ZA ČISTIJI DOM

Napravite sami i isprobajte već danas - 5 načina za korištenje jeftinog i ekološkog sredstva za čišćenje

limunska kiselina
Foto: Thinkstock
1/4
13.03.2020.
u 06:00

Idealan je pomagač u domu - kao omekšivač, sredstvo za ispiranje, uklanjanje kamenca, čišćenje perivih površina i stakla...

Limunska kiselina je prirodni element, prisutan u agrumima, a u obliku praha ili granula može pomoći da očistimo dom i to na eko način i vrlo jeftino. Pola kile limunske kiseline košta oko petnaestak kuna! Evo nekoliko isprobanih recepata.

Kao omekšivač
Valja otopiti 10 dag limunske kiseline u 1 litri destilirane vode. Nekoliko žlice treba uliti izravno u spremnik za omekšivač. Ako želite mirisni omekšivač može se dodati nekoliko kapi eteričnog ulja po sobnom izboru željeli.

Foto: pixabay

Za uklanjanje kamenca
Za uklanjanje kamenca potrebno je jednom mjesečno otopiti 15 dag limunske kiseline u litri destilirane vode. Ulite to u posudicu za ispiranje i uključite praznu peilicu na pogram s visokom temperaturom.

Za čišćenje sanitarija
30 dag limunske kiseline staviti u litru destilirane vode. Otopinu stavite u raspršivač i njime poprskajte sanitarije.

Foto: pixabay

Za ogledala, prozore...
Limunska kiselina je također idealna za pranje prozora i ogledala. Žličice limunske kiseline i malo standardnog tekućeg deterdženta za posuđe pomiješajte u litri destilirane vode. Ulijte u posudu za prskanje i dobro protresite pa hrabro na posao.

Vunenu odjeću namočite u otopinu 5 dag limunske kiseline i 5 litara vode. Nakon toga isperite odjeću s hladnom vodom: bit će kao nova!

Foto: pixabay

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije