LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Kako istaknuti drvene grede u potkrovlju i kada odabrati boju drveta, a kada bijelu varijantu

Prednost potkrovlja je ta što ovdje nemamo nosive zidove pa možemo pregrađivati kako želimo uz mogućnost "open space" izvedbe
05. listopada 2021. u 12:53 0 komentara 838 prikaza
potkrovlje
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Uređenje potkrovlja san je mnogima koji bi željeli uživati u atraktivnom i originalnom stambenom prostoru, stoga je život u potkrovlju po mnogočemu poseban i jedinstven. Mnogi dizajneri i umjetnici u ovakvim prostorima imaju priliku realizirati svoje originalne ideje te im je uređenje potkrovlja veliki izazov.

potkrovlje ankica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Poseban užitak pri uređenju potkrovlja je upravo taj što visina i određeni nagibi krova čine posebnost i izražajnost koja se ne može nikada dobiti u prostorima s ravnim stropovima. Osim toga, ovakvi prostori najčešće su opremljeni krovnim prozorima koji omogućuju više osvijetljenosti od onih klasičnih, vertikalnih. Ovisno o kutu nagiba u odnosu na prirodni izvor svjetlosti, stvaraju se lomovi svjetla i sjene te prostoru daju dodatni efekt i čine ga atraktivnim čak i bez namještaja. Ipak, pri kupnji doma u potkrovlju treba imati na umu da krovni prozori koji gledaju samo u nebo s vremenom postanu dosadni te je dobro imati i druge otvore. Život u potkrovlju ima poseban šarm i šteta je tavan u obiteljskoj kući ili stambenoj zgradi koristiti samo za odlaganje stvari. Obnova može biti financijski isplatljiva, bitno je samo znati odabrati prave materijale i namještaj.

potkrovlje ankica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Ako ste sretnik i uspjeli ste doći do nekoliko desetaka kvadrata potkrovnog prostora, uz par spretnih zahvata u interijeru dobit ćete dom u kojem ćete se osjećati ugodno, u dražesnom prostoru. Prije samog početka uređenja provjerite koji su sve građevinski zahtjevi nužni u vašem budućem domu. Posavjetujte se s arhitektom kako biste najbolje iskoristili prostor, kao i o tome kako ćete provesti sve potrebne instalacije, kao što su struja, voda, plin i drugo. Također biste trebali pozvati statičara kako bi vam mogao potvrditi da podne i stropne grede mogu izdržati adaptaciju i buduću stambenu namjenu.

potkrovlje | Autor : Jurica Galoić/Pixsell Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Provjerite i krov radi eventualne dotrajalosti ili oštećenosti. Ako je potrebna djelomična adaptacija ili pak zamjena cijelog krovišta, sada je idealna prilika za takvu vrstu radova. Ne smije se štedjeti na kvalitetnim materijalima kako ne bi došlo do prokišnjavanja i vlage.  Prednost potkrovlja je ta što ovdje nemamo nosive zidove pa možemo pregrađivati kako želimo uz mogućnost "open space" izvedbe. Iskoristivost čitavog prostora u potkrovlju ovisi o visini nadozida ispod kosih krovnih ploha. Visina stropa u konačnici određuje koju vrstu i koliko namještaja vaš novi dom zahtijeva. Središnja visina stropa trebala bi iznositi najmanje 250 cm kako bi se mogla nesmetano koristiti za boravak i kretanje. Ako središnja visina u potkrovlju dopušta (a može dosezati čak i pet-šest metara), moguće je u tom dijelu smjestiti galeriju, koja je atrakcija i prostoru daje poseban šarm. Pristup na galeriju moguće je izvesti elegantnim staklenim ili spiralnim stepenicama te strmim ljestvama. Galeriju možete namjestiti kao spavaonicu za goste, prostor za hobi, čitanje i opuštanje.

potkrovlje
1 / 12

U potkrovljima su posebna atrakcija drvene grede koje je poželjno ostaviti vidljivima. Koju boju odabrati ovisi o stilu uređenja i ostalim bojama u prostoru. Industrijski stil najviše voli prirodno ili tamno drvo dok će uz shabby chic ili pak onaj skandinavski više pasati bijele grede...

s puno stila Moderan trosobni stan oduševio nas je hrabrim akcentima u boji cvijeće buket vaza inspiracija Poznati cvjećar otkriva super trikove za osvježenje prostora moderno Viseće fotelje preselile su se s balkona u dnevni boravak, jeste li spremni za taj trend?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.