LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Laminat kao podna obloga u kuhinji - da ili ne?

Pravilno postavljen, laminat neće propuštati vodu, a svoju manjkavu kvalitetu zamjenjuje jednostavnom zamjenom
04. siječnja 2020. u 07:00 0 komentara 14435 prikaza
Foto: shutterstock

Jedni tvrde kako se postavljanje laminata na pod kuhinje treba izbjegavati zbog toga što se radi o vlažnoj prostoriji, drugi tvrde kako je laminat u kuhinji imperativ, a da se vlaga svakako može regulirati, navodi thespruce.com pokušavajući pronaći ravnotežu te utvrditi što je istina. 

To čine navodeći tri ključna pitanja koja si postavljamo prilikom postavljanja podova, a to je vlaga, potrošnost materijala te održavanje. 

Vlaga

Voda je neprijatelj podova s laminatom jer će u nekom trenutku pronaći put do same srži materijala, tvrde jedni, no drugi navode kako je vodu moguće spriječiti te joj ne dopustiti da dođe do najvažnijeg dijela laminata.

Potrošnost materijala

Laminat je jako tanak materijal, ali je otporan. No, zamjera mu se i još tanja podloga koja ga drži na podu te koja ne doprinosi njegovoj održivosti. 

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Održavanje

Laminat se vremenom oštećuje, a budući da se ne može popraviti, jedini način je zamjena. Ipak, oštećenja laminata mogu se kontrolirati, a njegova zamjena poprilično je jednostavna. 

U konačnici, voda je prepreka svake podne obloge, zaključuju te navode da će je upiti čak i keramičke, ali i porculanske pločice. Promatrano iz tog kuta, jedina pogodna obloga za kuhinjske podove bila bi elastična podna obloga jer je samo ta obloga pokazala zavidno svojstvo odbijanja vode. 

Ipak, laminat ima jednu slabu točku, a to su prostori u kojima se susreću dva laminata. Upravo taj dio laminata najpodložniji je utjecaju vode jer je sama površina laminata obložena premazom koji ga štiti, no ta spajanja nisu. 

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Dakako, pravilno postavljen laminat neće imati problema s ovim zamkama jer će takav biti tako čvrsto spojen da se prijelazi ni ne vide. Samim time, voda neće biti u mogućnosti pristupiti srži samog laminata i bit će zaštićen od utjecaja vode. 

Što se tiče kratkog vijeka laminata, to ne mora biti problem, navode. Budući da praktički lebdi iznad poda i nije učvršćen nikakvim sredstvom, njegova je zamjena jednostavna, no jedini problem mogao bi biti pronalazak odgovarajuće zamjene.

Laminat je umjetno proizveden proizvod i samim time njegova je boja, ali i tekstura unikatna, a budući da je tržište takvo da se uvijek traži nešto novo, jedna vrsta laminata neće biti dostupna više od tri godine.

Chic Odvažne boje i uzorci učinili su čudo u zadarskom stanu od samo 23 kvadrata koliba amerika Inspiracija Koliba kakvu još niste vidjeli, jednostavno - savršena!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.