Razgovor s povodom

Arhitekti su služnici vremena i investitori

arhitekti su služnici vremena
Foto: privatna arhiva Branka Silađina
1/4
01.07.2014.
u 16:31

Kultura stanovanja uvijek je preslika društvenih i civilizacijskih prilika i materijalnih mogućnosti, a što se proteklih desetljeća dogodilo s kulturom stanovanja u Hrvatskoj razgovarali smo s našim uglednim arhitektom Brankom Silađinom

Koje su karakteristične faze u razvoju kulture stanovanja?

Foto: privatna arhiva Branka Silađina

- Do početka 2. svjetskog rata postojale su velike razlike između elite, prosjeka i dna društva. Nakon 1945. dolazi do socijalne uranilovke koja je dovela povećanja prosjeka, a izgubilo se reprezentativna kvaliteta stanovanja. Danas imamo supstandardno i reprezentativno stanovanje, a malo radimo na podizanju kvalitete prosjeka.

Koliko su danas arhitekti slobodni u kreaciji, primjerice u arhitekturi obiteljskih kuća?

Foto: privatna arhiva Branka Silađina

- Najčešće je arhitektura obiteljske kuće ekskluziva i identifikacija vlasnika. Uvijek je to tako, arhitekti su služnici svog vremena i investitora.U razdoblju socijalizma elita je bila zataškana, a nije se ni znala, ni mogla izdići, a kultura stanovanja išla je prema idealu - da svima bude dobro. A onda se početkom 90-ih sve promijenilo. Odjednom je buknula silna želja za isticanjem i pokazivanjem i stvara se drukčiji odnos. Pa sad smo svjedoci nevjerojatnih, karikaturalnih i smiješnih vila koje imaju zadatak pokazati moć investitora.

Koriste li arhitekti to?

- Da, ima sjajnih projektata, sad je vrijeme kad se arhitekti doista mogu "raspjevati".

Foto: privatna arhiva Branka Silađina

Kako gledate i čitate današnju poziciju arhitekata kod izvršenja tog zadatka?

- Nema tu funkcionalnosti, a taj pristup organizaciji života u obiteljskoj kući je ono na što sam uvijek pazio i to je neki moj prepoznatljivi potpis. Kuća se uvijek projektira za one koji će u njoj stanovati. I možda ja ne bih stanovao ni u jednoj od tih kuća, jer one su projektirane za neke potrebe nekih drugih ljudi, ali na fukcionalnost se mora paziti. Primjerice, danas sve te obiteljske kuće imaju velike dnevne boravke spojene s kuhinjom i sve je to jako reprezentativno, ali ta kuhinja nema svrhu. Kuha se negdje iza zida, daleko od pogleda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije