dobar san

Ključne stavke za odabir idealnog kreveta, na ovom se ne štedi!

lesnina boxspring krevet
Promo fotografije
26.05.2021.
u 14:01

Za udoban i kvalitetan san važna je i podnica, koja ima ulogu držača madraca te se tako ležaj može podizati i spuštati, ovisno o vrsti i kvaliteti podnice

Većina od nas u prosjeku spava sedam do osam sati dnevno i ukupno jednu trećinu života provedemo u krevetu. Prema tome, izbor kreveta od posebne je važnosti za naše zdravlje, no važan je i kao dekorativni element u prostoru. No, udobnost je prva stoga pri kupnji kreveta poseban naglasak stavite na kvalitetu madraca ulažući u njega najviše vremena i novca.

Foto: Lesnina

On ne smije biti neudoban kako se ne biste ujutro budili s bolovima u leđima. Kad kupujete madrac, dobro pazite da izaberete onaj koji će najbolje odgovarati upravo vama, a to ćete najbolje znati ako legnete na njega i isprobate tvrdoću i udobnost. Madrac ne smije biti ni premekan ni pretvrd. Jednako kao i madrac, važno je kupiti čvrst okvir i kvalitetnu podnicu kreveta. Osobama koje više vole spavati na leđima preporučuje se tvrđi madrac, a mekši je za one koji spavaju na trbuhu. Osim toga, tvrdoća, odnosno mekoća madraca ovise i o našoj konstituciji, veličini i težini.

Foto: Lesnina

Za udoban i kvalitetan san važna je i podnica, koja ima ulogu držača madraca te se tako ležaj može podizati i spuštati, ovisno o vrsti i kvaliteti podnice. Okvir kreveta prije svega treba biti čvrst, a potom je važan i njegov dizajn s obzirom na to da se treba uklopiti u stil uređenja interijera. Nepisano je pravilo da se nabavi što veći krevet, no ipak moramo imati na umu koliko prostora u sobi imamo na raspolaganju kako bismo se nesmetano mogli kretati oko kreveta i kako bismo mogli otvarati vrata sobe i ormara.

Kreveti i madraci i danas se proizvode u standardnim veličinama koje mogu biti po širini 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm, 180 cm a ponekad i 200 cm. Standardna dužina je 190 cm, 200 cm ili 210 cm. No, mogu se naručiti i u nestandardnim veličinama, pri čemu se treba paziti da budu duži od vašeg tijela od 15 do 20 cm.

Foto: pixabay

Kreveti mogu biti niži i viši, tako oni koji stoje na višim nožicama omogućuju lakše čišćenje poda. Za što bolju iskorištenost prostorije, osim klasičnih kreveta na kat, praktični su kreveti sa spremištem za odlaganje stvari ili pak visoki kreveti ispod kojih možete smjestiti radni stol, sofu ili neki drugi element.

lesnina boxspring krevet
1/11

Kod kupnje kreveta i madraca pazite da proizvođač posjeduje certifikat koji dokazuje da su proizvodi ekološki prihvatljivi, ne sadrže spojeve štetne za zdravlje te da mogu biti u stalnom kontaktu s kožom. U trendu je porast primjene biomaterijala a sve su popularniji zračni i vodeni kreveti koji ravnomjerno podupiru tijelo spavača i prilagođavaju se njegovoj konstituciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije