Predivan dom

Hrabra kombinacija - mali stan podvučen crvenom! A sav namještaj rađen je po mjeri

14.07.2020.
u 07:00

Sav namještaj rađen je po nacrtima i idejama dizajnerice Bosiljke Antolković

Najveće promjene zapravo su najuočljivije na malim stanovima. Odnosno, ako su loše izvedeni vidi im se svaka greška, a ako su odlično zamišljeni i izvedeni, izgledaju sjajno i puno prostranije. Upravo takav, predivan mali stan koji izgleda većim nego što jest je pred vama.

Riječ je o zagrebačkom stanu površine 40 m2. u zgradi staroj 60-ak godina, tako da se prije samog početka adaptacije moralo promijeniti sve instalacije, obloge i slično. No, kako nam otkriva dizajnerica stana Bosiljka Antolković iz M2 ideja studija za dizajn, bile su potrebne brojne preinake kako bi izgledao ovako kako izgleda danas.


– Rušili smo i pomicali neke zidove, radili kompletnu obnovu zidnih površina, postavljali smo nove podne i zidne obloge te keramiku u kupaonicama, hodniku i kuhinji – objašnjava dizajnerica. Iz ove sveobuhvatne obnove izuzeta je jedino vanjska stolarija koja je promijenjena prije par godina.


– Sve instalacije struje, vode i grijanja prilagođene su novoosmišljenom tlocrtu. Ideja je bila dobiti jedinstven prostor kuhinje i dnevnog dijela koji je svijetao, topao i ugodan za život (prije je kuhinje bila odvojena prostorija) – objašnjava dizajnerica Antolković neke od izazova s kojima se susrela radeći na ovom projektu. Kada je pitam što joj je bio najveći izazov pri osmišljavanju prostora, spremno odgovara


– Najveći problem ustvari su mi bili radijusi između zidova i stropa, kako se to prije radilo u starim zgradama, a zbog niskog stropa nismo ga mogli dodatno spuštati. Iz toga je razloga sav namještaj 10 cm spušten u odnosu na strop. Nemoguće je ne primijetiti da se cijelim stanom, kojim prevladavaju čiste linije, proteže crvena boja kao svojevrsni lajtmotiv. 
– Stan je u originalnom stanju bio već relativno spreman za adaptaciju. Vlasnica voli lokaciju na kojoj se stan nalazi pa svakako nije htjela mijenjati stan za novogradnju, već se odlučila na adaptaciju. Ideja je bila dobiti moderan i prozračan jednosobni stan od 40 m2, što je zaista bilo izazov. Čiste linije bijele boje nalazimo u cijelom stanu kao osnovu za prozračan i neopterećujući dojam interijera. Crvena boja moj je prijedlog kao detalj koji treba uokviriti i utopliti cijeli dojam. Oko crvene boje nismo puno lomili koplja, tu smo se odmah našle. Uz to, uporabom dekora drveta te dodatnim teksturama stan je dobio notu profinjenosti i elegancije pa je sve skupa jedna lijepa, a svakako i dinamična priča – entuzijastično objašnjava dizajnerica. 
S obzirom na to da se radi o stanu sa specifičnim zahtjevima (niži strop), nemoguće je ne pitati – a što s namještajem?


– Sav namještaj, kao i tlocrtne promjene i svi detalji u stanu rađeni su prema mojim nacrtima i vizualima Izvođač radova na temelju idejnog projekta je tvrtka Ramić interijeri, a cjelokupni namještaj s kuhinjom, kupaonicom i ormarima izveli su Bemier interijeri – kaže Bosiljka Antolković. 
Ostatak namještaja također ima potpis, sofa je Prostoria, a stol i stolice Calligaris, dok je klub stolić iz Bo concepta, a za rasvjetu je zadužena bila tvrtka Azzardo. Kako je riječ o relativno malom i prilično specifičnom, zapravo dizajnerskom stanu, teško je izdvojiti određene komade, već stan treba gledati kao cjelinu, no, ipak dizajneri obično imaju nekog svog favorita, koji je vaš?


– Zapravo nema posebnog komada, cijeli mi je stan vrlo drag jer smo se zaista trudili iskoristiti svaki kutak te male kvadrature, čime je vlasnica bila više nego zadovoljna. Možda bih kao posebno drag, uvjetno rečeno, istaknula “regal” u dnevnom boravku, koji krije zaista puno skladišnog prostora – ponosno zaključuje dizajnerica.

1/8

I, uistinu, kada gledamo na odrađeni posao, možemo reći da je stvarno uspjela ostvariti zacrtano – stan je moderan, jednostavnih linija, izraženih detalja u crvenim tonovima s puno skladišnog prostora i, što je najvažnije, vizualno djeluje znatno prostranije nego što uistinu jest.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije