LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Dobar krevet neka bude osnova oko koje ćete graditi dječju sobu

Ako je vaše dijete dovoljno odraslo da može izraziti svoje želje za uređenje sobe, dopustite mu da vam pomogne u obavljanju tog posla. Tako ćete potaknuti razvitak djetetove kreativnosti, ali i njegovu odgovornost i brigu o vlastitom prostoru
22. lipnja 2019. u 07:00 0 komentara 366 prikaza
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/5

Ponekad se čini da je uređenje sobe jednostavan i lagan posao. No, mnogi roditelji izgube se u moru ideja i želja pa ne znaju kako bi uredili sobu za svoju djecu. Dječja soba prije svega treba biti funkcionalna i prilagođena dobi djeteta te njegovim željama i potrebama.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Prije početka uređenja dječje sobe, prostor osmislite tako da bude podijeljen na različite zone, prema potrebama djeteta.

Podijelite li sobu na određene zone prema funkcionalnosti, kao što su radna zona za pisanje zadaće i učenje, zona za dječju igru, zona za spavanje te jedan dio prostorije za odlaganje stvari, stvorit ćete red u prostoru.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Da biste dijete potaknuli da posprema svoje stvari organizirajte mu prostor za odlaganje knjiga, igračaka i ostalih stvari. Dobro rješenje za to mogu biti police s kutijama i košarama, ali i višenamjenski namještaj kao primjerice klupica za sjedenje sa spremištem za stvari.

Mala škola uređenja Korisni savjeti uz koje ćete izbjeći najčešće greške pri uređenju boravka

Imajte na umu da je sigurnost djeteta važnija od svega. Stoga pri odabiru namještaja birajte onaj zaobljenih rubova ili pak postojećem namještaju obložite oštre kuteve. Da biste spriječili ozljede poput prignječenja prstića djeteta, sve ladice u dječjoj sobi trebale bi biti sa sporozatvarajućim mehanizmom. Pri odabiru dječjeg kreveta fokus neka bude na kvalitetnom madracu koji bi trebao biti i udoban.Odlučite se za onaj od hipoalergenih materijala.

Kako dijete raste tako će se mijenjati i njegove potrebe za preuređenjem sobe. Pripazite da namještaj poput ormara bude bijeli ili u nekim drugim neutralnim nijansama boja. Takav namještaj moći ćete prilagoditi svim fazama rasta djeteta i promjenama njegova ukusa i stila.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Odlučite se i za stol prilagodljiv po visini kako dijete bude raslo. Nemojte štedjeti na kvalitetnom radnom stolcu za dječju sobu. Ergonomski oblikovan stolac pridonijet će zdravlju djeteta te na njemu ne biste smjeli štedjeti. Znamo da djeca vole boje, stoga ih slobodno možete unijeti u dječju sobu više nego u druge prostorije u domu. No, pripazite na učinak pojedinih boja u prostoru. Plava i zelena te neutralni tonovi boja djelovat će umirujuće na dijete za razliku od jarkih poput crvene, žute i narančaste koje djeluju stimulirajuće. Kada budete birali boje i dekoracije za dječju sobu, najbolje je da dijete pitate za mišljenje.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Na kraju krajeva, dijete će najviše boraviti u prostoru koji uređujete i ono se mora u njemu osjećati ugodno, sretno i zadovoljno. Pripazite da ne pretjerate sa šarenilom u prostoru. Koloristički minimalizam s ponekim detaljem u jarkim bojama dobro je došao u dječju sobu, pogotovo u sobu za bebu.

Mala škola uređenja Uređenje stana u potkrovlju poseban je izazov, evo kako iskoristiti prostor
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.