SPREMNI ZA SADNJU

Sami uzgojite svoje omiljeno povrće iz ostataka

zelena salata
Thinkstock
03.04.2019.
u 08:44

Ostatke povrće nemojte baciti, pa čak niti iskoristiti za stvaranje komposta. Umjesto toga, posadite ih i uzgojite novo povrće

Jeste li znali da od ostataka povrća možete sami uzgojiti nove biljke? Stabljike, listovi i korijeni su dobro došli kada je u pitanju uzgajanje povrća kod kuće, neovisno o tome radi li se o teglicama na balkonu ili komadima zemlje u vrtu.

Ostatke povrće nemojte baciti, pa čak niti iskoristiti za stvaranje komposta. Umjesto toga, posadite ih i uzgojite novo povrće.

Zelena salata

Možda ćete još češće jesti zelenu salatu jednom kada je posadite u svom vrtu ili uzgojite na balkonu. Zahvalna je jer brzo raste, a može  se upariti s bilo kojim jelom. Samo posadite korijen koji ionako ne jedete, osigurajte puno sunca i redovito zalijevajte. Korijen treba proklijati, pa ga prvo držite u čaši s vodom nekoliko dana. Vodu redovito mijenjajte.

Foto: pixabay

Luk

Odrežite bijeli vrh luka s ostatkom korijena i ostavite neka se osuši kroz nekoliko dana. Jednom kada je luk suh, posadite ga u tlo tako da formirate udubinu i luk postavite u nju – strana s korijenom prema dolje. Zatrpajte zemljom i zalijevajte po potrebi.

Mladi luk

Odrežite većinu zelene stabljike mladog luka, a bijeli kraj, zajedno s korijenom, ostavite u čaši punoj vode deset dana. Redovito mijenjajte vodu. Odrežite zelenu stabljiku i ponovite. Vrlo jednostavnim postupkom ćete uzgojiti svoj mladi luk!

Foto: screenshot/facebook

Češnjak

Sve što vam je potrebn za uzgajanje novog češnjaka je jedan režanj! Posadite ga direktno u tlo, a teglicu postavite na dobro osunčano mjesto i redovito zalijevajte.

Zelje

Zelje je povrće koje se može uzgojiti na sličan način kao i salata: iz korijena. Imate dva izbora: posadite korijen direktno u zemlju ili ga uzgojite u vodi. Ako ste odabrali posaditi ga, učinite to plitko i redovito zalijevajte.

Foto: screenshot/facebook

Celer

Ovo korjenasto povrće možete na jednostavan način uzgojiti: potopite njegov kraj pod vodu tri dana. Jednom kada se u sredini pojave novi listići, vaš je celer spreman za sadnju u tlo: posadite ga tako da su listići iznad tla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije