LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Najbolji materijali za kupaonicu: Vlaga im ne može ništa!

Drvne materijale koji se koriste u kupaonici potrebno je površinski obraditi, odnosno premazati. Dostupne su razne varijante
21. studenoga 2022. u 16:02 0 komentara 51 prikaza

Vlaga u kupaonici može biti problem za kupaonski namještaj. Kapljice vode iz umivaonika, WC školjke, tuša i kade šire se u kupaonicu i rezultiraju visokom vlagom, koja može oštetiti namještaj ako nije izrađen za uvjete u kupaonici. Samo prozračivanje kupaonice nije dovoljno.

 | Autor :

Ako vlaga dospije u drvo, zahvaćena područja mogu početi bubriti. Vlažne drvene ploče na kupaonskom namještaju također mogu promijeniti oblik. U najgorem slučaju, ladice i vrata kupaonskih elemenata možda više neće ispravno pristajati. No, možete spriječiti sve vrste problema u kupaonici odabirom pravog namještaja.
Dva su bitna čimbenika pri odabiru kupaonskog namještaja: materijal od kojeg je namještaj izrađen i površina kupaonskog namještaja.

1 / 10
Kultni naslonjač u novoj ulozi - blagdanski duh nezamisliv je bez ove omiljene fotelje koja je s pravom godinama bestseller

Drvo je najčešći materijal koji se koristi za kupaonski namještaj. Dolazi u raznim oblicima: šperploča,iverica, MDF ploče ili puno drvo. Ovisno o svom sastavu, drvo će različito reagirati na vlagu u zraku pa se razlikuje u pogledu prikladnosti za kupaonski namještaj.
Puno drvo brzo bubri kada je izloženo vlazi. Ni najbolje građevinske mjere to ne mogupromijeniti. Štoviše, relativno je i skupo. Stoga ne savjetujemo kupaonski namještaj od punog drva.
Šperploča je dobar izbor. Daleko manje mijenja oblik nego puno drvo jer se lijepi unakrsno. Materijal je također vrlo otporan na savijanje i lako se spaja. Drugim riječima - to je funkcionalan idobar izbor za kupaonski namještaj.
MDF ploče sastoje se od razgrađenih drvenih vlakana koja su pomiješana s ljepilom i prešana. Površina je prekrasno glatka što znači da je pogodna za završne obrade s lakom ili folijom.Prilično su otporne na vodu i stoga su savršeno prikladne za upotrebu u kupaonici. S dobrom folijom ili lakom, plijesan i bubrenje neće predstavljati problem.
Kod iverice je bitno da se radi o iverici visoke gustoće koja je otporna na vlagu. Uz to i kvalitetnupovršinsku obradu imat ćete izdržljivost i pouzdanost.

 | Autor :

Drvne materijale koji se koriste u kupaonici potrebno je površinski obraditi, odnosno premazati. Dostupne su razne varijante. Folije su najjednostavnije, a ujedno i najjeftinije. Kvaliteta je odlučujući faktor. Jeftine folije nakupaonskom namještaju osjetljive su na ogrebotine i sklone su guljenju. A onda voda može oštetiti namještaj. S druge strane, visokokvalitetne debele folije, kakve koristi Geberit, robusne su i lake za održavanje.
Melamin je laminat izrađen od smole, dekora papira i prozirnog gornjeg sloja. Materijal je kvalitetan – i stoga dobar izbor za kupaonicu.
Pravi drveni furnir lijepi se na iveral ili MDF ploče kao sloj drva debljine oko jednog milimetra.Izgleda vrlo slično namještaju od punog drva. S furnirom namještaj je jeftiniji, ali izdržljiviji nego kada je izrađen od punog drva. Naravno, frontu od pravog drva potrebno je premazati ili lakiratijer je inače osjetljiva na visoku vlažnost u kupaonici.
Lak pruža popularan efekt visokog sjaja za kupaonski namještaj. Postupak lakiranja je složen: nakon lakiranja površina se mora brusiti i polirati.

Staklo ima dobro poznatu prednost da je potpuno neosjetljivo na vlagu. Kada je riječ o kupaonskom namještaju, staklo se najčešće kombinira s MDF pločom ili iveralom. Staklo daje efekt visokog sjaja i dodatno štiti kupaonski namještaj od vlage.

mali stan Jedna soba, 32 kvadrata i odlično organiziran moderan dom za samca kućno zelenilo Četiri sjajna trika uz čiju pomoć ćete se riješiti prašine na sobnim biljkama blagdanska bajka Savršen božićni scenarij u 20 slika: Zavirite u kuću u kojoj su blagdani već počeli

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.