veliki vodič

Fantastičan šalabahter: U 5 koraka od prazne sobe do dnevnog boravka iz snova

15.09.2021.
u 11:41

Par koji je nedavno uselio u novi dom pokazao je kako uz malo truda transformirati dosadnu i praznu dnevnu sobu u prostoriju koja osvaja na prvu

Useljenje u novi dom, ili adaptacija postojećeg nudi brojne mogućnosti! Ako nemate novca za savjete dizajnera interijera, evo sjajnog šalabahtera. Par koji je nedavno uselio u novi dom pokazao je kako uz malo truda transformirati dosadnu i praznu dnevnu sobu u prostoriju koja osvaja na prvu. Pri tome su koristili namještaj i dekoracije iz IKEA-e pa ni udar na kućni budžet nije bio nepodnošljiv. Donosimo vam, u koracima, njihov proces preuređenje koji će vam, nadamo se, poslužiti kao sjajna inspiracija.

Snaga boje

Dodaje odgovarajuću boju na zidove i dobit ćete posve novu prostoriju. Jednostavno, no dramatično. Pitanje je za koju se boju odlučiti? Dobra je ideja razmisliti o ugođaju koji u sobi želite postići. Dodatne stvari o kojima vrijedi razmisliti: Koje komade namještaja već imate, a da ih možeteiskoristiti? Kako dnevna svjetlost ulazi u prostoriju (i njome se kreće tijekom dana)? Neka vas ti faktori vode prema odabiru boja. Ovaj je par želio ugodan efekt zemljanih boja. U kombinaciji s namještajem i dodacima tamnih tonova te prirodnim vlaknima tepiha i sitnog namještaja ova topla, smeđa nijansa (s bogatim efektomkože) njihov je odabir.

Foto: IKEA

Usmjerite svjetlost

 

Svjetlost je ključan element svake sobe – naročito prirodna. Prozirne zavjese omogućuju da kontrolirate pogled te ujedno služe kao prekrasan filtar za sunčevu svjetlost s puno stila.

Foto: IKEA

Bez prenatrpanosti

U prostoru gdje je najvažnije opuštanje i vrijeme provedeno s obitelji teško je zaboraviti vrijednost dobre sofe. Ako će biti u središtu pozornosti – zašto ne bi bila i u središtu sobe? Uz najvažniji element na njegovu mjestu, vrijeme je za drugi važan dio sobe: tepihe! Pokušajte ih ne postavljati samo ispod sofe već ih uskladiti u skladu s time kako će se ljudi kretati sobom. Prirodni materijali poput jute dodatni su bonus.

Foto: IKEA

Vrijeme za detalje

Stvari koje neće nužno privući pozornost, no poslužit će kao poveznica cjelokupnog stila. Upotrijebite ukrasne jastuke koji odražavaju kombinaciju boja u sobi. Lampa za čitanje dodaje funkcionalnost, dok njezina boja i uski dizajn djeluju kao neupadljivi dodaci. Da bi naglasili temu povezanosti s prirodom, ovaj se par odlučio dodati i visoku biljku.

Foto: IKEA

Prostor za pohranu

Ovi elementi imaju velik kapacitet, no diskretno se stapaju sa zidom. S druge strane, stolice i pomoćni stolovi pomažu pri oblikovanju ugodnih kutaka u svim dijelovima sobe. Upotrebom uskog namještaja tankih nogu drveni će pod ostati vidljiv, a svjetlost će ga dodatno naglasiti. Čak i uz nekoliko komada namještaja prirodna prozračnost prostorije ostaje netaknuta.

1/29

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije