LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Dobro postavljenom rasvjetom u prostoru je moguće stvoriti - čuda

Odabir i raspored rasvjete ovisit će o tome kakvu atmosferu želite postići u svome domu. Iako je tradicionalna visilica na sredini prostorije uvijek in, mnogi je zamjenjuju drugim oblicima rasvjetnih tijela
01. svibnja 2021. u 07:00 0 komentara 1113 prikaza
Foto: H&M Home

Kvalitetna rasvjeta osnovni je element svakog uspješno uređenog interijera. Ako ste u fazi (pre)uređenja svog životnog prostora, dobro će vam doći savjeti koje danas želim podijeliti s vama. Primarna uloga rasvjete u domu je osvjetljenje prostora. No ne smijemo zanemariti ni dekorativnu ulogu koja svakom interijeru daje pečat osobnosti.

 | Autor : H&M Home Foto: H&M Home

Rasvjetna tijela razlikujemo po veličini i dizajnu, a materijal od kojeg su izrađena ima važnu ulogu pri dekoriranju doma. Odabir i raspored rasvjete ovisit će o tome kakvu atmosferu želite postići u svome domu. Iako je tradicionalna visilica na sredini prostorije uvijek in, mnogi je zamjenjuju drugim oblicima rasvjetnih tijela.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Za stvaranje što efektnijeg ugođaja u interijeru sve je više popularna akcentna rasvjeta. Ovu vrstu rasvjete koristite kada želite privući pažnju na određeni kutak u prostoru, ali i za naglašavanje dekorativnih elemenata kao što su skulpture ili slike.

Želite li pak u svome domu stvoriti topli, ambijentalni ugođaj, onda više koristite podne i stolne lampe. One su praktične jer se po potrebi lako mogu premještati s jednog mjesta na drugo. Idealne su za osvjetljavanje tamnijih dijelova prostorije. Za ambijentalnu rasvjetu birajte žarulje koje daju svjetlost u žućkastom tonu.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Spot rasvjetu odaberite onda kada želite osvijetliti samo određeni dio kao što su primjerice police ili unutrašnjost staklene vitrine. Veliku važnost u domu ima radno svjetlo koje ne smijete zanemariti. Ono će vam omogućiti nesmetano obavljanje radnih aktivnosti poput onih u kuhinji, čitanja te obavljanja svakodnevnih higijenskih rituala u kupaonici. Uređujete li veliku prostoriju, odaberite efektan luster s mogućnošću velike disperzije svjetlosti koji će se stilski uklopiti u interijer. Svakako bi bilo dobro ugraditi i prekidače s regulatorom jačine svjetlosti. Ako pak vaš životni prostor ima dosta niski strop, u tom ga slučaju dekorirajte plafonijerama ukrašenim visećim kristalićima. To će stvoriti osjećaj visine i dubine u prostoru.

 | Autor : Vodotehnika Foto: Vodotehnika

Rasvjetna tijela koja se danas nude na tržištu zanimljivija su nego ikada. Izrađena su od različitih materijala poput stakla, plastike, metala, drva, kristala i tkanine. U moru ponude možda će vam biti teško odlučiti se za pravi odabir. Stoga je važno držati se već određenog stila uređenja u domu te prema njemu birati i rasvjetu. Primjerice, interijeru uređenom u vintage stilu najbolje će odgovarati rasvjeta s platnenim sjenilima ili staklena visilica u boji dok će ljubiteljima modernog i industrijskog stila najbolje odgovarati rasvjeta izrađena od metala.

 | Autor : M2Ideja Foto: M2Ideja

Rustikalni interijeri također traže metalne primjerke visilica pomalo grubog izgleda. Možda se volite poigravati miksom različitih stilova? U tom slučaju veliki kristalni luster savršeno će se uklopiti u cijelu priču i podignut će svaki prostor. Kako bi izvukli maksimalnu učinkovitost i fleksibilnost rasvjete, svaku vrstu svjetlosti potrebno je kontrolirati zasebno. Danas postoje različite mogućnosti upravljanja rasvjetom bez puno sklopki.

u trendu Pet odličnih detalja za dnevni boravak koji su hit sezone novo u ponudi Luksuzne vile impresivne kvadrature, s privatnim bazenima, mamac su za goste novo Concept store za dom Babushka Boutique lansirao web shop u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.