Cijena kuhinje, pri opremanju stana, često je najveća stavka u kućnom proračunu. A što je kuhinja zahtjevnija, što više mehanizama sadrži, to je cijena viša. No, kuhinje srednje veličine često su u obliku slova L ili U, što znači da imaju jedan, odnosno dva kuta. Kako taj prostor ne bi bio nedohvatljiv, kupcima se nude razni izvlačni mehanizmi koji su, istina, prilično skupi, ali zato vrlo funkcionalni i, dugoročno gledano, isplativi. Za razliku od linearnih kuhinja, ovakvu ćete teško naći na rasprodaji izložbenih primjeraka, dakako zbog specifičnih mjera pojedinog prostora.
Kuhinje s kutovima idealne su pak za ugradbene aparate i stoga je važno da nađete vještog projektanta koji će pronaći najbolje rješenje baš za vaš prostor. Primjerice, većina projektanata ni danas neće htjeti staviti perilicu ispod ploče za kuhanje iako je to danas, zahvaljujući modernim tehnološkim rješenjima, moguće. Isto tako, u takvim kuhinjama sve je nadomak ruke, a važno je da su vam štednjak, sudoper i hladnjak na dohvat, što s kutnim kuhinjama uglavnom jest slučaj.
– Pri organizaciji prostora u kuhinji vodite se svojim potrebama. Razmislite trebate li više polica ili ladica, trebate li staklene elemente (u pravilu su dosta skuplji od drvenih) te ne zaboravite da je bitno da se kuhinja dobro uklapa u cjelinu, posebice ako je spojena s blagovaonicom i/ili dnevnim boravkom – kaže Zagrepčanka koja je svoju kuhinju ugradila u nišu i dobila prilično veliku kuhinju na malom prostoru. Cijene su ovakvih kuhinja, ovisno o željama, kvaliteti materijala (iveral, mediapan, drvo...) od desetak do pedesetak tisuća kuna bez aparata. Savjet vrijedan zlata, koji smo sačuvali za kraj, jest da većina proizvođača namještaja ne naplaćuje montažu aparata ako ih kupite u njihovoj trgovini. I da se ti aparati, posebice ugradbeni, mogu često nabaviti po nižim cijenama.
Kad smo to riješili, vrijeme je da se posvetimo urednosti i organzaciji, posebno sada kad se bliži tradicionalno proljetno pospremanje. Nakon generalke, koja uključuje detaljno čišćenje kompletne kuhinje, bacanje namirnica kojima je rok prošao, stvarima koje su se tijekom zime nakupile i nagomilale, vrijeme je za pametnu organizaciju koja će vam omogućiti uvijek čistu i urednu kuhinju. Prostor kuhinje ne zatrpavajte nepotrebnim dodacima, izbjegavajte velike posude za kuhinjske začine, a kuhinjski pribor ne stavljajte na zid, već koristite praktične stalke koji se mogu okretati. Imate li kuhinju u obliku slova L ili U, potrudite se da kutovi elemenata budu iskorišteni zahvaljujući izvlačnim mehanizmima. U njima pak pametno organizirajte stvari - ono što koristite često neka vam bude blizu, uvijek pri ruci, a ono što koristite rijetko držite u najudaljenijem dijelu izvlačnog mehanizma.
Možete posegnuti i za savjetom Marie Kondo koja kaže: -Spremite artikle tako da je lako povremeno provjeravati datume i grupirati namirnice prema sličnosti - tjestenine u jednom dijelu, brašno i žitarice u drugom.