odmor za dušu i tijelo

Kako spojiti istarsko selo i moderan glamping? Primjer je Banki Green Istrian Village

Saša Halambek
18.07.2024.
u 12:40

Mir i tišina na ljetovanju postali su pravi luksuz, zato je obitelj Banko u selu Banki napravila glamping okružen prirodom i okruženjem autohtone Istre

U srcu istarskog poluotoka, kraj pitoresknog gradića Tinjan, nalazi se s vremenom gotovo netaknuto selo Banki, a u njemu već generacijama živi obitelj Banko. Prije stotinu godina, nono Giovanin i njegovi roditelji nerijetko su bili domaćini trgovačkim putnicima koji su stali odmoriti na putu prema moru. Mlađa generacija obitelji sada je iz ljubavi prema lokalnoj tradiciji i održivom razvoju uložila u stvaranje moderne destinacije za odmor na djedovoj šumi koja od ove sezone posjetiteljima pruža okruženje autentičnog istarskog sela.

Foto: Saša Halambek

Održavajući prirodni krajolik netaknutim s prepoznatljivim elementima koji podsjećaju na suhozide i staze od crljenice, njihov Banki Green Istrian Village pruža iskustvo suvremenog odmora u harmoniji s prirodom. Prva stvar koju ćete primijetiti dolaskom na ovu lokaciju su mir i tišina, mogući samo ovdje, daleko od gradske vreve, iako je selo dovoljno blizu mora i jednostavno za dolazak. Smješteno je usred stare šume hrasta cera i sladuna pa su jedini zvukovi pjev ptica i šuštanje krošnji, uz povremeni pozdrav koze. Stepenasti hortikulturalni dizajn, omeđen kamenim zidićima i kućicama s parcelama, uistinu podsjeća na pitoreskno, idilično seoce, malu zajednicu, zaštićenu i izmaknutu.

Foto: Saša Halambek

“Bilo nam je važno projekt integrirati u postojeći krajobraz hrastove šume čijem smo očuvanju posvetili posebnu pažnju. Kako bi postigli harmonija s prirodnim okruženjem, odabrali smo materijale koji su već prisutni i korišteni na ovom području, poput autohtonog hrasta i kamena. Kamen smo koristili za izgradnju novih i obnovu postojećih suhozida, uz autentične tehnike gradnje. Reciklirali smo i drvo od starih greda, a beton smo obojili u zemljane tonove kako bi se bolje uklopio u okoliš”, pojašnjava Darko Banko, vlasnik i inicijator ideje.

Foto: Saša Halambek

Banki Green Istrian Village se prostire na 3 hektara površine i podijeljen je na dvije cjeline, mali kamp u domaćinstvu i zajednički prostor. U kampu su smještene mobilne kućice s vlastitim jacuzzijem i glamping šatori proizvođača Adria Home. Napravljene su i zasebne parcele za kamp kućice ili šatore. Veliki bazen, restoran i wellness nalaze se u zajedničkoj cjelini.

Foto: Saša Halambek

“Želimo da ljudi kod nas napune baterije. Spojili smo zelenilo s komforom kućica i atraktivnih šatora te uživanja u wellnessu i lokalnoj hrani. A kada gosti požele istražiti okoliš, oko nas su biciklističke staze, jogging rute i šetnice kroz netaknutu prirodu. Ponosni smo na suradnju s lokalnim proizvođačima hrane koju planiramo intenzivirati. Važan nam je i ekološki otisak pa smo implementirali napredni sustav za pročišćavanje vode za navodnjavanje i sanitarne potrebe”, s ponosom opisuje voditeljica kampa, Paola Bellini.

Foto: Saša Halambek

Kamp će ove sezone biti otvoren do kraja studenog, s planovima za proširenje sadržaja u idućim sezonama, uključujući kućice s vlastitim malim bazenom, izgradnju marketa s domaćim proizvodima, dječjeg igrališta te mogućnost korištenja obiteljskog vrta s voćem, povrćem i domaćim životinjama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije