Svjetlosni efekti

FOTO Igrajte se svjetlom za različit ugođaj u vašem domu

FOTO Igrajte se svjetlom za različit ugođaj u vašem domu
Foto: Dom i vrt
1/6
05.01.2013.
u 09:00

Razmislite o tome kakav dojam želite ostaviti u domu...

Svjetlosni efekti su neizostavan element kreiranja prostornih ugođaja. Primjenom različitih vrsta i načina osvjetljenja, prostor mijenja svoj karakter i doživljaje. Igre svjetlom, koje uzrokuju transformacije prostora, izazovne su i u konačnom rezultatu stvaraju atraktivne interijerske ugođaje. Svjetlost je jedan od najvažnijih čimbenika definiranja prostornih odnosa. Vrsta izvora svjetlosti, sjene, boje, kut i jačina rasprostiranja, samo su neki od elemenata koji ju karakteriziraju i određuju način na koji definira ugođaje u prostoru.

Izuzetni svjetlosni efekti postižu se primjenom LED rasvjete

Ovisno o njima, prostor će biti intiman, naglašen, temperamentan, romantičan, svečan, raskošan, itd.
Rasvjeta i karakter
Primjenom različitih vrsta rasvjete moguće je ostvariti sve nabrojene ugođaje i na taj način istom prostoru dodijeliti različite karaktere. Ovo je posebno interesantno svima koji imaju potrebu za čestim promjenama unutar stambenog prostora jer će ih igrom svjetlosti postići na najjednostavniji i najjeftiniji način. Integrirana rasvjeta mora biti popraćena osnovnom, najčešće centralnom - iz funkcionalnih razloga

Umjesto izmjene komada namještaja ili ličenja zidova, prostor obogatite novim rasvjetnim tijelima, koja će biti dekoracija u vrijeme kad se ne koriste kao rasvjeta, a moćno sredstvo ispunjavanja i definiranja prostora u večernjim satima. Bojom svjetlosti možete nadomjestiti željenu boju zidova. Primjenom lampi s usmjerenim obojenim snopom svjetlosti prema gore, dobit ćete projekciju željene boje na segment ili kompletan zid. Na taj će način bijeli zid u večernjim satima imati novi kolorit, pa će i prostor poprimiti drugi karakter.

U trenucima opuštanja uživajte u dekorativnoj rasvjeti, koja pojačava prostorne doživljaje

Varijacije na ovu temu su nebrojene, kao i efekti koji se mogu postići. Osim primjene rasvjetnih tijela poput stolnih i stojećih lampi, koji su mobilni u prostoru, interesantna rješenja se mogu postići primjenom zglobnih reflektora, s reguliranjem jačine i kuta rasprostiranja svjetlosti. Na ovaj način možete svjetlom naglasiti bitne elemente u prostoru poput umjetničkih slika i skulptura, antiknih komoda, kutaka oplemenjenih zelenilom i vodom itd.
Mutno staklo i pleksiglas
Stvaranje naglasaka u interijeru, pojačanih svjetlosnim efektima, odličan je način kreiranja različitih ugođaja, jer naglaske prema želji možete mijenjati. Svjetlost, kao dekorativni i funkcionalni element prostora, može u potpunosti biti integrirana u vertikalnu zidnu ili horizontalnu podnu plohu. Ovo su osobito efektna rješenja, čiji se izražaj pojačava bojama ploha u koje se ugrađuju. Bijela svjetlost, koja se raspršuje iz obojene podloge, stvara dinamične ugođaje, a ona iz bijele, izuzetno elegantne i svečane. Jednostavna, ali u krajnjem doživljaju ekshibionistička rješenja, postižu se indirektnom rasvjetom, koja može biti ugrađena dijelom ili duž cijelog dominantnog zida u prostoru. Poseban efekt stvara ugradnja mutnog stakla ili pleksiglasa, koji propušta indirektnu rasvjetu usmjerenu gore ili dolje, te tako cijeli zid ili određeni segment, postaju svjetleća ploha u prostoru. Priča ide dalje primjenom svjetlosti u određenim bojama, koje možete regulirati prema željama. LED rasvjeta je integrirana u rasvjetna tijela, ugrađuje se u podove, zidove, stropove, namještaj, primjenjuje se u eksterijerskim rješenjima, a dobro nadomješta prirodnu svjetlost u prostorima gdje je smanjena ili je uopće nema.

NE PROPUSTITE: Počele rasprodaje! Vrijeme je za kupnju kuhinje i detalja za dom

BLOG: Kako urediti dom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije