Starinski, a moderno

FOTO Antiknim namještajem unesite toplinu i šarm u dom

FOTO Antiknim namještajem unesite toplinu i šarm u dom
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/13
12.02.2013.
u 12:14

Isplati li se restaurirati neki komad, ovisi o stupnju njegove očuvanosti.

Napokon ste se odlučili na taj velik korak – svoj dom oplemeniti vrijednim i starinskim komadom namještaja. No gdje potražiti, pronaći i kupiti antikni namještaj? Među ostalim, hoće li se taj antikni namještaj i savršeno uklopiti u vaš dom?

Svaki komad ima svoju posebnu priču i vrijednost, ističe Ankica Juričević

– U današnje vrijeme antikni namještaj se može jako lijepo uklopiti i kombinirati s modernim stilom uređenja, što je u inozemstvu postalo sve popularnije, pa i kod nas. Ako želite u svoj moderni, minimalistički uređen interijer unijeti notu topline i šarma, onda unesite jedan komad antiknog namještaja. Može to biti lijepa antikna komoda, sofa, fotelja ili pak raskošni starinski kristalni luster – savjetuje Ankica Juričević iz salona Chic&Antique te napominje da morate paziti da ne dobijete dojam prenatrpanosti i težine.

Oplemenite blagavaonicu

Ako niste sigurni kako će se antikni namještaj uklopiti, krenite s malim detaljima poput porculanskih šalica, vrčeva, svijećnjaka ili slika...

I mali detalji zaslužuju pažnju

– Kod nas u Hrvatskoj od stilova je najzastupljeniji bidermajer jer je Hrvatska u ono doba (prva polovica 19. st.) politički, ekonomski i zemljopisno gravitirala Beču, centru proizvodnje bidermajerskog namještaja. Mogu se naći i komadi iz doba secesije (kraj 19. st. i početak 20.) pa čak i antikni namještaj u gustavijanskom (skandinavskom) stilu koji se nudi i kod nas – objašnjava Ankica Juričević i zaključuje:

Upotpunite dojam vrčevima

– Ako ste “naletjeli” i zaljubili se na prvi pogled u neki komad antiknog namještaja, preporučujem vam da ga probate odmah kupiti da ne bi poslije žalili za njim budući da je teško, gotovo nemoguće poslije naći isti takav negdje. U tome i jest posebnost i šarm antiknog namještaja.

Restauracija namještaja s tavana
Nije sve u kupnji, nešto je i u restauraciji starog namještaja s tavana ili iz nasljedstva koji vrlo jednostavno možete vratiti u funkciju.

– Ako neki komad na sebi ima poneki sitni nedostatak ili oštećenje, možete ga ostaviti takvog kakav jest, to bi mu moglo dati posebnost i šarm budući da se radi o antikvitetu. Ponekad je potrebno jako puno uložiti u neki komad za restauraciju, a ponekad je dovoljno samo ga ispolirati i vratiti mu stari sjaj. Pri kupnji ovakvog namještaja jako je bitno imati na umu i da restauriranje može koštati puno te odmjeriti isplati li se kupiti određeni komad bez obzira na to koliko nam se sviđao – objašnjava Ankica Juričević.

Savjeti za 
kupnju antiknog namještaja

1. Pronađite svoj mali raj antikviteta

Mjesta na kojima možete kupiti antikvitete mogu biti specijalizirane trgovine, razni oglasi, buvljaci ili aukcije.

2. Posebno oprezni moraju biti početnici

Ako nemate iskustva u kupnji ovakvih stvari, budite posebno oprezni kupujući preko oglasa i na buvljaku, savjetuje Ankica Juričević.

3. Ne bojte se tražiti savjet prije kupnje

Uvijek je dobro posavjetovati se s nekim tko ima više znanja i iskustva kad je kupnja antikviteta u pitanju.

4. Autentičnost proizvoda zagarantirana je u trgovinama

Specijalizirane trgovine za prodaju antiknog namještaja uživaju povjerenje kupaca i visok poslovni ugled. Unatoč možda nešto višim cijenama autentičnost proizvoda je osigurana.

5. Provjerite vrijednost i podrijetlo

Pri kupnji ove vrste namještaja potrebno je utvrditi njegovu vrijednost, očuvanost i podrijetlo.

6. Oprezno s procjenjivanjem namještaja

Pri procjeni vrijednosti određenog komada antiknog namještaja trebate imati na umu njegovu umjetničku, kolekcionarsku, povijesnu i praktičnu vrijednost.

7. Razlikujte stilski od antiknog namještaja

Danas se na tržištu nudi dosta stilskog namještaja koji nije teško razlikovati od antiknog, a razlikovati se može po načinu na koji je proizveden i materijalima od kojih je izrađen.

8. Potražite pečat ili godinu proizvodnje

Pri kupnji antiknog namještaja uvijek je dobro pogledati ima li određeni komad na sebi možda pečat, mjesto ili godinu proizvodnje. To nam uvelike može pomoći pri određivanju autentičnosti.

NE PROPUSTITE: Želite postaviti tapete? Savjetujemo na što sve treba paziti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije