BIO IZAZOVI

6 koraka do ekološkog doma

ekologija
Shutterstock
26.05.2017.
u 08:04

Prijeđite s riječi na djela i smanjite svoj ugljični otisak u domu

Bioodrživost, energetska učinkovitost, ekološka osviještenost, smanjenje ugljičnog otiska, održivi razvoj… sve su ovo termini koje mnogi od nas u načelu prihvaćaju, ali kada treba prijeći s riječi na djela kako bismo postali društvo sa što manjim ugljičnim otiskom, tu zakažemo. Prava istina je da sami možete puno toga napraviti kako biste pozitivno utjecali na Majku prirodu. Usputni bonus je što biste usput mogli i uštedjeti nešto novca… Svi su na dobitku!

Sami uzgajajte svoje namirnice

Čak i ako imate maleni balkon, možete sami uzgojiti svoje začinsko bilje, pokoju voćku ili povrće. Zelena salata brzo raste, većina začinskog bilja voli biti na suncu, a voće poput jagoda ne zahtjeva puno prostora. Saznajte kako možete uzgojiti novo povrće iz ostataka hrane te provjerite koje greške radite kod uzgoja začinskog bilja.

Foto: screenshot/facebook

Kompostirajte

Ako ostatke obroka koristite za stvaranje komposta te njime prihranite svoje povrće i voće koje uzgajate, znatno možete smanjiti količinu otpada na gradskim odlagalištima.

Birajte LED-ice

Mnoge su prednosti LED rasvjete u odnosu na klasične žarulje: njihova visoka učinkovitost u pretvaranje električne energije u svjetlosnu, lako se podešava jačina osvjetljenja, malene su, dugovječnije su, nema rizika od naglog pregorijevanja, trenutačno postignu punu snagu, otporne su na često uključivanje i isključivanje…

Bio pamuk

Proizvodnja pamka industrija je na koju godišnje od 25 posto ukupnog korištenja insekticida. Ograničite svoj ugljični otisak birajući posteljinu i odjeću od organskog pamuka.

Energetski učinkoviti prozori

Najlakši način za smanjenje računa za grijanje zimi ili hlađenje ljeti je mijenjanje prozora onima koji su energetski učinkoviti. Povećajte izolaciju promjenom stolarije.

Pametno s vodom

Zavrnite slavinu dok perete zube, šamponirate kosu ili se depilirate, jer na taj način možete spriječiti istjecanje desetaka litri vode odjednom. Britanski je vodovod zamolio svoje građanke neka zatvore vodu kada se depiliraju, jer čak trećina ispitanica njihovog istraživanja (otprilike deset milijuna žena) ostavlja otvorenu vodu dok se briju, a po minuti na taj način potroše deset litara vode!

Alternativa je ugradnja slušalice za tuš koja ima brzu regulaciju protoka vode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije