LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Adaptacijom do više prostora i dva dnevna boravka

Mlada četveročlana obitelj promijenila je koncept dijela svoga doma u širem centru Zagreba kako bi ga prilagodila svojim potrebama
22. srpnja 2018. u 08:30 1 komentara 3744 prikaza
stan zagreb jasmin viner
Foto: Arhidiz studio
Pogledajte galeriju 1/29

Prostrani stan od 200 m² u širem centru Zagreba vlasnici su odlučili preurediti i promijeniti koncept jednog njegova dijela nakon što se obitelj proširila za dva člana. Rezultatom postignutim prema zamislima dizajnerice Jasmin Viner toliko su oduševljeni da će, nakon adaptiranja dnevne zone, uskoro krenuti u drugu fazu preuređenja, koja će uključivati mijenjanje izgleda spavaće zone.

Zadaća prve faze projekta bila je osmisliti novi interijer središnjeg dijela stana za što kvalitetniji život mlade obitelji i zadovoljiti sve njihove potrebe na najbolji mogući način. Adaptacija je uključivala demontaže prezida i otvaranje prostora kako bi njegovi stanari mogli što bolje komunicirati i družiti se. Rušenjem zida koji je dijelio dnevnu sobu od male radne sobe dobio se jedinstven prostor zanimljiva koncepta od čak 64 kvadrata.

stan zagreb jasmin viner | Autor : Arhidiz studio Foto: Arhidiz studio Veća dnevna soba namijenjena prvenstveno za zabavu i druženje uz TV na kojem vatreni navijači – vlasnik u društvu sina i kćeri – uživaju gledajući prijenose utakmica

Kružni dnevni boravak
U njemu je sada, osim kuhinje, blagovaonice i dnevne sobe dobiven još jedan manji dnevni boravak. Svaki od njih namijenjen je za opuštanje i druženje, ali razlike ipak postoje.

– Za dva boravka odlučili smo se sljedeći želje vlasnika da prostor bude multifunkcionalan i povezan. Vlasnica je ljubiteljica životinja pa smo u manji dnevni boravak smjestili akvarij s ribicama i kornjačama te krletku s papigama. Taj prostor, oplemenjen replikom Le Corbusierove ležaljke, idealan je prostor u kojem se vlasnica može opustiti te u miru meditirati – objašnjava Jasmin Viner te dodaje kako je veći dnevni boravak namijenjen prije svega za veća druženja, ali i vlasnika i njegovu djecu i gledanje sportskih natjecanja, u kojima oni najviše uživaju.

stan zagreb jasmin viner | Autor : Arhidiz studio Foto: Arhidiz studio Kuhinjski dio kombinacija je antracitnog akrila te bijelog i smeđeg iverala čime se stvorila ugodna atmosfera i dinamika u prostoru

Ta dva prostora, zahvaljujući zidu u sredini koji ih djelomično odvaja i koji je vješto iskorišten kao TV zid, tj. polica, omogućila su da prostor postane kružni. S jedne i druge strane zida postoji otvor kroz koji se cirkulira dnevnom zonom. Ideja je bila, otkriva dizajnerica, stvoriti nenametljiv, moderan i racionalan interijer. Svaki kutak prilagođen je navikama njegovih stanara, a veliki adut je i kvadratura, što je iznimno bitno jer je dnevna zona uvijek središnji dio stana u kojem njegovi stanari najviše borave.

Prostor kao živo biće
– Htjeli smo postići da prostor postane živo biće koje služi korisniku, ali nikako da ono što učinite stvaranjem novog prostora, oblika ili arhitekture ne zaguši korisnika i sam prostor – ističe Viner.

Kvadrati i raspored omogućili su da se takve želje i ostvare, no bilo je potrebno izborom materijala i namještaja to i zaokružiti. Uglavnom su korišteni standardni materijali, kombinacija iverala, akrila i masivnog drveta te keramika, dok je dio namještaja kupljen a dio (kuhinja i kutna sjedaća garnitura) rađen po narudžbi.

stan zagreb jasmin viner | Autor : Arhidiz studio Foto: Arhidiz studio Manji dnevni boravak zamišljen je kao vlasničin kutak za opuštanje budući da voli čitanje, mir i meditaciju

– Garnitura je presvučna tkaninom koja je periva i ugodna za sjedenje. To je i bila glavna nit vodilja – ugodno i lakoodrživo a da je opet za veliko društvo – objašnjava Jasmin Viner dodajući kako su blagovaonički stol pobajcali kako bi se uklopio bojom.

  • USA:

    Kako je i dan danas sluzbeni proizvodjac Le Corbusierove LC Chaise, Cassina, onda ovo nije replika vec falsifikat ili fake. Ako si nesto covjek ne moze priustiti onda kupuje laznjak. Kao kad kupite laznu LV ili Chanel torbu od crnca na ulici.