LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Mladi dizajneri misle zeleno: inovativna rješenja u teglama

Student dizajna Niko Crnčević objašnjava svoj koncept urbanog uzgoja bilja na gradskom asfaltu. U jednoj kuglici mogu se uzgojiti dvije biljke pa se vlasnici ne moraju brinuti o gnojenju i zalijevanju dulje vrijeme
15. siječnja 2015. u 08:30 0 komentara 1548 prikaza
Niko Crnčević
Foto: Privatna fotografija
Pogledajte galeriju 1/3

Budući da nije, kako priznaje, bio u stanju održati i nezahtjevni kaktus na životu, Niki Crnčeviću, studentu zadnje godine dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, bio je doista pravi izazov osmisliti zeleni koncept za uzgoj bilja. Želio je njime stvoriti proizvod koji bi bio dovoljno jednostavan i učinkovit ljudima poput njega, koji nemaju puno iskustva s uzgojem zelenila. U cijelu priču upustio se s ostalih osam kolega sa studija u sklopu projekta Klara gardeninga.

– U toj britanskoj tvrtki, koja se bavi opremom za vrtove, htjeli su u suradnji sa studentima dizajna doći do novih i inovativnih proizvoda koje bi uvrstili u svoju ponudu – objašnjava Niko.

Svoja idejna rješenja studenti su izložili u galeriji Bernardo Bernardi Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu. U njihovu istraživanju, koje je za većinu njih bio prvi susret sa zelenim dizajnom, pomogli su im profesori s fakulteta Mladen Orešić i Zlatko Kapetanović te asistenti. Projekt je vrijedan i zbog toga jer mu je namjera bila istražiti mogućnosti kako se priroda može vratiti u čovjekov život te postati dio njegove svakodnevice, bez obzira na to što živi u neboderu, okružen betonom, staklom i asfaltom. Ovo je, piše u predgovoru kataloga izložbe Ksenija Foretić, pokušaj da čovjek dobije kompenzacijski komadić prirode u interijeru. Tako razmišlja i Niko Crnčević:

Niko Crnčević | Autor : Privatna fotografija Foto: Privatna fotografija

– Cilj mi je bio na suptilan način potaknuti ljude koji nemaju veće površine zemlje da razmisle o vlastitom uzgoju jestivih biljaka.

Njegov koncept inspiriran je kokedamom, japanskim principom uzgoja biljaka prema kojem se biljke uzgajaju bez posudica, u kuglicama zemlje obložene mahovinom, koje slobodno vise u zraku. Mladog talentiranog dizajnera zanima mnogo toga u njegovoj branši, a najviše utjecaj dizajna na društvo u kojem živimo.

Njegova dva projekta namještaja – Neplus te Kozolec – izabrana su prošle godine za međunarodnu izložbu Young Balkan Designers.

>>Zaboravljeni terariji: bajkovite instalacije za svačiji dom

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.