sjajna suradnja

IKEA ima dizajnersku kolekciju iz koje će vam se baš sve svidjeti

Foto: IKEA
1/16
01.02.2023.
u 14:16

U kolekciji postoje četiri rasvjetna tijela koja će se zadržati u asortimanu. Svjetla koja su nadahnuta Sabininom kreativnom sposobnošću da se poigra jedinstvenim oblicima i predmetima središnja su točka dizajna kolekcije

IKEA i roterdamska dizajnerica Sabine Marcelis predstavljaju kolekciju VARMBLIXT koja donosi skulpturalne rasvjetne predmete, jedinstveno posuđe za posluživanje, živopisne podne prostirke i još mnogo toga. Kolekcija od 19 proizvoda, koja je dizajnirana za interakciju s izravnim i neizravnim svjetlom, upravo je stigla u robnu kuću u Zagrebu. Ova kolekcija označava početak putovanja tvrtke ka jačanju znatiželje ljudi o rasvjeti u domovima. IKEA, naime, dugoročno nastoji potaknuti promjenu u percepciji rasvjete kao jednostavno funkcionalne na rasvjetu koja ima emocionalni učinak. Stoga je i kolekcija osmišljena da potakne interes o različitim mogućnostima svjetlosti - da promijeni izgled, dojam i atmosferu naših domova.

Foto: IKEA

U kolekciji postoje četiri rasvjetna tijela koja će se zadržati u asortimanu. Svjetla koja su nadahnuta Sabininom kreativnom sposobnošću da se poigra jedinstvenim oblicima i predmetima središnja su točka dizajna kolekcije. Vrhunci rasvjete uključuju  LED visilicu, koja ima zakrivljene cijevi izrađene od mat bijelog stakla, te  LED zidno ogledalo dizajnirano s poluprozirnom staklenom pločom i svjetlosnom trakom. Oba su proizvoda zadivljujući skulpturalni objekti kada su isključeni, a upaljeni se pretvaraju u čarobni prikaz svjetlosne tehnike.

Foto: IKEA

Željela sam primijeniti neočekivani pristup u propitkivanju ideje o funkcioniranju rasvjete u domu, nadahnuti ljude da razmotre nove oblike i elemente koji se stapaju i ističu različite vrste unutarnjih prostora na nove, hrabre i umjetničke načine - kaže Sabine Marcelis.

Foto: IKEA

Sabine Marcelis fascinirana je različitim svojstvima materijala i efektima koje mogu pružiti neki od njih. Njezina je praksa vođena procesom, a njezini dizajni nastaju kao rezultat opsežnog eksperimentiranja idejama i materijalima. Radeći na dizajnu proizvoda, instalacija i prostora, Sabine nastoji stvoriti magična iskustva. Diplomirala je na prestižnoj Design Academy u nizozemskom Eindhovenu, a njezin je rad slavljen na svjetskim smotrama dizajna. Magazin Wallpaper* proglasio ju je Dizajnerom godine 2020., a Architectural Digest dva puta ju je uvrstio među stotinu najvažnijih kreativaca u svijetu, 2021. i 2022. godine.

Foto: IKEA

Kolekcija donosi i prepoznatljiv element koji se vidi u Sabininom ranijem radu: savršeno beskonačnu krafnu. Prva serija dizajnerskih predmeta inspiriranih beskonačnim oblikom krafne bit će dostupna u dvjema veličinama posuđa i jednoj lampi s potpisom. Spajajući viziju umjetnosti i dizajna, LED svjetiljka, u svom zakrivljenom stilu, artistički je dodatak interijeru kada kroz nju prodre svjetlost te svestrani predmet jer se može montirati na zid ili izložiti na stolu.

Foto: IKEA

„Kad svjetlost prođe kroz narančasto staklo, mekani oblik poput krafne zasja toplim sjajem”, kaže Sabine Marcelis. „To je čaroban prizor koji privlači poglede – bez obzira stoji li na stolu ili visi na zidu”, dodaje ona.

Foto: IKEA

Kolekcija - koja se fokusira na inherentno toplu paletu boja - ima dva tepiha inspirirana zrakama pri zalasku sunca. Veći tepih, koji je izrađen od 100% ručno predene vune, ima topli gradijent boja. Nježno je blijed, od tamno narančaste do jantarno žute – baš poput zalaska sunca, dok njegov preklapajući stil daje dodatnu zanimljivost dizajnu, stvarajući iluziju dubine i boje.

Foto: IKEA

„Radeći na kolekciji VARMBLIXT, vodili smo se vizijom o spajanju dizajna sa skulpturalnim objektima. To je suradnja povezana s funkcionalnom estetikom našeg prostora, istovremeno nadahnjujući ljude da dodaju namjenske i svestrane predmete u dom”, kaže Henrik Most, kreativni lider u tvrtki IKEA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije