SAVJETI STRUČNJAKA

Bojom do ugođaja: kako na nas djeluje žuta, crvena, zelena...

interijer boje
Foto: Thinkstock
1/5
08.10.2014.
u 10:00

Boje utječu na naše raspoloženje te na ugođaj u prostoru i pri odabiru boja za zidove treba slušati i riječi stručnjaka

Odabir boje za zidove početni je korak uređenja svakog interijera. Neki će se pritom voditi vlastitim željama i afinitetima bez obzira na pravila koja sugeriraju stručnjaci, no ipak ne bi trebalo zanemariti određene stilske zakonitosti kako bi konačan rezultat ispao ugodan oku. Jer, nitko ne želi dva puta zvati soboslikare...

Počelo je s Goetheom

Uostalom, psihologija boja datira od kraja 19. stoljeća otkako je slavni Goethe napisao knjigu “Teorija boja”. Otada pa do danas, stručnjaci se slažu kako boja utječe na raspoloženje, osjetila te općenito ugođaj u prostoru. Osnovne postavke su sljedeće: žuta izaziva sreću i kreativnost, zelena opušta, narančasta daje energiju, plava osvježava... To su one lake i svima već poznate lekcije, a nešto je veći posao boje pravilno odabrati i kombinirati s namještajem i pritom postići efektan te vizualno smislen prostor.

Foto: pixabay

– Odabiru boja za dnevni boravak i blagovaonicu posvećuje se najveća pozornost s obzirom na to da su to prostorije u kojima se najviše boravi. Stručnjaci sugeriraju da je najbolje odabrati neutralne, sive i bež nijanse za zidove ako je namještaj intenzivnijih boja – detaljnije objašnjava dizajnerica interijera Marijana Batinić.

– Siva je danas u velikoj mjeri zamijenila bijelu i to u svojih 50 nijansi. Siva na zidovima trenutačno je jedna od najmodernijih boja u trendovima dekoriranja interijera. Tamniji tonovi sive daju intimnu atmosferu, dok oni svjetliji odaju dojam spokojnosti, mira i tišine. Sa sivom bojom treba paziti jer prostor može učiniti mračnim i smanjiti ga. Tu treba jarkim detaljima ubiti sivilo i dosadu. Boje citrusa savršeno pristaju tamnosivoj, a divna je i u kombinaciji s toplim tonovima, pa crnom i bijelom te pastelnim tonovima. Siva se može upotrebljavati i u malim prostorima, ali je onda najbolje obojiti samo jedan zid – ističe Marijana.

Ako je namještaj svijetlih tonova najbolje će pristajati nijanse crvene, boja cigle, vina i slični topli tonovi koji podižu atmosferu. No, i s njima treba biti umjeren.

– S jarkim bojama u interijeru jako treba paziti. Ako baš niste stručnjak, a želite obojiti svoj stan u omiljenu vam boju, neka to također bude samo jedan zid. Radije se poigrajte detaljima u intenzivnim bojama jer velike površine u jarkim bojama činit će vas razdražljivima, a i brzo dosade – dodaje Marijana i napominje kako je slično i s crnom koja je elegantna, no može djelovati turobno ako se pretjera.

Foto: pixabay

Žuti zidovi u kupaonici mogli bi djelovati previše stimulirajuće, kao i ostale boje iz palete toplih. Žuta boja potiče komunikaciju pa njena pastelna nijansa nije loš odabir za dnevni prostor, ali i za hodnik. Narančasta se često da naći u kuhinjama, a za nju se smatra kako stimulira apetit pa je neki upravo zbog toga i izbjegavaju.

Svijetloplava i ledeno siva najbolji su odabir za kupaonice jer smanjuju napetost i stres, a boja lavande preporučuje se za spavaću sobu jer djeluje umirujuće. Oni slobodniji predlažu ondje upotrebljavati čak i crvenu boju jer može djelovati stimulativno na parove. Neki stručnjaci tvrde kako su zbog svoje energičnosti crvena, ali i narančasta, idealne boje za prostorije okrenute sjeveru kojima manjka sunčeve svjetlosti.

– Inače, pravilo je da kod manjih prostorija treba koristiti svijetle boje. Hladne boje također čine prostor optički većim. Iako, pravila su tu da se krše – kaže dizajnerica Batinić.

Zaključno, svaka će prostorija trpjeti neku jarku boju, no samo u određenoj dozi. Uz to, važno je napomenuti da ni jedan stan nije toliko malen da ne bi mogao “istrpjeti” barem jedan zid u bilo kojoj boji. Pastelnim nijansama dozvoljeno je pak obojiti sve zidove jer zbog njihove “nježnosti” ne postoji opasnost da naruše cjelokupni dojam.

– Ja sam uvijek za zelenu boju, ako ne na zidovima, onda barem u detaljima. Ona je pojam zdravlja i čistoće, umanjuje stres i opušta. Hladnije pastelne boje poput zelene i ljubičaste čine prostor prozračnim i daju dojam urednosti – napominje Marijana.

Foto: pixabay

Važan je i ritam

Još je jedna važna stvar uspostaviti ritam boja u interijeru. To znači povezati kontrastne nijanse u harmoničnu cjelinu. Crna sofa i sivi tepih zahtijevaju živahni zid dok, primjerice, šareni cvjetni ili tropski uzorak traže upravo “smirenje” kroz neku neutralnu boju. Osim usklađivanja s namještajem, važno je imati na umu i kvadraturu stana. U manjima svakako treba izbjegavati tamne i zagasite boje, a u onim prostranijima upravo će te boje “pripitomiti” ili, ovisno o nijansi, oživjeti velike prostorije. Opći trend bijele boje u interijerima, koja će vječno ostati nepogrešiv izbor i koju Hrvati i dalje rado biraju za svoje interijere, i dalje je prisutan. No, postoje i neki noviteti.

– U sljedećoj godini na velika vrata u interijere ulazi maslinasta boja. Maslinasta je neutralna, lako ju je kombinirati s drugim bojama, organska je, prirodna i prostor čini ugodnim za stanovanje. Vraćaju se i pastelne retro boje poput pastelne narančaste, koja je pravi hit. Zemljane boje u kombinaciji s plavom ili bojom zelene jabuke ostaju moderne. Grčki plava u trendu je i ja je obožavam, ali nikako je ne vidim u interijerima na kontinentu – smatra Marijana i za kraj napominje:

– Ne izbjegavajte klasiku zbog trenda, trend brzo može dosaditi!

Stropove u bijelo

I, jako bitno – stropovi baš uvijek ostaju bijeli. Može to biti boja slonovače, ledeno bijela, krem... no važno je da su svijetli. Stropovi i te kako reflektiraju svjetlost i čine prostor vizualno višima i prozračnijima. Tamne boje smanjit će i zagušiti prostor. Iznimno, ako su stropovi visoki poput onih u starim građanskim stanovima, neka druga boja ili pak motiv su prihvatljivi. Općenito, bojenje stropova u bilo koju boju osim bijele bila bi pogreška.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije