Stilski biser

Blagovaonica s najljepšim pogledom u Zagrebu

Foto: Darko Mihalić
1/13
19.04.2020.
u 07:00

Rasvjetom i dobrim odabirom boja postignuta je ravnoteža i toplina u interijeru koji je kombinacija industrijskog stila

Stan u užem centru Zagreba u samo nekoliko mjeseci potpuno je preobražen. Posve nefunkcionalan za današnje standarde stanovanja i godinama neodržavan, interijer od 70 četvornih metara u staroj historicističkoj zgradi vapio je za uređenjem, ali i temeljitom adaptacijom. Stoga je novi vlasnik cijeli proces preuređenja svoga novoga doma povjerio studiju za dizajn interijera Mirjane Mikulec.

Foto: Darko Mihalić


– Adaptacijom se želio stvoriti funkcionalniji prostor primjeren suvremenom načinu života i potrebama njegova vlasnika, a za to je bila potrebna preinaka tlocrta. Zatečeni raspored prostorija nije se svidio vlasniku jer je kuhinja bila odvojena od boravka te se nalazila s druge strane hodnika, pokraj tzv. djevojačke sobe. Sada su te dvije prostorije uz jedan dio predsoblja spojene u otvoreni prostor u kojem se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak – objasnila je dizajnerica.

Foto: Darko Mihalić


Prijašnju dnevnu sobu tim Mirjane Mikulec pretvorio je u spavaonicu, a drugu spavaonicu, koja je sada gostinjsko-radna soba, umanjio je za površinu nove kupaonice. Sada se unutarnji otvori, odnosno vrata nalaze samo na tri prostorije u stanu – spavaonicama i kupaonici. 
U novoj varijanti stan se sastoji od dva dijela podijeljena hodnikom – dnevnog s kuhinjom i spavaćeg s garderobnim prostorom i kupaonicom.

Foto: Darko Mihalić


– Da bi ste to postiglo, bilo je potrebno rušiti neke zidove, a nakon toga krenulo se na mijenjanje elektro i vodovodnih instalacija, dodatnu hidroizolaciju kupaonice te toplinsku izolaciju poda i stropa te stavljanje podnih obloga, čemu je prethodila sanacija podloge – objasnila je Mirjana Mikulec dodavši:

Foto: Darko Mihalić

– Također, bilo je potrebno napraviti spuštene stropove kako bi se ugradila nova moderna rasvjeta. Tek tada moglo se krenuti na uređenje prostora, koje je bilo usmjereno, prema želji vlasnika, u moderno-industrijskom stilu, svojevrsni spoj starog i novog – zaključuje dizajnerica.

1/16


U interijeru vladaju jednostavne, ravne linije i neutralni tamni tonovi sive i crne s akcentima koji čine dobar kontrapunkt. 
Suzdržan minimalistički stil i robusni industrijski stil potpomognut uzorcima koji imitiraju beton, omekšavaju i utopljavaju upravo rustikalni detalji od bakra, zlata, cigle, podne obloge u vidu svijetlog parketa i orijentalnog tepiha te drvenog stolića u boravku. Svi ti elementi, sjedinjeni, funkcioniraju kao skladna cjelina.

Foto: Darko Mihalić


Kuhinja zauzima vrlo malo prostora i uključuje samo ono nužno, bez previše radnog i skladišnog prostora budući da vlasnik nije vičan kuhanju. Donje fronte su napravljene od iverala s metalnim, srebrnim efektom, što daje poseban ugođaj prostoru. Blagovaonica je pak druga priča i u njeno uređenje utrošeno je puno truda. Već pri samom pogledu na blagovaonicu, pažnju privlači i tapecirana klupa postavljena pokraj prozora, s kojeg se pruža pogled na dvorište, a u boravku je svakako originalan način ukrašavanja zidova. Unutar štukatura na zidu iza TV komode nalijepljene su tapete, koje izgledaju kao umjetnička slika.

Foto: Darko Mihalić


– Dnevna zona, kao i ostatak stana, ne vrvi detaljima, baš kako i nalaže kombinacija stilova u kojem je uređen – objasnila je dizajnerica. 
Uski zid između kuhinje i boravka poslužio je kao skladišni prostor sa strane hodnika, u kojem se nalazi još jedan ugradbeni ormar s frontama ogledala. On je unio dašak glamura u taj prostor i dao iluziju prostornosti. 
U kupaonici su taj dojam stvorili zlatni umivaonik i ogledalo kojima je zajednička poveznica i njihov okrugli oblik, a perilica i sušilica rublja su vješto skrivene u crni ormar. 
U hodniku se nalazi i jedini element ostao iz prethodnog stana – stare keramičke pločice na podu – vlasniku su se svidjele, a usto su i praktične jer su odmah na ulazu u stan. Spavaća soba vlasnika prava je mala oaza industrijskog stila, a posebnom je čine trendi visilice od bakra koje se spuštaju od stropa prema uzglavlju kreveta te opeka na tom zidu. Riječ je o prirodnoj opeki debljine 2,5 centimetra koja se lijepi na zid kao keramičke pločice, što je svakako praktičnije od skidanja žbuke da bi se došlo do prave cigle na zidu. Ukratko, pred vama je udoban i topao stan bez viška namještaja i detalja, s vrhunskom rasvjetom i sjajnom lokacijom, a jedini zadatak, koji je uspješno ispunjen, jest da vlasnik svojim novim domom – bude oduševljen!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije