Omiljeni bečki specijaliteti, prije svega razne vrste kobasica, gulaši, faširanci, knedle, sirevi... od sada se mogu pojesti u samom središtu Zagreba, u austrijskom Wurst Baru koji se smjestio na Trgu bana Jelačića, točnije u prolazu Harmica.
No, osim hranom koja je užitak za sva osjetila, Wurst je osvježenje i prostorom, koji, iako je male kvadrature, osvaja na prvu.
Prostor je uređen moderno i minimalistički, uz dominaciju crne boje. Zanimljiva grafička rješenja oslikana su na zidu, što ga čini posebno zanimljivim. Tegle napunjene raznim povrćem poslužile su kao ukrasna dekoracija i detalj koji privlači poglede svih posjetitelja. Iako uz pojam fast food vežemo “obična mjesta”, Wurst Bar je dokaz da i takva mjesta mogu imati šarm i duh svjetskih metropola.
Djelo dizajnera Christiana Rendulića
Dizajn prostora potpisuje Christian Rendulić iz Arhikulture koji je ovom prostoru udahnuo suvremen izgled u kojem želite boraviti. Cilj je bio ovaj prilično mali prostor otvoriti, dopustiti ulazak prirodnog svjetla i stvoriti dobru, za jelo ugodnu atmosferu.
To je postignuto velikom staklenom stijenom koja gleda na sam prolaz, minimalističkim namještajem koji ne zagušuje prostor te pomno biranim detaljima. Iako koketira s industrijskim stilom, interijer Wurst Bara nije lišen topline, a tome najviše pridonosi pažljivo postavljena rasvjeta koja stvara toliko željeni dojam domaće i ugodne atmosfere.
Zanimljivo je da je u prostoru postignut dojam laboratorija pažljivim kombiniranjem boja i dekoracija. A Wurst Bar, osim kroz interijer, kemiju pokazuje i u hrani. Naime, osim što će Zagrepčani i njihovi gosti prvi put moći uživati u Kasekrainer sočnoj kobasici od najfinije kombinacije mesa i čak 15 vrsta sira, Bratwurstu, vrhunskoj bijeloj kobasici iz Thüringena,
Bogata i nova ponuda
Leberkasse delikatesnom mesnom siru, Gulasch suppeu, Frikadelle faširancu od mješavine najkvalitetnijeg svinjskog mesa i povrća, Germknodlima..., moći će kušati i originalne priloge; chilli papričice, 5 vrsta feferona, svježi hren, lukovice, krastavce, nadaleko poznati crveni slatki kupus, zeleni vinski kupus, prženi luk...
Još jedna zanimljivost vezana za ovaj austrijski bar je i ta da ćete u njemu, prvi put u Hrvatskoj, moći uživati i u popularnoj kavi – Caffe Nespresso. Uza sve nabrojeno, jednostavno je zaboraviti Beč i uživati svim osjetilima u austrijskog gastronomiji, i to po povoljnim cijenama.
>>U centru Zagreba: otkrivamo koja sve blaga skriva dizajnerska četvrt
Gore spomenuti "bečki specijaliteti" - kobasice, gulaši, faširanci, knedli, sirevi - nisu nepoznati u zagrebačkoj kuhinji, dapače, dio su uobičajenih građanskih objeda. Ta, Hrvatska je stolječima bila dijelom K.u.K. Monarhije u kojoj su se ispreplitali recepti raznih europskih naroda unutar (i izvan) Monarhije. Na primjer, Bratwurst iz njemačkogThueringena, ili Apfelstrudel, izvornog podrijetla iz Hrvatske. Inače, Kaesekrainer, Leberkaese, Gulaschsuppe ili Germknoedel ne spadaju baš u austrijsku gastronomiju, ali su ukusna uobičajena svakodnevna jela, idealna za gablec.