u jedno popodne

KonMari metoda pospremanja dovest će ormar u red, ali učiniti i čuda za vašu psihu

'walk in' garderoba ankica
Promo
06.06.2023.
u 12:44

KonMari metoda jedinstvena je tehnika pospremanja, a svodi se na pronalaženje stvari koje posjedujete, a koje vam donose “iskre radosti” u vaš život. Važna stavka njezine tehnike svakako je razvrstavanje po kategorijama, što bi vam u konačnici trebalo olakšati život

Početkom ljeta i godišnjih odmora smjena garderobe i pospremanje ormara mnogima su u mislima. Kako biste na što jednostavniji  presložili ormar, i održali ga, dugoročno urednim, valja prepisati od svjetski slavne Marie Kondo - japanske savjetnice za pospremanje koja je svojom KonMari tehnikom osvojila svijet. Između ostaloga, oduševila je mnoge savjetima i trikovima za uređenje garderobe i ormara. Pripremite se: iako su koraci veoma jednostavni, ipak zahtijevaju dosta vremena, ali rezultat je fantastičan!

Foto: screenshot/facebook

KonMari metoda jedinstvena je tehnika pospremanja, a svodi se na pronalaženje stvari koje posjedujete, a koje vam donose “iskre radosti” u vaš život. Važna stavka njezine tehnike svakako je razvrstavanje po kategorijama, što bi vam u konačnici trebalo olakšati život. 

Foto: Privatni arhiv

Kod pospremanja ormara ključno je da sve stvari izvadite iz ormara kako biste vizualno dobili dojam koliko zapravo odjeće imate. Nakon tog saznanja, svaki komad odjeće podignite, razmislite izaziva li vam radost ili ne te ga odložite u određenu kategoriju odjevnih predmeta. Ako gajite poseban osjećaj vezanosti uz odjeću, možete se zahvaliti svakom komadu, baš kao što to radi Marie. Naš savjet je da, nakon što razmislite o njemu, probate taj komad i vidite pristaje li vam još uvijek.

'walk in' garderoba ankica
1/20

Dio odjeće često čuvamo iz sentimentalnih razloga i to je prema stručnjakinji normalno pa ne trebate imati grižnju savjesti, ali ne pretjerujte s tom kategorijom jer ćete u konačnici samo završiti s pretrpanim ormarom.  Ako taj komad pak ne vidite u svojim svakodnevnim kombinacijama tada je vrijeme da mu se zahvalite na dosadašnjoj suradnji i odložite ga sa strane kako biste ga donirali. Na kraju će od vaše velike hrpe ostati nekoliko kategorija odjeće i dodataka koje ćete zaista nositi.

Foto: Privatni arhiv

Ako imate malo prostora u ormaru, svakako odvojite ljetne i zimske komade i oslobodite dovoljno prostora odlaganjem nepotrebnog u skladište ili drugi ormar. Također, pospremljen ormar nikada ne bi trebao biti dupkom pun, osobito ako obožavate kupovinu. Sa svakim novim komadom odjeće, sinergija se postepeno ruši ako unaprijed niste razmislili i predvidjeli mjesto za nove komade. 

Foto: Promo

Kategorije je najbolje prilagoditi osobnim potrebama i navikama. Bilo da kreirate sekciju za posao, vježbanje, izlaske i slično, pripazite da ne nagomilate odjeću koju ne nosite. Što je vaš ormar pregledniji, lakše ćete se snalaziti i, najbitnije od svega, više ćete rotirati odjeću koju nosite. Prvo složite odjeću, zatim modne dodatke, cipele i druge stvari. Kad je slaganje u pitanju i tu Marie Kondo ima trikove za savršeno složene džempere, majice, hlače i druge odjevne predmete.

Foto: Promo

Još jedan tik, posebno ako imate puno hlača: Preklopite ih nekoliko puta i uspravno ih posložite u ladicu jedne pored drugih. Osim što ćete uštedjeti prostor, sve će vam biti vizualno istaknute. Kako složiti odljeću tako da zauzima manje mjesta pogledajte u videu:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije