Dom po mjeri

Stan koji je dokaz da stare stvari ne treba bacati!

Foto: Davor Puklavec /PIXSELL
1/10
11.03.2020.
u 12:06

Iako namještaj starinskog štiha možete danas pronaći u većini trgovina, pokušajte nešto i sami kod kuće napraviti. stari komad namještaja dobro očistite i obojite u željenu boju

Stan u koji vas danas vodimo očaravajući je na nekoliko razina, od podova koji evociraju neka prošla vremena preko stilski biranog namještaja i detalja koji mu daju šarm. Uređenje interijera potpisuje dizajnerica Malena Jurčević koju je kod ovog projekta najviše oduševila povijesna priča koju ovaj stan skriva.

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

No, krenimo redom. Riječ je o stanu površine 70 metara četvornih koji se sastoji od ulaznog hodnika, kupaonice, dnevnog boravka, kuhinje i dvije spavaće sobe jednake kvadrature. Orijentacija stana je istok – zapad.


– Namjenski je ovo stan za najam pa je bilo bitno napraviti izmjene u kvadraturama pojedinih prostorija kako bi boravak u stanu bio ugodan za obitelj s djecom, ili više parova. Srušen je zid između nekadašnje dvije sobe jednake kvadrature kako bi se dobio veći dnevni boravak. Drugoj spavaćoj sobi dodan je dio ostave, a kuhinja je smještena u meni najugodnijem djelu stana – s pogledom na dvorište zgrade – objašnjava dizajnerica dodajući kako joj je bilo zadovoljstvo raditi na ovom projektu unatoč brojnim izazovima.

Foto: Davor Puklavec/PIXSEL


– Za ovaj projekt angažirana sam iako su investitori već imali neke ideje. Vlasnici imaju dvije odrasle kćeri pa mogu reći da je najizazovnije bilo sve njihove želje, i na početku poprilično različite ideje, svesti na dva idejna rješenja, od kojih je na kraju odabrano ovo koje je izvedeno. Sjećam se prvog sastanka kada sam sjedila nasuprot njih i samo zapisivala njihove zamisli. Želja je bila uklopiti u dnevni boravak stari stol sa šest stolica, dvije fotelje i najvažnije – staru škrinju koja je dva mjeseca bila na restauraciji. Napravila sam 3D projekcije dva potpuno različita idejna rješenja, nakon čega je na vlasnicima bio zadatak da odaberu ono njima najprihvatljivije. Znam da im odluka nije bila laka, ali na kraju su svi jako zadovoljni, čak i oni članovi koji su pristali na kompromis.

Foto: Davor Puklavec

Često pojasnim klijentima u čiji projekt je uključena cijela obitelj da ne mogu ispoštovati svačiju želju, već je bitan onaj krajnji dojam – objasnila je svoju taktiku koja je rezultirala fantastičnim rezultatom Malena Jurčević. Naravno, kada se radi o prenamjeni i uređenju prostora, na dizajneru je da oduševi svoje klijente, stoga nas zanima kojim dizajnerskim intervencijama je Malena najzadovoljnija? 
– To je definitivno spoj modernog i industrijskog uređenja. Volim rasvjetu i kad god imam priliku, poigram se sa spuštenim stropovima. U ovom slučaju imala sam dozvolu za takvu intervenciju pa je ugradbena rasvjeta napravljena po planskom projektu. Cijeli dnevni boravak ima spušteni strop, a uz rub najdužeg zida je ostavljen prostor za sakrivene karniše. S druge strane, većina namještaja je restaurirana pa se odlično uklopio u industrijski stil – nabraja dizajnerica zahvate ostavljajući da uočavamo to što je nabrojila i – divimo se i samim idejama i njihovoj provedbi.

Foto: Davor Puklavec/Pixell

S obzirom na to da trenutačno vlada velika inflacija stanova za najam, zanimalo nas je po čemu se ovaj stan razlikuje od ostalih i tu se vraćamo na početak priče, odnosno na povijesni ton kojim odiše ovaj stan. 
– Ovo je prvi stan koji sam uređivala za najam, a da ima povijesnu priču. Škrinja koja je ispod TV-a u stanu je godinama, a na zidu ćete naći i fotografije prvih vlasnika stana kako stoje na balkonu zgrade. Većina dekoracije također je bila u stanu, poput mlinca za kavu, knjiga i gramofonskih ploča. Cijela tema dodatno je istaknuta starim mapama europskih gradova, od kojih je mapa Zagreba iz 1929. godine. Za kraj – u spavaćoj sobi naći ćete krevetninu s čipkom koju je vlasnica godinama pažljivo čuvala – oduševljeno nam kaže dizajnerica.

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Kad se podvuče crta i ova priča sagleda u cijelosti, riječ je o stanu odličnog rasporeda sa starogradskom patinom građanskog stana koja je oplemenjena modernim rješenjima (spušteni stropovi i rasvjeta), a da dojam autohtonosti nije narušen...

Moderni elementi koji koketiraju s industrijskim stilom odlično su se uklopili u ovaj interijer, a bijeli detalji dodatno su istaknuli vintage komade koji su restaurirani i korišteni za opremanje.

Dizajnerica je kao bazu koristila bijelu boju kojom su obojeni cijeli zidovi, no stan ne djeluje ni hladno ni sterilno, već, naprotiv, vrlo ugodno i toplo, što je postignuto mudrim pozicioniranjem rasvjetnih tijela i biranim detaljima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije