sjajan posao

Domaći dizajn i izvan granica Hrvatske: Mirjana Mikulec uredila boho stan u Parizu

12.09.2021.
u 07:00

Bjelina koja dominira prostorom oplemenjena je crnim i zlatnim akcentima u dnevnom prostoru koji je tako dobio i na eleganciji, dok je u spavaćoj sobi, za još veći dojam topline i ugode, dodano i drvo

Budući da to (još) nije praksa kod nas, domaći dizajneri rijetko kada imaju priliku uređivati stanove za dugoročni najam, i zato je to za njih veliki izazov.  Kratki rokovi, uglavnom ograničen, skromniji budžet te nemogućnost da intervenira u prostor i rade preinake u rasporedu, karakteriziraju ovakve projekte.

Studio Mirjane Mikulec upravo je dovršio uređenje jednog takvog stana. Dodatni izazov za poznatu dizajnericu bio je što se stan nalazi u glavnom gradu Francuske.

-Iako godišnje uvijek imamo nekoliko projekata izvan Hrvatske, oni se većinom nalaze u regiji. Stoga nam je ovaj projekt, pored toga što je za najam, bio uistinu zanimljiv jer se nalazi u Parizu, mom omiljenom gradu i mjestu inspiracije kojem se često vraćam - otkriva Mikulec.

Interijer površine 75 četvornih metara nalazi se u širem središtu Pariza, u staroj zgradi s visokim stropovima, dvostrukim unutarnjim vratima, starim parketom i velikim francuskim balkonima, koji su prepoznatljiv element francuske arhitekture, naročito u velikim gradovima poput Pariza ili Marseillea. Specifičnost stana je i dugački i iznimno uski hodnik koji vodi u sve prostorije – dnevni boravak i blagovaonicu koje su povezane velikim otvorom, dvije male spavaće sobe, kuhinju i kupaonicu.

Kako je za opremanje stana bilo predviđeno vrlo malo vremena jer su novi stanari brzo useljavali, u uređenju nije bilo puno zahtjeva kao ni mogućnosti da se radi namještaj po mjeri. Stoga je stan namješten komadima koji su bili brzo dostupni u salonima. 

- Kupaonica kao i stari parketi ostali su netaknuti, iako način slaganja nije ujednačen u svim prostorijama. No, nakon uređenja shvatili smo da upravo ovakav parket cijelom interijeru daje poseban, boho šarm te se uklapa u stil uređenja kao i ambijent -, ističe dizajnerica te dodaje kako je glavna stilska inspiracija bio pariški chic. Istovremeno, stan odiše modernim i romantičnim štihom, što se stanarima jako svidjelo.

- Klijenti su željeli svijetao i prozračan dom pa smo vodeći se s time stvorili romantičan otvoreni prostor. U uređenju smo, poštujući klasične elemente  starinskog građanskog stana te dodajući neke nove klasične komade poput bijele sofe i ukrasnih lajsni na zidovima i stropovima pridružili i moderne – tepihe s geometrijskim uzorcima, naslonjače u kombinaciji krzna i metala, rasvjete, postera s apstraktnim motivima poznatih likovnih umjetnika, trendi vaza s ljudskim licem… - objašnjava Mikulec.

Bjelina koja dominira prostorom oplemenjena je crnim i zlatnim akcentima u dnevnom prostoru koji je tako dobio i na eleganciji, dok je u spavaćoj sobi, za još veći dojam topline i ugode, dodano i drvo. Monotonija uskog hodnika razbijena je stvaranjem atraktivne galerije od uokvirenih postera. Hodnik tako izgleda znatno šire. Sve to dalo je pečat i osobnost stanu kojim dominiraju jednostavnost, prozračnost i popularni skandi.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije