. Također se bave mišlju da u spavaću sobu stave malenu komodu te da barske stolce zamijene nekim otkačenijim.

ampurdan kuća za odmor serge castella eklektika Napuštena seoska kuća iz 18. stoljeća pretvorena u prekrasnu ljetnu rezidenciju kuća na jezeru Texas ZA POTPUNI UŽITAK Moderna kuća uz jezero s pogledom koji hipnotizira stan s karakterom Dobar interijer Podsljemenska zona: stan s karakterom i prekrasnim pogledom
  • Kokolo:

    Divan prostor. Spavaca soba potpuno nedorecena... Vjerujem da je sve vrlo cisto, ali parket (laminat) djeluje vrlo prljavo i nekako kvari cijelu sliku.

  • aaaaaaaaaaaa:

    Laminat je prljav. Netom zavrseni poslovi ili "seoska kuca" pa se cipele ne skidaju tako da ima prasine a to se na laminatu vidi i te kako!