Stan za mladu obitelj

Bombončić u srcu Zagreba

Bombončić u srcu Zagreba
Foto: Grgur Zucko/Pixsell
1/5
31.10.2013.
u 08:00

Kuća u Berislavićevoj građena je davne 1888. godine. Gradio ju je prapradjed Milana Ćelapa, a do danas je ostala u vlasništvu obitelji. Iza kuće je i dvorište s puno zelenila, a božanstven pogled u prirodu s prozora malog stana je ono s čime se vlasnici danas itekako ponose. Pogled je čaroban u svako doba godine...

Ovaj su simpatični stan od 35 četvornih metara Natalija i Milan Ćelap uređivali sami, ali pod budnim oko Milanove ujne, arhitektice Mirjane Cilige i sestrične Hane, inače modne dizajnerice. Prostor je prvotno imao 90-ak kvadrata, ali zbog potreba razdijeljen je u dvije zasebne stambene jedinice. Kao i uvijek, najprije je trebalo usuglasiti mišljenja i postaviti idejni projekt. Prostor je osmišljen kao “open space” – danju to je veliki dnevni boravak, noću ugodna spavaća soba. Temeljita obnova počela je uvođenjem novih vodovodnih, električnih i plinskih instalacija, uređivanjem zidova i ugradnjom nove stolarije, a posebna je pozornost usmjerena na dobru zvučnu izolaciju prostora. I parketi, stari više od 120 godina, dobili su nov izgled. Vlasnici su se odlučili obojiti ih u crno.

Stan nije pretrpan namještajem pa prostor može disati

– Odlučili smo se da stan postane bijela školjka, a mali pomak od bjeline crni su parketi i nekoliko zanimljivih crvenih detalja – otkriva Milan Ćelap dodajući da su već taj kontrast, njihova sklonost minimalizmu i mala kvadratura prostora uvjetovali izbor modernog namještaja. On je uglavnom pronađen u Ikei, a u poznatoj zagrebačkoj stolariji Margalić naručen je kauč na razvlačenje. To štedi prostor, a skepsu koju katkada izraze neki od prijatelja vlasnici odmah demantiraju tvrdeći da nikad na udobnijem ležaju nisu spavali. Uz kvalitetnu izradu, za to su zaslužne i dimenzije od 240x220 cm. Kuhinja je rađena po mjeri, a Natalija otkriva:

– Nacrt kuhinje napravili smo sami, ali ipak je sve blagoslovila naša ujna. Dobro je imati nekoga tko ti može sugerirati i s nekoliko jednostavnih savjeta pomoći da izbjegneš zamke koje možda sam nikad ne bi primijetio.

S novim frontama i radnom pločom kuhinja je dobila novi izgled

Obiteljsko nasljeđe

Stan ima orijentaciju jug-sjever i na prvom je katu. Pogled kroz veliku staklenu stijenu završava u zelenilu dvorišta zgrade. Specifičnost interijera visoki su stropovi i predivna dva luka koja dominiraju, a zbog pogleda, mira i intimnosti koju nudi stan je dobio nadimak “bombončić u srcu Zagreba”. Tepaju mu i Niko, imenom svog sina. Za to je djelomično zaslužan i Milanov prapradjed koji je daleke 1888. godine gradio zgradu u Berislavićevoj ulici. I onda kao i danas ulica je mirna, a samo na dvije minute od glavnoga gradskog trga i živosti koju nosi strogi centar grada i njegova pješačka zona.

Sve je funkcionalno i napravljeno po mjeri mlade, dinamične obitelji

– Zgrada je od prvog dana u obiteljskom vlasništvu i to daje neki poseban štih i ozračje – kaže Milan naglašavajući da je simpatično stanovati u zgradi sa svojima.

I tako već nekoliko generacija. Kako je riječ o obiteljskoj zgradi, ističu vlasnici, lako ju je održavati pa već i uređeno pročelje, ulazna vrata i stubište sugeriraju da se stanari o zgradi i te kako dobro brinu.

Mladenački štih

Natalija i Milan cijeli prostor doživljavaju kao jedinstvenu cjelinu i stoga nemaju svoj najdraži kutak u interijeru. Svaki kvadrat ima neku svoju priču. Ipak, i njima su posebno dragi lukovi na samom ulazu u stan. Sukladno njihovu razmišljanju o interijeru, svi detalji imaju mladenački štih i odišu jednostavnošću – od zidnih slika, posuđa, različitih ukrasa, prugastog crno-bijelog saga do kuhinjskih pomagala.

U stanu se mogu naći i motivacijske pločice

Da prostor ostane prozračan i da diše, veliki su prozori bez zavjesa. Ipak, intimnost se postiže aluminijskim rebrastim žaluzinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije