LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Kako ispravno odabrati kamin savršen baš za svoj prostor?

Ako razmišljate o ugradnji kamina, važno je znati da on postaje središnji element u prostoru, pa oko njega nadograđujete i ostale elemente
08. studenoga 2020. u 07:00 0 komentara 9836 prikaza
promo
Foto: Promo

Ima li ljepšeg, toplijeg i romantičnijeg ugođaja u domu od pucketanja vatrice u kaminu u hladnim zimskim noćima? No, uloga kamina u domu nije samo vizualni ugođaj, nego ponajprije zadovoljiti potrebe grijanja prostora. Iako je listopad na izmaku, još uvijek nije kasno da i vi počnete s planiranjem i radovima na kaminu, kako bi već ovu zimu sa svojom obitelji mogli uživati u toplom ugođaju vatrice. No, prije same ugradnje kamina potrebno je odrediti njegov položaj u prostoru, dizajn, vrstu i materijala od kojeg će biti izgrađen.

Za ugodnu atmosferu

Kamin najčešće smještamo u dnevni boravak i blagovaonicu, a nerijetko i u spavaću sobu. Ako ste sretnik te posjedujete biblioteku ili wellness u domu, ugradnjom kamina oplemenit ćete prostor i stvoriti ugodnu i opuštajuću atmosferu.

Bez obzira u koju prostoriju ga želite smjestiti, položaj kamina u prostoru treba biti tlocrtno osmišljen na način da on bude središnji element u prostoru oko kojeg ćete nadograđivati ostale elemente. Na tržištu se nudi velik izbor kamina, a koji ćete vi za sebe odabrati, ovisi o veličini prostora kojemu je kamin namijenjen, vašem životnom stilu, tipu ložišta koji može biti otvoreni i zatvoreni te stilu uređenja interijera. Također je važno odlučiti se za kamin s ložištem prilagođenim vrsti goriva koje će vam odgovarati (drvo, plin, struja ili bioetanol).

promo | Autor : PROMO Foto: PROMO

Ako ste romantični i volite pucketanje i miris drva u vatrici, odlučite se za kamin na drva. Kamin na drva dobro će se uklopiti u sve stilove uređenja, a pogotovo u klasičnom i rustikalno uređenom domu. Živite li pak ubrzanim tempom i nemate vremena baviti se nabavom drva, paljenjem vatre i čišćenjem ložišta, najbolja opcija za vas je kamin s ložištem na plin, struju ili etanol. Za ovakav kamin potreban vam je samo pritisak na gumb iz udobnog naslonjača koji će u trenutku pokrenuti plamen.

Moderan ili klasičan?

Ovakvi kamini idealan su izbor za moderno uređene interijere. Prije same ugradnje kamina na drvo potrebno je osigurati dimnjak koji će zadovoljiti određene standarde u smislu visine i širine. Također je potrebno osigurati dovod svježeg zraka i čvrstu podlogu zbog težine kamina. Kamin na bioetanol dobro je rješenje za sve vas koji želite imati kamin samo iz estetskih razloga. Ovakav (moderni) kamin, kao i električni, ne treba dimnjak pa ga možete premještati kako želite ili ga čak objesiti na zid.

promo | Autor : PROMO Foto: PROMO

Plinski kamini, kao i kamini na drva mogu se koristiti kao samostalna grijaća tijela, ali i za centralno grijanje. Potrebno im je osigurati dovod svježeg zraka i dimnjak.

Blagdani stižu Vrijeme je za ukrašavanje, imamo 14 genijalnih božićnih ideja! afrička ljubičica SOBNO BILJE Kako uspješno uzgojiti afričke ljubičice, kraljice svakog interijera Mala škola uređenja Uz ovih 5 savjeta vaš će dom uvijek biti uredan i organiziran
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.