potraga za stanom

U Zagrebu se najviše traže stanovi od 40 kvadrata, najtraženija četvrt je Trešnjevka

Stanar ili podstanar
Shutterstock
14.09.2021.
u 11:50

Cijene najma veće su za stanove u stambenim zgradama u odnosu na one u kući, kakav je trend bio i prethodnih godina

Nova sezona dugoročnog najma stanova započela je, a na Njuškalu se trenutno nudi više od 11770 oglasa za najam stanova. Od većih gradova, cijene dugoročnog najma najniže su u Osijeku. Potencijalni najmoprimici i na istoku Hrvatske najveći interes iskazuju za stanove od 40 kvadratnih metara, u kojima prosječna mjesečna najamnina iznosi 233 eura. Traže se i stanovi od 60 kvadrata, za koje je mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 358 eura.

Foto: GettyImages

Među rijetkim stanovima za najam u Dubrovniku, najviše je onih od 40 kvadratnih metara, koji su ujedno i najtraženiji, a prosječna cijena mjesečnog najma za ovakav stan u najvećem gradu na krajnjem jugu iznosi 428 eura.

Stanar ili podstanar
1/29

Najmoprimci u Rijeci najviše traže stanove od 50 kvadratnih metara, za koje bi izdvojili 389 eura mjesečno, no stanje na tržištu ne zadovoljava njihove želje pa za stan ovakve kvadrature u Rijeci je potrebno prosječno izdvojiti 434 eura. S druge strane, u Rijeci je trenutno u ponudi najviše stanova od 60 kvadrata za dugoročni najam, a za toliki je stan mjesečno potrebno izdvojiti 493 eura.

Prema novoj analizi, najvišu je cijenu za najam stana potrebno izdvojiti u Zagrebu, čak 10,16 eura po kvadratu. Prate ga Dubrovnik, Split i Rijeka, koja jedina od većih gradova nije zabilježila rast cijena najma. 

Stanar ili podstanar Stanar ili podstanar
1/7

Od ukupne ponude, čak 45 posto stanova za najam nalazi se Zagrebu. Slijedi ga Primorsko-goranska županija s 29 posto, od čega se 67 posto stanova za najam nalazi u Rijeci te Splitsko-dalmatinska sa 16 posto, od čega je čak 86 posto stanova u samom Splitu.

Trenutno se u Zagrebu najviše nude stanovi za najam veličine od 40 do 70 kvadratnih metara, kojih je čak 49 posto od ukupne ponude, a najviše se traže stanovi od 40 kvadratnih metara.

Najveću zastupljenost među njima imaju stanovi od 60 kvadratnih metara pa smo provjerili koliko je prosječno potrebno mjesečno izdvojiti za takav stan u zagrebačkim četvrtima te koje od njih su poskupile, a koje su pojeftinile svoje kvadrate za najam u odnosu na prošlu godinu.

Kao i očekivano, cijene su najviše u gradskoj četvrti Gornji Grad Medveščak, gdje je za ovakav stan potrebno izdvojiti čak 646 eura mjesečno, što je 5,22 posto više nego prošle godine. Simboličnih se jedan euro manje prosječno mjesečno traži za stan iste veličine u Donjem Gradu, koji pak bilježi blagi godišnji pad cijena najma od 2,12 posto.

Foto: pixabay

Na trećem je mjestu po visini cijena mjesečnog najma Trešnjevka Jug pa je za stanove veličine 60 kvadratnih metara u kvartovima kao što su Jarun, Srednjaci ili Knežija potrebno izdvojiti prosječnih 569 eura mjesečno, što je gotovo 7 posto više nego na jesen prošle godine.

Više od 540 eura, odnosno 4 tisuće kuna, mjesečno za stan od 60 kvadrata traži se i na Trnju, Trešnjevci Sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu Zapad, koji uz Stenjevec i Podsused Vrapče bilježi najveći godišnji rast cijena mjesečnog najma.

Najpovoljniji stanovi ove veličine za najam mogu se naći u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, gdje je za 60 kvadrata mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 335, odnosno 397 eura.

Stanar ili podstanar
1/8

Kad je riječ o potražnji, za najam se u Zagrebu najviše traže stanovi od 40 kvadrata, a prosječna cijena najma za tu kvadraturu iznosi 351 euro. Najmoprimci bi najradije uselili u kvartovima na području Trešnjevke Sjever i Trešnjevke Jug, Gornjeg i Donjeg Grada, Maksimira i Trnja, pa su stanovi od 40 kvadratnim metara u ovim četvrtima nešto skuplje te se mjesečno traži od 387 do 448 eura.

Cijene najma veće su za stanove u stambenim zgradama u odnosu na one u kući, kakav je trend bio i prethodnih godina. Konkretno, za najam stana od 50 kvadratnih metara u stambenoj je zgradi potrebno izdvojiti čak 3,78 eura više po kvadratu, a za stan od 60 kvadratnih metara 2,85 eura više po kvadratu.

Najmoprimci u Splitu također najviše interesa pokazuju za stanove od 40-ak kvadratnih metara, za koje bi izdvojili do 345 eura mjesečno. Prosječne cijene mjesečnog najma ovakvih stanova u Splitu su ipak 20-ak eura veće od želja podstanara te iznosi 369 eura, a valja napomenuti i da je velik dio njih dostupan samo van sezone pa se u ovom trenutku za dugoročni najam nudi tek 200-tinjak stanova.

Najviše stanova u Splitu u ponudi za dugoročni najam je u cjenovnom rangu od 400 do 450 eura mjesečno, a u nižim cjenovnim kategorijama i kvadraturama najmanje ih se nudi po cijeni od 250 eura.

U Zadru potencijalni najmoprimci najviše traže stanove veličine 50 kvadratnih metara, za koje najmodavci prosječno traže 417 eura mjesečno. U ponudi za dugoročni najam najviše je stanova od 60 kvadrata, a cijena im je prosječnih 498 eura mjesečno. Kao sveučilišni grad, ali i turistička destinacija, Zadar također dio stanova za dugoročni najam nudi isključivo van ljetne sezone.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije