Isprobajte!

Sedam jednostavnih, a tako efektnih pravila za jesensko uređenje dnevnog boravka

IKEA
14.09.2021.
u 14:58

Pravila koja vam donosimo jednostavna su, lako ih je provesti u djelo, a promjena koju ćete postići bit će vrlo efektna

Iako po temperaturama ne bismo zaključili, ljeto je kalendarski na svom izmaku. To znači kraće dane i manje boravaka na otvorenom. Prilika je to za (pre)uređenje dnevnog boravaka, u kojem provodimo najviše vremena, u skladu s jesenskim trendovima. Pravila koja vam donosimo jednostavna su, lako ih je provesti u djelo, a promjena koju ćete postići bit će vrlo efektna.

Foto: IKEA

Miks tamnih i svijetlih tonova

Za stvaranje dramatike, ali i ugodne atmosfere posegnite za igrom kontrasta. Tamnu sofu razigrajte svijetlijim jastučićima i tepihom. Dodajte zanimljivu lampu, uložite u mirsne svijeće koje su ujedno i efektan detalj. Posvetite pažnju sitnicama - jedna zanimljiva košara za odlaganje sitnica i magazina bit će novi moment u prostoru, a ulaganja su minimalna.

1/7

I ukrasna i funkcionalna uloga

Promsilite o stvarima u dnevnom boravku koje su nužne zbog svoje funkcionalnosti, ali vam je estetska komponenta možda pala u drugi plan. Riječ je o stvarima poput centralne rasvjete, prekidača i utičnica. Mogu biti vrlo zanimljiv dodatak u prostoru uz samo malo mašte. Prekidače i utičnice moguće je zamijeniti onima atraktivnih boja ili, ako vam se to ne da, ukrasiti zanimljivim naljepnicama koje se postavljaju oko njih. Isprobajte - razlika je - ogromna!

Foto: IKEA

Uložite u zavjese

Iako imaju i nekoliko funkcionalnih uloga (štite od pogleda, sunca, one deblje su i izolacija...) na zavjese prvenstveno gledamo kao na dekorativan element u prostoru. I to je OK jer one zaista imaju veliku moć transformacije prostorije, u ovom slučaju dnevnog boravka. Pazite da su bojama i uzorcima u skladu s namještajem i bojom zidova i pokušajte odabrati model koji neće biti napadan u prostoru već će mu komplimentirati!

Foto: IKEA

Razmještaj namještaja

Zavrtite malo priču, zamijenite mjesta sofi i fotelji, premijestite stol, dodajte stari stolac ili tabure. Nova postava donijet će i novu energiju u prostor, a ako vam se ne sviđa, uvijek možete vratititi na staro tako da je ovo eksperiment kojeg se ne trebate bojati!

Operite prozore i stolariju

Možda vam se na prvu čini kao banalan savjet, ali dobro oprani prozori (i cjelokupna stolarija) doprinjet će ukupnom dojmu u interijeru.

Sitnice koje život znače

Ako još niste, uredite svoj klub stolić. Nađite na njemu mjesta za cool knjige ili časopise, dodajte živo cvijeće, atraktivnu vazu, mirisne svijeće i pokoji zanimljiv detalj. Zapuštena i zanemarena površina u tih par koraka pretvorit će se u vizualno središte dnevnog boravka.

Foto: IKEA

Organizirajte se

Ako imate nered u dnevnom boraku i korak je to koji odgađate, iskoristite smjenu sezona za veliko pospremanje. Sve ono što ne koristite maknite, poklonite, bacite, spremite... Predmeti koje ne koristimo i koji nemaju ukrasnu ulogu samo stvaraju dojam neurednosti, a to ne želimo. Kad se riješite svih "smetala", organizirajte one predmete koji vam trebaju. Možete ih složiti prema boji, veličini, obliku... Važno je samo da prostor djeluje uredno.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije