održavanje doma

Tehnika čišćenja FlyLady omogućuje vam da očitite dom u samo 15 minuta

Proljetno čišćenje - gdje početi, što očistiti i kako završiti
Thinkstock
27.01.2021.
u 07:00

Marla Cilley, stručnjakinja za čišćenje i organiziranje iz Sjeverne Karoline, pokrenula je mentorsku skupinu FlyLady prije više od dvadeset godina. Njezin je cilj bio ponuditi praktičan pristup organiziranju i čišćenju doma

Marie Kondo već dugo dominira organizacijskim prostorom svojom KonMari metodom koja je mnogima pomogla da uredu svoje domove u red. Međutim, posljednjih mjeseci primat preuzima druga vrsta načina čišćenja i organiziranja - ona koja se temelji na jednostavnim svakodnevnim rutinama čišćenja i organiziranja - FlyLady tehnika. Marla Cilley, stručnjakinja za čišćenje i organiziranje iz Sjeverne Karoline, pokrenula je mentorsku skupinu FlyLady prije više od dvadeset godina. Njezin je cilj bio ponuditi praktičan pristup organiziranju i čišćenju doma.

Foto: pixabay

Je li ovaj način čišćenja pravi za vas? Da biste znali odgovor na to pitanje trebate znati što je FlyLady tehnika. Sustav FlyLady razbija čišćenje domaćinstva i organiziranje  na fokusirane korake od 15 minuta. Najlakši način da slijedite metodu jest da se prijavite na besplatni newsletter. Primat ćete svakodnevne poruke, uključujući popis za taj dan, predložene rutine čišćenja, projekte za rješavanje tijekom tjedna i izjave drugih korisnika FlyLady-a. Inače, sadržaju FlyLady možete pristupiti putem FlyLadyPlus, besplatne aplikacije za iOS uređaje koja korisnicima daje pristup njezinim osnovnim rutinama i zadacima čišćenja. Da biste dobili bolji uvid u ovu tehniku čišćenja donosimo osnovne smjernice.

Foto: pixabay

Raspored čišćenja

Na temelju Cilleyjeva zapažanja da je za stvaranje navike potrebno 28 dana, raspored čišćenja FlyLady započinje s četiri tjedna malih, svakodnevnih zadataka. Svih 28 dana pretplatnici svakodnevno dobivaju e-poštu kako bi im pomogla uspostaviti rutine čišćenja i organiziranja.

Foto: pixabay

Zone za čišćenje

Sljedeća faza je usporavanje. Podijelivši glavna životna područja u domu na pet područja, Cilley se fokusira na jednu zonu tjedno po 15 minuta dnevno: Zona 1: PUlazni prostor, blagovaonica.  Zona 2: Kuhinja,  Zona 3: Kupaonica, plus još jedna soba (kućni ured, dječja igraonica ili soba),  Zona 4: Spavaća soba, ormari, Zona 5: Dnevna soba.

Proljetno čišćenje - gdje početi, što očistiti i kako završiti
1/11

Zona jedan uvijek započinje prvog u mjesecu, a svake nedjelje prelazite na drugi prostor. (Ovisno o tome kako datumi padaju u kalendar, zone jedna i pet možda neće uvijek dobiti čišćenje i organiziranje u trajanju od punih sedam dana.) Svaki mjesec ponavljate raspored.

Foto: pixabay

Unutar tih dnevnih 15-minutnih razdoblja, FlyLady preporučuje ekspresne zadatke kao što je "27 Fling Boogie", koji uključuje prikupljanje 27 kućanskih predmeta za bacanje i "Hot Spot Fire Drill", strategiju za rješavanje određenog područja koje privlači nered, poput stola u blagovaonici.

Foto: pixabay

I, barem prema tvrdnjama njezinih pola milijuna sljedbenika na Facebooku, metoda FlyLady djeluje. Jedan recenzent Facebooka piše: "Flylady mi je pomogla da se snađem u održavanju kuće i neredu kad sam bio zatrpan školovanjem u kući i skraćenim radnim vremenom. Ima sjajne, podržavajuće i mudre savjete. Oslobodila me misli da moram stvari raditi savršeno i naučio me da mogu sve napraviti u 15 minuta. "

A upravo to je i osnovna ideja: učiniti vaš nemoguće dug popis obveza lakšim za upravljanje putem kratkih naleta aktivnosti.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije