LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Uređenje stana u potkrovlju poseban je izazov, evo kako iskoristiti prostor

Da biste postigli što prozračniji dojam u prostoru, krovne kosine obojite u bijelo ili neku nježnu svijetlu boju, a stubište prema galeriji ostavite što otvorenijim
16. lipnja 2019. u 07:00 0 komentara 2718 prikaza
Foto: Shutterestock
Pogledajte galeriju 1/8

Znamo da postoje različiti tipovi potkrovlja pa je teško držati se strogih pravila kad je riječ o uređenju interijera u tom prostoru. Svako potkrovlje priča je za sebe te ima svoje prednosti i mane. Ako ste i vi sretni vlasnik prostora u potkrovlju koji bi se mogao urediti za stanovanje, potrudite se iskoristiti njegov puni potencijal. Kako ćete najbolje osmisliti projekt uređenja ovisi o tome kolika je kvadratura prostora, krovni nagib te kolika je visina u centru prostora. Ako visina to dozvoljava, najbolje rješenje bilo bi da u višoj zoni prostora organizirate galeriju.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Takav prostor možete iskoristiti kao spavaonicu za goste, radni prostor, prostor za odlaganje stvari i slično. Sve ovisi ponajprije o vašim potrebama. Osim što ćete maksimalno iskoristiti prostor, galerija će vaš prostor učiniti vizualno atraktivnijim. Atraktivnosti prostora doprinijet će i vidljive grede koje dodatno možete istaknuti rasvjetom.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Da biste postigli što prozračniji dojam u prostoru, krovne kosine obojite u bijelo ili neku nježnu svijetlu boju, a stubište prema galeriji ostavite što otvorenijim. Zbog izmjene visokih i niskih razina u potkrovlju najbolje će biti da se odlučite na izradu ormara po mjeri. Za niske kosine bilo bi idealno naručiti dublje ormare od standardnih što će vam dobro doći za odlaganje. Ugradbeni namještaj postat će nenametljiv i neupadljiv obojite li ga u istu boju kao zidove. No možete ga i istaknuti u prostoru ako ga obojite kontrastnom bojom u odnosu na zidove.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Pri organizaciji zone za sjedenje povedite računa o kosinama krova koje mogu smetati pri sjedanju, odnosno ustajanju s kauča. Najbolje je leđa kauča okrenuti prema niskom vanjskom zidu, ispod krovne kosine. Pritom će se možda zbog samog korištenja kauč trebati pomaknuti prema centru prostora.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Organizacija i smještaj kuhinje u potkrovlju dosta je zahtjevan posao. Trik koji se često koristi u potkrovlju je produbljenje radne plohe. Ako ćete kuhinju organizirati prema vanjskom zidu koji je u ravnom dijelu visok jedan metar, radna ploha trebala bi biti izvedena u dubini od 105 cm, pa čak i više. Tako bi se kuhinja zbog kosine krova mogla maksimalno iskoristiti. Klasična napa ne dolazi u obzir u ovakvim slučajevima, nego odaberite napu koja se ugrađuje u radnu plohu.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Na kosom zidu nemoguće je montirati viseće ormariće za kuhinju pa je zgodno rješenje na duboku radnu plohu postaviti plitki ormarić koji će se naslanjati na radnu plohu i podizati se do kosine krova. Ovakav ormarić dobro će poslužiti za odlaganje čaša i šalica. Jednostavnije je kuhinju postaviti u centru prostora, ako za to ima dovoljno mjesta. Kad je kuhinja u centru prostora, to ostavlja mnogo više mogućnosti za organizaciju elemenata. Osim toga, takvo rješenje izgleda vrlo atraktivno u prostoru.

Uradi sam Pravo dizajnersko remek-djelo skriva se u Istri Mala škola uređenja Žuta boja odličan je izbor za dnevni, a plava za spavaći prostor i kupaonice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.