LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Napuštena seoska kuća iz 18. stoljeća pretvorena u prekrasnu ljetnu rezidenciju

U katalonskoj pokrajini Ampurdán, poznatoj po vinogradima, dizajner Serge Castella odlučio je urediti zapuštenu kuću u kojoj je nekoć davno živjela farmerska obitelj
05. ožujka 2020. u 06:00 1 komentara 6011 prikaza
ampurdan kuća za odmor serge castella
Foto: sergecastella.com
Pogledajte galeriju 1/16

Katalonski Ampurdán poznato je turističko odredište ponajprije zbog svoje autentične prirode, obale i vinskih cesta. Predio ispunjen vinogradima obiluje prekrasnim luksuznim vilama s bazenima, no ova koju vam danas predstavljamo ipak je drugačija od svih.

Riječ je o kući iz 18. stoljeća u kojoj je nekoć davno živjela farmerska obitelj, a koja je desetinama godina bila prazna. U unutrašnjosti kuće doslovno se stoljećima ništa nije miijenjalo, i arhitekt i dizajner, inače poznati ljubitelj antikviteta Serge Castella odlučio je iskoristiti tu činjenicu.

ampurdan kuća za odmor serge castella | Autor : sergecastella.com Foto: sergecastella.com

Tako je modernizirao kuću maksimalno poštujući kulturno odnosno graditeljsko nasljeđe te je ostavio male dimenzije prozora, neravne i u nekim sobama samo neožbukane zidove, svodove, grede na stropovima... No, podove je ipak morao potpuno obnoviti, te ih je obložio drvenim seljačkim podom, keramikom ili jednostavno ostavio nanešen sloj betona, koji je dodatno ispolirao.

Tradicionalni materijali - drvo, kamen i mramor vješto su kombinirani s modernim - plastikom, pleksiglasom i staklom, kao i antikni i vintage detalji sa modernim minimalističkima, uključujući suvremene skulpture i umjetničke slike.

ampurdan kuća za odmor serge castella | Autor : sergecastella.com Foto: sergecastella.com

Osim arhaičnom unutrašnjošću, kuća plijeni pažnju i zbog stila - neobičnog eklektičnog spoja rustikalnog, modernog, vintage i retra koji se ogleda baš u svakoj prostoriji. Jedino je minimalistička kuhinja iznimka - u njoj je na prvom mjestu funkcionalnost.

ampurdan kuća za odmor serge castella | Autor : sergecastella.com Foto: sergecastella.com

I uređenje spavaće sobe diktirala je njezina namjena pa su korišteni neutralni svijetliji od prirodnog drveta u kombinaciji s plavom koji djeluju opuštajuće i umirujuće.

kuća Kanada LUKSUZ U KANADI Minimalistička vikendica pruža pogled koji oduzima dah serge castella koliba IDILA U PLANINAMA Planinska koliba prepuna originalnih umjetnina, vintage i retro detalja drvena kamp kućica KOLIBA NA ČETIRI KOTAČA U skladu s prirodom i trendovima: eko drvena kamp kućica
  • rennes:

    Interesantno. Samo bi u takvoj kući u većoj mjeri naglasio drvene detalje, da prostor dobije dodatno na toplini. Recimo, stropne grede ne bi bojio u bijelo već bi ih ostavio u natur izvedbi.