savjet stručnjaka

Dizajnerica interijera otkriva koja su tri ključna faktora za stvaranje atmosfere u domu

BoConcept
09.11.2022.
u 13:32

Bilo dobro pri kupnji ovakvih stvari osobno ih isprobati i uvjeriti se u njihovu udobnost. Ponekad je i niža cijena presudna za pogrešan odabir namještaja

Većina nas u svemu voli oku ugodne stvari, pa tako i u interijerima. No je li uvijek dovoljno da neki komad namještaja bude samo lijep ili mora ispuniti svoja očekivanja u pogledu funkcionalnosti i udobnosti? Prostorija u kojoj se nalazi lijepi namještaj koji je neudoban i nefunkcionalan neće biti od neke koristi. Posebnu pažnju na balans između udobnosti i estetike trebamo obratiti kad uređujemo dnevni boravak. Prioritet bi svakako trebala biti udobnost, a ne znači da udobna sofa ne može biti lijepa.

Foto: BoConcept

Neki griješe kad u kupnji sjedeće garniture “padnu” na estetiku i moderan dizajn pa ubrzo shvate da ih nakon sat vremena sjedenja u toj lijepoj sofi bole leđa ili cijelo tijelo. Isto tako, često nas privuče izgled ili uzorak tekstila kojim su presvučene stolice ili sofa. Trebamo dobro provjeriti od kakvog je materijala izrađen tekstil koji nam je zapeo za oko da ne bismo nakon nekog vremena imali problema s iritacijom kože i znojenjem zbog lošeg umjetnog materijala. Isto tako, nije isto dugo sjediti u ergonomski oblikovanoj radnoj stolici ili nekoj koja lijepo izgleda, a ne zadovoljava kriterije ergonomije.

Foto: BoConcept

Stoga bi bilo dobro pri kupnji ovakvih stvari osobno ih isprobati i uvjeriti se u njihovu udobnost. Ponekad je i niža cijena presudna za pogrešan odabir namještaja. No trebamo gledati dugoročno i imati na umu da će nam udobnije stvari trajati dulje i htjet ćemo ih zadržati što dulje u svome domu, pa makar nas to u početku i koštalo nešto više. Prema tome, klasičan izgled i udobnost trebali bi biti kriteriji u kupnji ključnih komada namještaja.

Uz ovakav namještaj (klasična dizajna) možete kombinirati druge elemente i sitno pokućstvo u modernim ili bilo kojem drugom stilu te tako postići estetsku usklađenost i oku ugodan vizualni dojam. A kako se trendovi uređenja mijenjaju, neće vam biti teško i skupo promijeniti samo boje i pojedine elemente za postizanje novog, željenog stila. Dakle, dobro usklađena boja, dekorativni elementi i rasvjeta ključni su faktori za postizanje vizualnog dojma u prostoru. Možemo slobodno zaključiti da je ravnoteža između udobnosti i estetike ključna za uspješno uređen interijer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije